Uutiset

Suomalaisen Tiedeakatemian Väisälän palkinnot 2017 professori Camilla Hollannille ja Sabrina Maniscalcolle

Hollanti ja Maniscalco edustavat nopeasti kehittyviä ja laajasti kilpailtuja tutkimusaloja.

Professori Camilla Hollanti, kuva Lasse Lecklin.

Suomalainen Tiedeakatemia on myöntänyt vuoden 2017 Väisälän palkinnot kahdelle ansioituneelle, nousevien alojen tieteentekijälle. Aalto-yliopiston matematiikan ja systeemianalyysin laitoksen professori Camilla Hollanti ja Turun yliopiston professori ja Aalto-yliopiston Adjunct Professor Sabrina Maniscalco ovat omien alojensa huippututkijoita ja edustavat nopeasti kehittyviä ja laajasti kilpailtuja tutkimusaloja.

Camilla Hollanti johtaa Aalto-yliopistossa ryhmää, joka tutkii algebraa, lukuteoriaa, kombinatoriikkaa, koodausteoriaa ja informaatioteoriaa. Niiden menetelmiä Hollanti soveltaa erityisesti viestintäteknologiaan, muun muassa tiedon tallentamiseen pilveen, tiedon salaukseen ja 5G-verkkoihin.

Hollanti on tutkimusvapaalla Aalto-yliopistosta München teknillisen yliopiston vierailevana tutkijana syksyyn 2018 asti.

Sabrina Maniscalco on Turun yliopiston teoreettisen fysiikan professori ja Aalto-yliopiston Adjunct Professor sekä Aalto-yliopiston johtaman Suomen Akatemian kvanttiteknologian huippuyksikön varajohtaja. Maniscalcon tutkimusala on kvanttifysiikka ja kvanttiteknologian peruskysymykset. Kvanttiteknologian ala on kiivaasti kilpailtu, sillä kvantti-ilmiöitä hyödyntävät sovellukset kykenevät mullistamaan lukuisia aloja. Kvanttitilojen lomittuminen ja superpositiot mahdollistavat esimerkiksi huippunopean laskennan sekä murtamattomat salaustekniikat, jotka voivat viedä niin informaation käsittelyn, viestintäteknologiat kuin ultraherkät mittausmenetelmät täysin uudelle tasolle.

Maniscalco on tunnettu myös aktiivisena tiedeviestijänä ja tieteen popularisoijana. Hän on järjestänyt muun muassa Finnish Game Jam -tapahtuman tutkijoille ja pelisuunnittelijoille: he luovat pelejä, joilla voidaan ratkoa tieteellisiä ongelmia ja ymmärtää kvantti-ilmiöitä.

Lue lisää Suomalaisen Tiedeakatemian sivuilta.

(Sabrina Maniscalcon kuva: Turun yliopisto.)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

kuva pikku finlandian puupilarista ja teksti time out
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopisto ravistelee rakentamisen käytäntöjä New European Bauhaus -festivaaleilla Brysselissä

Koko eurooppalaista rakennusalaa kestävään muutokseen kirittävä näyttely Time Out! on esillä Brysselissä 9.–13.4.2024 osana NEB-festivaalia.
Two of the awardees and their robotic arm all holding colorful mugs. Aalto Open Science Award, Honorary mention.
Palkinnot ja tunnustukset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopiston avoimen tieteen palkinnon 2023 kolmas sija – Älykkään robotiikan ryhmän Robotic Manipulation of Deformable Objects -projekti

Haastattelimme Aallon ensimmäisen avoimen tieteen palkinnon kolmannen sijan saavuttaneita Älykkään robotiikan ryhmän jäseniä.
Mustavalkokuvassa hattupäinen mieshahmo katsoo eteenpäin kädet rinnan edessä
Palkinnot ja tunnustukset Julkaistu:

Jussi-palkintoja elokuvataiteen laitoksen alumneille

Kotimaisen elokuvan viime vuoden parhaimmistoa palkittiin.
Nanoselluloosaa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto panostaa sellututkimukseen edistääkseen siirtymää kohti vähähiilistä taloutta

Useat yliopistot, tutkimusorganisaatiot ja yritykset perustavat uraauurtavan EFP-tutkimusohjelman (Emission Free Pulping) perinteisten sellunvalmistusprosessien uudistamiseksi. Ohjelman teollisen mittakaavan merkityksellisyys edellyttää tutkijoiden ja teollisuuden kansainvälistä yhteistyötä.