Uutiset

Opiskelijoiden sateelliittiprojekti oli lähtölaukaus alumni Maria Hietan uralle avaruusalalla

Kurssilla pidetty Ilmatieteen laitoksen vierailijaluento oli niin kiinnostava, että avaruustekniikkaa opiskeleva Maria Hieta lähetti työhakemuksen tulevaan työpaikkaansa siltä istumalta.
Aalto-yliopisto / Maria Hieta / photo: Maria Hieta
Maria Hieta työskentelee tutkimusinsinöörinä Ilmatieteen laitoksella.

Miksi valitsit avaruustekniikan pääaineen?

Valmistuin Aalto-yliopistosta pääaineenani avaruustekniikka, mutta aloitin opintoni tähtitieteestä Oulun yliopistossa. Avaruus on kiinnostanut minua aina, mutta osasin hakeutua tekniikan pariin vasta kandiopintojeni jälkeen. Vaati siis kolme vuotta yliopisto-opiskelua ennen kuin päädyin valitsemalleni alalle!

Mikä oli kiinnostavinta opinnoissasi?

Mielenkiintoisinta – ja samalla haastavinta – oli osallistua projektityöhön, jossa suunnittelimme opiskelijavoimin Suomen ensimmäisen satelliitin, Aalto-1:n. Satelliittiprojektin ansiosta pääsimme tutustumaan ja luomaan kontakteja Suomen avaruusalan asiantuntijoihin ja ratkomaan todellisia ongelmia niin satelliitin tekniikkaan ja testaukseen kuin projektinhallintaankin liittyen.

Mitä eväitä työelämään sait opinnoistasi?

Opinnot ovat antaneet hyvän perustan työssä oppimiseen. Opiskeluaikoina saattoi olla vaikea hahmottaa, millaista hyötyä mistäkin kurssista lopulta olisi. Näin jälkeenpäin voin kuitenkin sanoa, että olen hyötynyt yllättävistäkin kursseista aina mittaustekniikasta plasmafysiikkaan. Koskaan ei tiedä, mitä tulevaisuudessa pääsee tekemään.

Missä työskentelet nyt?

Työskentelen tutkimusinsinöörinä Ilmatieteen laitoksella Planeettatutkimus ja avaruusteknologia -ryhmässä. Työtehtäviini kuuluvat tärkeimpinä avaruuslaitteiden testaus, laadunvarmistus ja projektinhallinta, mutta osallistun myös uusien laitteiden ja missioiden suunnitteluun ja rakentamiseen. Olemme toimittaneet mittalaitteita muun muassa Nasan Mars 2020 -mönkijään.

Miten päädyit nykyiseen työhösi?

Ilmatieteen laitoksen tutkija kävi Aallossa luennoimassa Mars-laitteista kurssilla, johon osallistuin. Lähetin työhakemuksen saman tien ja pääsin Ilmatieteen laitokselle kesätöihin. Jatkoin tuntitöissä opiskelujen ohessa ja valmistumisen jälkeen aloitin täysipäiväiset työt.

Mitä vinkkejä antaisit maisterinopintonsa aloittaville?

Kannattaa osallistua projektitöihin ja luoda kontakteja työelämän lisäksi myös muihin opiskelijoihin. Tee asioita, jotka kiinnostavat sinua, vaikka ne tuntuisivat hankalilta tai aikaa vieviltä.

Haluatko kuulla lisää Aalto-yliopistossa opiskelusta, hakemisesta ja opiskelijaelämästä? Tilaa uutiskirje tästä!

Lue lisää

Avaruustekniikkaa voi opiskella Electronics and Nanotechnology -maisteriohjelmassa. Voit tarkastella kaikkia Sähkötekniikan korkeakoulun hakukohteita Opinnot-sivuilta. 

Aalto electronics-ICT anechoic chamber for 2-60 GHz and two near-field scanners

Electronics and Nanotechnology, Master of Science (Technology)

Uutta laiteteknologiaa kehittävät sähkötekniikan ja nanoteknologian osaajat ovat avainasemassa tulevaisuuden muovaamisessa.

Koulutustarjonta
Sähköinsinöörikillan lakkienjako/ Aalto-yliopisto / kuva: Essi Jukkala

Opiskele sähkötekniikkaa

Sähköä on kaikkialla, eikä yhteiskuntamme toimisi ilman sitä. Sähkötekniikan korkeakoulun opiskelijana pääset etsimään ratkaisuja esimerkiksi kestävään kehitykseen ja ihmisten hyvinvointiin liittyviin kysymyksiin. Tältä sivulla löydät tietoa kandidaatti-, maisteri- sekä tohtoriopinnoistamme.

Sähkötekniikan korkeakoulu

Seuraa meitä!

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Opiskelijan opas uutinen, kuvitus
Opinnot Julkaistu:

BIZ vaihtoinfoja marraskuussa!

Valmistaudu vaihtohakuun lukuvuodelle 2025-2026 ja tule kuuntelemaan vaihtoinfoja marraskuussa!
Uusi ympäristöystävällinen menetelmä selluloosan muokkaukseen kestäviä materiaaleja varten
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi ympäristöystävällinen menetelmä selluloosan muokkaukseen kestäviä materiaaleja varten

Aalto-yliopiston tutkijat ovat kehittäneet selluloosan muokkausmenetelmän, jossa myrkyllisiä liuottimia käytetään alle kymmenesosa perinteisiin menetelmiin verrattuna. Innovaatiota on mahdollista soveltaa ympäristöystävällisiin nanokomposiitteihin, selluloosapohjaisiin membraaneihin ja biolääketieteellisiin laitteisiin, jotka tukevat kestävää materiaalikehitystä.
Moderni vaalea rakennus, jossa on useita ikkunoita ja parvekkeita, ympärillä korkeita puita.
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Kouvolan tyhjät kiinteistöt käyttöön kiertotalousrakentamisella

Aallon opiskelijat etsivät ratkaisuja Kouvolan kaupungin kiinteistöongelmiin.
Three persons sitting in front of multiple screens, balloons floating in the air
Palkinnot ja tunnustukset, Opinnot Julkaistu:

Aalto-yliopiston joukkue voitti pohjoismaisen NCPC-ohjelmointikilpailun opiskelijasarjan

Nordic Collegiate Programming Contest-ohjelmointikilpailu.