Uutiset

”Opiskelijavaihto oli elämäni parasta aikaa”

Songwen He opiskelee neljättä vuottaan Kemian tekniikan korkeakoulussa. Tekniikan kandidaatiksi valmistunut Songwen valitsi pääaineekseen kemian tekniikan ja prosessit ja on jatkanut samalla alalla myös maisterivaiheessa. Songwen toimii myös yhtenä koulun opintoneuvojista.
Songwen He seisoo valkoisen auton edessä Hongkongin kadulla. Taustalla kylttejä ja mainostekstejä kantoninkiinaksi.
Songwen opiskelijavaihdossa Hongkongissa keväällä 2021. Kuva: Songwen He.

Yläasteelta asti kemiassa ja matematiikassa hyvin pärjännyt Songwen päätyi hakemaan kemian tekniikan korkeakouluun biotuotteet-pääainetta opiskelleen siskonsa suosituksesta. Kemian tekniikka vaikutti Songwenista tulevaisuuden työuran kannalta monipuoliselta vaihtoehdolta.

Kemian tekniikan opiskelijat voivat valita kandivaiheessa kolmesta pääaineesta: kemian tekniikka ja prosessit, biotuotteet, tai kemia ja materiaalitiede. Ensimmäisenä vuoden aikana suoritetaan kaikille yhteisiä peruskursseja, jotka sisältävät kemiaa, fysiikkaa, matematiikkaa, sekä hieman ohjelmointia. Pääaine valitaan vasta toisena opiskeluvuotena.

Songwen päätyi valitsemaan kemian tekniikan ja prosessit, erityisesti kiinnostavien kurssien perusteella. Valintaan vaikuttivat myös sosiaaliset syyt.

”Fuksivuonna pidin todella paljon lämmönsiirto- ja virtaustekniikan kurssista. Sitä kautta kiinnostuin tästä prosen puolesta. Myös useampi lähimmistä opiskelukavereistani oli valitsemassa saman pääaineen, joten sekin antoi pientä tönäisyä valinnalleni. En myöskään ollut biotuotteita ajatellen tarpeeksi kiinnostunut biologiasta, enkä halunnut seurata liikaa siskoni jalanjälkiä”, Songwen sanoo.

Kemian tekniikka ja prosessit -pääaineessa opiskellaan laitostekniikkaa, kuten reaktioiden toimintaperiaatteita, ja tarkastellaan laskennallisesti niiden aine- ja energiavirtoja. Laskuharjoitusten lisäksi harjoitellaan myös esimerkiksi prosessin mallinnusta simulaatio-ohjelmilla.

Tällä hetkellä Songwen suorittaa ensimmäistä maisterivuottaan ja kandivaihe on jatkunut luontevasti chemical and process engineering -maisteriin.


Opiskelijavaihto Hongkongissa

Songwen toimii opintojensa ohella kemian tekniikan kandidaattiohjelman opintoneuvojana. Opintoneuvojan työhön on varattu sopimuksen mukaan 10 tuntia viikossa. Osa-aikainen työ sisältää opiskelijoiden avustamista esimerkiksi lukujärjestyksen ja henkilökohtaisen opintosuunnitelman laatimisessa, sekä pääaineen valinnassa.

Songwenin neuvoo opiskelijoita myös vaihto-opiskeluun liittyvissä asioissa. Hän vietti itse kevätlukukauden 2021 Hongkongissa.

”Yliopiston alussa kiinnostuin enemmän aasialaisista kulttuureista. Kiinasta kiinnostuin erityisesti siksi, että vanhempani ovat kotoisin Kantonista. Puhun jotenkuten kantoninkiinaa, mutta en ole omaksunut kiinalaista identiteettiä, joten halusin tutustua paremmin alueen kulttuuriin.”

Songwen suosittelee vahvasti vaihtoon lähtemistä kaikille, jos ajatus yhtään houkuttelee. Songwenin mukaan vaihtoajassa parasta olivat uudet ystävät, paikallinen ruokakulttuuri ja aktiviteetit. Hän sai vaihdon päätyttyä vielä pidennyksen viisumiinsa ja sai asua kaupungissa kuukauden pidempään.

”Vaihtoon lähtemistä suunnitellessa saattaa aluksi tuntua vaikealta poistua omalta mukavuusalueelta. Mutta sitten kun kaikki pienet käytännön järjestelyt on hoidettu, on mahtavaa päästä tutustumaan uusiin ihmisiin ja aivan erilaiseen ympäristöön.”


Opiskelu yliopistossa vaatii lukiota enemmän itsenäistä otetta

Songwen allekirjoittaa tutun väitteen, jonka mukaan yliopistossa opiskelu on lukioon verrattuna omatoimisempaa. Opintokokonaisuudet ovat monimutkaisempia ja tietoa on osattava etsiä ja omaksua myös itsenäisesti.

”Lukiossa kerrottiin aika tarkkaan mitä pitää tehdä, että lue tietyt sivut tietyssä aikataulussa. Mutta yliopistossa vastuu opinnoista on itsellä. Yliopistossa tulee myös paljon syventävää tietoa, eli pohjatietojen on oltava kunnossa, jotta pysyy luennoilla kärryillä. Maisterivaiheessa haasteena on ollut se, kun opintojen pääkieli on vaihtunut, ja vanhat tutut termit ovatkin olleet yhtäkkiä englanniksi.”

Songwen aikoo hakea opiskelijavaihtoon myös maisterivaiheessa. Ensisijaiseksi hakukohteekseen hän suunnittelee Etelä-Koreaa, mutta myös Taiwan ja Singapore kiinnostavat.

”Faija on puhunut hyvää Taiwanista, siellä olisi kiinnostavaa asua vähän pidempään. Olen ajatellut, että lähtisin vaihtoon keväällä 2023 ja tekisin sen jälkeen lopputyöni valmiiksi ja valmistuisin maisteriksi.”

Songwenin valmistumisen jälkeiset suunnitelmat ovat vielä hieman auki. Kemian tekniikan prosessien tunteminen avaa monia mahdollisuuksia työllistyä mielenkiintoisiin tehtäviin.

”En osaa vielä tarkasti sanoa minkälaisia hommia aion hakea, se on vielä pohdinnassa. Luultavasti haen töihin jonkinlaisiin konsultointitehtäviin tai insinööriksi tehdassuunnitteluun.”

Kemian tekniikka, tekniikan kandidaatti ja diplomi-insinööri

Haluaisitko päästä konkreettisesti luomaan jotakin uutta ja hyödyllistä: biohajoavia muoveja, vettähylkiviä pintoja tai yhä parempia lääkeaineita? Kemian tekniikka on jännittävä ala, jossa kemiasta tuttuja ilmiöitä sovelletaan monialaisesti tieteessä ja teollisuudessa. Haasteet, joihin kemistien ratkaisukykyä tarvitaan, liittyvät luonnonvarojen kestävään käyttöön, kiertotalouteen ja puhtaan veden, ilman ja ravinnon riittävyyteen. Kemian tekniikan diplomi-insinöörit ovat kestävän kehityksen ja vastuullisen kuluttamisen edistäjiä, joiden osaaminen on sekä Suomessa että maailmalla erittäin ajankohtaista ja arvostettua.

Tutustu kemian tekniikan korkeakoulun kandidaattiohjelmaan!
Students studying in groups in the laboratory
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Shcool of Business alumna Riikka Davidkin
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Alumni Riikka Davidkin: Vaikuttavuus on työni keskiössä – emme tee mitään, jos sillä ei ole mahdollista ensisijaisesti saada aikaan positiivista vaikutusta yhteiskunnassa

Alumnimme Riikka Davidkin haaveili jo lapsena kansainvälisestä urasta. Nyt New Yorkissa Social Financella impact-rahastoihin sijoittavan tiimin vetäjänä hän kokee suurta merkityksellisyyttä työssään, sillä kokee, että juuri rahoitussektori on parhaiten asemoitunut vaikuttamaan aikamme isojen ongelmien ratkaisemiseen.
Students sitting at Aalto University School of Business
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:
Opinnot Julkaistu:

Uusi 3:n op:n kurssi Mind & Study - hyvinvoivan opiskelijan työkalupakki tulossa 2. periodissa

Aallon opintopsykologien kehittämä kaikille avoin opintopisteytetty ryhmämuotoinen verkkokurssi alkaa loppusyksystä!
Welcome Evenig 2023 panel discussion.
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Uudet Kauppiksen opiskelijat tapasivat alumneja Welcome Evening -tapahtumassa

Uudet Kauppiksen opiskelijat saivat tietoa työelämästä alumneilta Welcome Evening -tapahtumassa.