Monitieteiset opiskelijatiimit ratkomassa organisaatioiden “häröpalloja” – Esittelyssä Aalto Thesis

Opiskelijat kehittävät Digi- ja väestötietoviraston yhdenmukaista käyttäjäkokemusta
Istumme Digi- ja väestötietoviraston (entinen Väestörekisterikeskus ja maistraatit) upouudessa neuvotteluhuoneessa nimeltä Mustikka. Keskustelemme viraston digitaalisten palveluiden yhdenmukaisen käyttäjäkokemuksen kehittämisestä kansainvälisen, neljän hengen opiskelijatiimin ja organisaation edustajien kanssa. Opiskelija Fiona Kaihari Aallon Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta aikoo tutkia käyttäjäkokemusta muotoilujohtamisen näkökulmasta. Yhdysvaltalainen Kauppakorkeakoulunopiskelija Christopher Kannaday puolestaan tarkastelee viraston ulkoistetun ja palkatun inhimillisen pääoman vaikutuksia digitaalisten innovaatioiden tuottoon.
Tunnelma Mustikassa on asiantunteva ja kehittymishaluinen, mutta myös iloinen ja rento. “Näytät kovin tyytyväiseltä”, toteaa Aalto Thesis -ohjelmapäällikkö Niina Pitkänen. “On helppo hymyillä, koska todella tarvitsemme tätä tietoa. Olisipa se vain ollut käytössämme jo vuosi sitten”, naurahtaa Digi- ja väestötietoviraston eirityisasiantuntija ja UX-manageri Mari Kervinen. Kelataanpa tässä vaiheessa kuitenkin hieman taaksepäin. Mistä tässä tapaamisessa on oikeastaan kyse?
Asiantuntija Joonas Aitonurmi, Digi- ja väestötietovirastoTämä on upea mahdollisuus saada etumatkaa organisaation kehittämistyöhön luovien ratkaisujen ja aidosti monitieteisen yhteistyön kautta.
Monialaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin
Noin puolitoista vuotta sitten Aalto-yliopistossa lanseerattiin uusi, moderni yhteistyömahdollisuus erilaisille työelämän organisaatioille: Aalto Thesis. Kyseessä on monitieteinen ja projektipohjainen ohjelma maisterin opinnäytetyön tekemiseen oikealle työelämäkumppanille. Käytännössä Aallon eri koulujen opiskelijoista kootaan 2-4 hengen tiimejä, joissa ratkotaan partnerin tarpeista lähtevää monimutkaista haastetta opinnäytetöiden avulla. Organisaatioille Aalto Thesis on ainutlaatuinen mahdollisuus tehdä tutkittuun tietoon pohjautuvaa yhteistyötä monialaisen osaajajoukon kanssa.
“Perinteisesti opinnäyteyhteistyötä tekevät organisaatiot palkkaavat yhden maisterivaiheen opiskelijan tekemään työtään tietystä, tarkasti rajatusta aiheesta. Todellisuudessa työelämän ja organisaatioiden ongelmat ovat tänä päivänä vaikeasti tartuttavia, monimutkaisia ´häröpalloja´, joiden ratkaisemiseen eivät yhden alan tiedot ja taidot riitä. Tiedämme myös, että innovaatiot syntyvät tieteenalojen rajapinnoilla. Siksi meillä on nyt Aalto Thesis”, summaa Pitkänen.
Ohjelman kumppaneiksi lähtevät yritykset, yhdistykset tai julkisorganisaatiot saavat siis käyttöönsä jopa neljä erillistä gradua tai diplomityötä, jotka kaikki pureutuvat samaan ennalta määriteltyyn haasteeseen, kukin omasta näkökulmastaan. Lisäksi opiskelijat valmistelevat partnerille kaikkien opinnäytetöiden tuloksia, johtopäätöksiä ja suosituksia yhteenkokoavan monitieteisen loppuesityksen ja kirjallisen yhteenvedon.
Niina Pitkänen, Aalto Thesis -ohjelmapäällikköOrganisaatioiden haasteet ovat tänä päivänä monimutkaisia ja vaikeasti tartuttavia; niiden ratkaisemiseen ei yhden alan osaaminen riitä.
Koordinoitua yhteistyötä
Ohjelmaa luotsaava Pitkänen on tehnyt töitä yliopiston ja työelämän rajapinnassa erilaisia yhteistyömuotoja luoden ja koordinoiden jo kymmenen vuoden ajan: “Olen tavannut työurani aikana satoja yrityksiä ja organisaatioita ja kokemukseni mukaan yksi suuri kynnys yhteistyölle on epäilys siitä, kuinka paljon aikaa ja resursseja yhteinen tekeminen itse organisaatiolta vie. Siksi olemme palvelullistaneet Aalto Thesis -ohjelman mahdollisimman pitkälle. Yhteistyön pitää olla mutkatonta ja aidosti hyödyllistä.”
Käytännössä Aalto Thesis -tiimi auttaa kumppaneita projektin haasteen muotoilussa, hoitaa opiskelijarekrytoinnin sekä koordinoi ja hallinnoi itse projektia sen käynnistämisestä loppuun saakka. “Organisoimme myös ohjelmaan kuuluvat yhteiset tapaamiset ja yksinkertaisesti huolehdimme siitä, että hommat hoituvat sovitulla tavalla ja sovitussa aikataulussa”, lisää ohjelman koordinaattori Silva Saulio.
“Täytyy sanoa, että Aalto Thesis on ollut todella hyvin suunniteltu kokonaisuus. Koko prosessi meidän haasteen muotoilusta konkreettiseen yhteistyöhön opiskelijatiimin kanssa on ollut sujuvaa ja oivaltavaa - ja hauskaa! Voin rehellisesti sanoa, että työskentely sekä Aalto Thesis -tiimin että opiskelijoiden kanssa on ollut suuri ilo”, kehuu Aitonurmi Digi- ja väestötietovirastosta.
Silva Saulio, Aalto Thesis -koordinaattoriAalto Thesis -tiimi huolehtii partnerin puolesta projektin hallinnasta ja koordinoinnista. Haluamme tarjota mutkatonta yhteistyötä!
Miten mukaan?
Jokainen Aalto Thesis -projekti on noin kuuden kuukauden mittainen yhteistyömatka. Kaikki alkaa partnerin ja ohjelman koordinaattoreiden yhteisestä tapaamisesta, jossa ratkottavaa haastetta päästään muotoilemaan. Kun projektin sisällöstä on muodostettu yhteinen ymmärrys, lähtee Aalto Thesis -tiimi rekrytoimaan juuri kyseiseen projektiin kaikkein osaavimpia ja soveltuvimpia opiskelijoita. Jokainen projekti käynnistetään ohjelman henkilökunnan koordinoimalla Kick-Off -tilaisuudella.
Ohjelma on otettu työelämässä todella hyvin vastaan. Aalto Thesis -projekteja on tällä hetkellä käynnissä Digi- ja väestötietoviraston lisäksi muun muassa Valion ja Espoon kaupungin kanssa.
Jos olet kiinnostunut yhteistyöstä, ota rohkeasti yhteyttä Aalto Thesis -tiimiin tai jätä yhteydenottopyyntösi tänne.

Monimetodisesta tutkimuksesta kokoavaan narratiiviin
Palataanpa lopuksi vielä Mustikkaan. Käynnissä on siis Aalto Thesis -projektin ensimmäinen virallinen statustapaaminen, jossa opiskelijatiimi kertoo projektin edistymisestä ja seuraavista askelista kahden kuukauden yhteisen työskentelyn jälkeen. Opiskelijoiden huolella suunnittelema projekti lupailee virastolle paljon: tilastollista tutkimusta, haastatteluja, workshoppeja, benchmarkkausta, tulevaisuuden skenaarioita, prototypointia ja testausta. Moniulotteisen, monialaisen ja monimetodisen tutkimus- ja testausurakan jälkeen opiskelijat aikovat esitellä partnerille tieteidenvälisen narratiivin viraston yhdenmukaisen käyttäjäkokemuksen rakentamiseksi.
Nyt käynnissä oleva ensimmäinen yhteistyöprojekti Digi- ja väestötietoviraston kanssa päättyy toukokuussa 2020. Onnistuneen yhteistyökokemuksen vuoksi seuraavaa Aalto Thesis -projektia suunnitellaan jo tulevalle syksylle. Tässä vaiheessa kuitenkin jäämme mielenkiinnolla odottamaan tämän ensimmäisen projektin keväällä paljastuvia tuloksia.
Digi- ja väestötietoviraston projektin monitieteinen opiskelijatiimi koostuu seuraavien alojen osaajista:
- Ming Unn Andersen
Collaborative and Industrial Design - Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu -
Fiona Kaihari
International Design Business Management - Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu -
Christopher Kannaday
Management and International Business - Kauppakorkeakoulu -
Nandakumar Karinganampillil Sasidharan
Information and Service Management - Kauppakorkeakoulu
Aalto Thesis -tiimi apunasi:
- Julkaistu:
- Päivitetty:
Lue lisää uutisia

Creative Demo Day -tapahtuma kokosi Aallon ja UniArtsin taiteen ja luovan teknologian innovaatioita Otaniemeen
Aalto Digital Creatives ja Uniarts Hubin esihautomo-ohjelmat yhdistivät voimansa Creative Demo Day -tapahtumassa Otaniemessä.
Opiskelija auttoi Maj ja Tor Nessling -säätiötä kehittämään kestävän kehityksen palkintogaalan asiakaspolkua
Sininen Pallo -tapahtuman myyntivalttien määrittely oli opiskelijan ensimmäisiä tehtäviä.Otaniemessä kehitetty uusi supermusta materiaali puusta
Tieteen ja teknologian alati kehittyvässä maailmassa on tiettyjä ilmiöitä, jotka kiehtovat jatkuvasti niin tieteentekijöitä, taiteilijoita kuin suurta yleisöäkin. Yksi tällainen ilmiö on supermustat materiaalit.