Uutiset

Monitieteiset opiskelijatiimit ratkomassa organisaatioiden “häröpalloja” – Esittelyssä Aalto Thesis

“Tämä on upea mahdollisuus saada etumatkaa organisaation kehittämistyöhön luovien ratkaisujen ja aidosti monitieteisen yhteistyön kautta”, kuvaa Digi- ja väestötietoviraston asiantuntija Joonas Aitonurmi käynnissä olevaa projektia Aalto-yliopiston kanssa. Aalto tarjoaa erilaisille organisaatioille nyt uudenlaisen opiskelijayhteistyömahdollisuuden mutkikkaiden ongelmien ratkomiseen. Lue, mitä tämä tarkoittaa käytännössä!
Digi- ja väestötietoviraston Aalto Thesis -väki
Digi- ja väestötietoviraston Aalto Thesis -projektin väki: neljän hengen opiskelijatiimi (vas.) ja organisaation edustajat (oik.) / kuva: Niina Pitkänen

Opiskelijat kehittävät Digi- ja väestötietoviraston yhdenmukaista käyttäjäkokemusta

Istumme Digi- ja väestötietoviraston (entinen Väestörekisterikeskus ja maistraatit) upouudessa neuvotteluhuoneessa nimeltä Mustikka. Keskustelemme viraston digitaalisten palveluiden yhdenmukaisen käyttäjäkokemuksen kehittämisestä kansainvälisen, neljän hengen opiskelijatiimin ja organisaation edustajien kanssa. Opiskelija Fiona Kaihari Aallon Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta aikoo tutkia käyttäjäkokemusta muotoilujohtamisen näkökulmasta. Yhdysvaltalainen Kauppakorkeakoulunopiskelija Christopher Kannaday puolestaan tarkastelee viraston ulkoistetun ja palkatun inhimillisen pääoman vaikutuksia digitaalisten innovaatioiden tuottoon.

Tunnelma Mustikassa on asiantunteva ja kehittymishaluinen, mutta myös iloinen ja rento. “Näytät kovin tyytyväiseltä”, toteaa Aalto Thesis -ohjelmapäällikkö Niina Pitkänen. “On helppo hymyillä, koska todella tarvitsemme tätä tietoa. Olisipa se vain ollut käytössämme jo vuosi sitten”, naurahtaa Digi- ja väestötietoviraston eirityisasiantuntija ja UX-manageri Mari Kervinen. Kelataanpa tässä vaiheessa kuitenkin hieman taaksepäin. Mistä tässä tapaamisessa on oikeastaan kyse?

Tämä on upea mahdollisuus saada etumatkaa organisaation kehittämistyöhön luovien ratkaisujen ja aidosti monitieteisen yhteistyön kautta.

Asiantuntija Joonas Aitonurmi, Digi- ja väestötietovirasto

Monialaisia ratkaisuja monimutkaisiin ongelmiin

Noin puolitoista vuotta sitten Aalto-yliopistossa lanseerattiin uusi, moderni yhteistyömahdollisuus erilaisille työelämän organisaatioille: Aalto Thesis. Kyseessä on monitieteinen ja projektipohjainen ohjelma maisterin opinnäytetyön tekemiseen oikealle työelämäkumppanille. Käytännössä Aallon eri koulujen opiskelijoista kootaan 2-4 hengen tiimejä, joissa ratkotaan partnerin tarpeista lähtevää monimutkaista haastetta opinnäytetöiden avulla. Organisaatioille Aalto Thesis on ainutlaatuinen mahdollisuus tehdä tutkittuun tietoon pohjautuvaa yhteistyötä monialaisen osaajajoukon kanssa.

“Perinteisesti opinnäyteyhteistyötä tekevät organisaatiot palkkaavat yhden maisterivaiheen opiskelijan tekemään työtään tietystä, tarkasti rajatusta aiheesta. Todellisuudessa työelämän ja organisaatioiden ongelmat ovat tänä päivänä vaikeasti tartuttavia, monimutkaisia ´häröpalloja´, joiden ratkaisemiseen eivät yhden alan tiedot ja taidot riitä. Tiedämme myös, että innovaatiot syntyvät tieteenalojen rajapinnoilla. Siksi meillä on nyt Aalto Thesis”, summaa Pitkänen.

Ohjelman kumppaneiksi lähtevät yritykset, yhdistykset tai julkisorganisaatiot saavat siis käyttöönsä jopa neljä erillistä gradua tai diplomityötä, jotka kaikki pureutuvat samaan ennalta määriteltyyn haasteeseen, kukin omasta näkökulmastaan. Lisäksi opiskelijat valmistelevat partnerille kaikkien opinnäytetöiden tuloksia, johtopäätöksiä ja suosituksia yhteenkokoavan monitieteisen loppuesityksen ja kirjallisen yhteenvedon. 

Organisaatioiden haasteet ovat tänä päivänä monimutkaisia ja vaikeasti tartuttavia; niiden ratkaisemiseen ei yhden alan osaaminen riitä.

Niina Pitkänen, Aalto Thesis -ohjelmapäällikkö

Koordinoitua yhteistyötä

Ohjelmaa luotsaava Pitkänen on tehnyt töitä yliopiston ja työelämän rajapinnassa erilaisia yhteistyömuotoja luoden ja koordinoiden jo kymmenen vuoden ajan: “Olen tavannut työurani aikana satoja yrityksiä ja organisaatioita ja kokemukseni mukaan yksi suuri kynnys yhteistyölle on epäilys siitä, kuinka paljon aikaa ja resursseja yhteinen tekeminen itse organisaatiolta vie. Siksi olemme palvelullistaneet Aalto Thesis -ohjelman mahdollisimman pitkälle. Yhteistyön pitää olla mutkatonta ja aidosti hyödyllistä.”

Käytännössä Aalto Thesis -tiimi auttaa kumppaneita projektin haasteen muotoilussa, hoitaa opiskelijarekrytoinnin sekä koordinoi ja hallinnoi itse projektia sen käynnistämisestä loppuun saakka. “Organisoimme myös ohjelmaan kuuluvat yhteiset tapaamiset ja yksinkertaisesti huolehdimme siitä, että hommat hoituvat sovitulla tavalla ja sovitussa aikataulussa”, lisää ohjelman koordinaattori Silva Saulio.

“Täytyy sanoa, että Aalto Thesis on ollut todella hyvin suunniteltu kokonaisuus. Koko prosessi meidän haasteen muotoilusta konkreettiseen yhteistyöhön opiskelijatiimin kanssa on ollut sujuvaa ja oivaltavaa - ja hauskaa! Voin rehellisesti sanoa, että työskentely sekä Aalto Thesis -tiimin että opiskelijoiden kanssa on ollut suuri ilo”, kehuu Aitonurmi Digi- ja väestötietovirastosta.

Aalto Thesis -tiimi huolehtii partnerin puolesta projektin hallinnasta ja koordinoinnista. Haluamme tarjota mutkatonta yhteistyötä!

Silva Saulio, Aalto Thesis -koordinaattori

Miten mukaan?

Jokainen Aalto Thesis -projekti on noin kuuden kuukauden mittainen yhteistyömatka. Kaikki alkaa partnerin ja ohjelman koordinaattoreiden yhteisestä tapaamisesta, jossa ratkottavaa haastetta päästään muotoilemaan. Kun projektin sisällöstä on muodostettu yhteinen ymmärrys, lähtee Aalto Thesis -tiimi rekrytoimaan juuri kyseiseen projektiin kaikkein osaavimpia ja soveltuvimpia opiskelijoita. Jokainen projekti käynnistetään ohjelman henkilökunnan koordinoimalla Kick-Off -tilaisuudella. 

Ohjelma on otettu työelämässä todella hyvin vastaan. Aalto Thesis -projekteja on tällä hetkellä käynnissä Digi- ja väestötietoviraston lisäksi muun muassa Valion ja Espoon kaupungin kanssa.

Jos olet kiinnostunut yhteistyöstä, ota rohkeasti yhteyttä Aalto Thesis -tiimiin tai jätä yhteydenottopyyntösi tänne.

Aalto Thesis -opiskelijatiimi
Monialainen ja kansainvälinen opiskelijatiimi: Christopher Kannaday (vas.), Nandakumar Karinganampillil Sasidharan, Ming Unn Andersen ja Fiona Kaihari / kuva: Niina Pitkänen

Monimetodisesta tutkimuksesta kokoavaan narratiiviin

Palataanpa lopuksi vielä Mustikkaan. Käynnissä on siis Aalto Thesis -projektin ensimmäinen virallinen statustapaaminen, jossa opiskelijatiimi kertoo projektin edistymisestä ja seuraavista askelista kahden kuukauden yhteisen työskentelyn jälkeen. Opiskelijoiden huolella suunnittelema projekti lupailee virastolle paljon: tilastollista tutkimusta, haastatteluja, workshoppeja, benchmarkkausta, tulevaisuuden skenaarioita, prototypointia ja testausta. Moniulotteisen, monialaisen ja monimetodisen tutkimus- ja testausurakan jälkeen opiskelijat aikovat esitellä partnerille tieteidenvälisen narratiivin viraston yhdenmukaisen käyttäjäkokemuksen rakentamiseksi. 

Nyt käynnissä oleva ensimmäinen yhteistyöprojekti Digi- ja väestötietoviraston kanssa päättyy toukokuussa 2020. Onnistuneen yhteistyökokemuksen vuoksi seuraavaa Aalto Thesis -projektia suunnitellaan jo tulevalle syksylle. Tässä vaiheessa kuitenkin jäämme mielenkiinnolla odottamaan tämän ensimmäisen projektin keväällä paljastuvia tuloksia.

Digi- ja väestötietoviraston projektin monitieteinen opiskelijatiimi koostuu seuraavien alojen osaajista:

 • Ming Unn Andersen
  Collaborative and Industrial Design - Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu
 • Fiona Kaihari
  International Design Business Management - Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu

 • Christopher Kannaday
  Management and International Business - Kauppakorkeakoulu

 • Nandakumar Karinganampillil Sasidharan
  Information and Service Management - Kauppakorkeakoulu

Aalto Thesis -tiimi apunasi:

Laura Sivula

Laura Sivula

Projektipäällikkö
Lue lisää ohjelmasta!
 • Julkaistu:
 • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Creative Demo Day 29.11.2024 Aicha Manai, Kim-Niklas Antin. Sakari Heiskanen / Aalto 2024.
Kampus, Yhteistyö Julkaistu:

Creative Demo Day -tapahtuma kokosi Aallon ja UniArtsin taiteen ja luovan teknologian innovaatioita Otaniemeen

Aalto Digital Creatives ja Uniarts Hubin esihautomo-ohjelmat yhdistivät voimansa Creative Demo Day -tapahtumassa Otaniemessä.
Sininen Pallo event in Dipoli (Otaniemi, Espoo) on November 30th. Event host was Noora Yau, a doctoral candidate from the Aalto University School of Arts and Design. Picture: Sofia Suokko.
Yhteistyö Julkaistu:

Opiskelija auttoi Maj ja Tor Nessling -säätiötä kehittämään kestävän kehityksen palkintogaalan asiakaspolkua

Sininen Pallo -tapahtuman myyntivalttien määrittely oli opiskelijan ensimmäisiä tehtäviä.
Mustaa puuta
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Otaniemessä kehitetty uusi supermusta materiaali puusta

Tieteen ja teknologian alati kehittyvässä maailmassa on tiettyjä ilmiöitä, jotka kiehtovat jatkuvasti niin tieteentekijöitä, taiteilijoita kuin suurta yleisöäkin. Yksi tällainen ilmiö on supermustat materiaalit.
Veera Repka, photo by Veera Repka
Opinnot Julkaistu:

Veera Repka: Otaniemi-kuplaan imautuu helposti mukaan

"Jos joku kävelisi kengissäni samalla tapaa opintojen alkuvaiheessa, toivoisin, että hän ei yrittäisi heti saavuttaa kaikkea. Itselleen voi antaa aikaa ja käydä omalla painollaan asioita läpi."