Uutiset

Metsähovin radiotutkimusasema on mukana uudessa eurooppalaisessa tähtitieteen yhteistyöverkostossa

Verkosto yhdistää observatorioita ympäri maailmaa ja mahdollistaa havaintojen tekemisen samanaikaisesti useilla aallonpituuksilla.
Kupu on Metsähovin alueen maamerkki, joka näkyy lentokoneestakin. Kuvaaja: Joni Tammi

Lähes 40 tähtitieteellisen tutkimuslaitoksen yhteisö on saanut 15 miljoonan euron rahoituksen EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta kehittämään eurooppalaisten radioteleskooppien ja optisten kaukoputkien yhteistyötä. Koordinoitu yhteistyö mahdollistaa mahdollisimman monien eri aallonpituuksien käyttämisen samassa tutkimuksessa ja vauhdittaa uusien tähtitieteellisten löydösten tekemistä.

Aalto-yliopiston Metsähovin radiotutkimusasema on yksi OPTICON-RadioNet PILOT (ORP) -verkoston jäsenistä. Verkoston yhteistyökumppanit tarjoavat havaintoaikaa tutkimuslaitteistoihinsa tai muita tärkeitä työkaluja tutkimukseen. Tämän ansiosta tutkijat ympäri maailmaa voivat yhdistää eri tutkimuslaitosten laitteistoja ja eri aallonpituuksilla tehtyjä havaintoja esimerkiksi mustien aukkojen tai nopeiden radiopurkausten tutkimiseen.

Radioteleskooppien verkostoilla pystytään määrittämään tutkittavien kohteiden paikkoja ja muutoksia äärimmäisen tarkasti, kun taas optisilla laitteilla pystytään selvittämään esimerkiksi kohteen etäisyys ja muita ympäristön ominaisuuksia. Vasta yhdistämällä erilaisia havaintoja saadaan hahmoteltua kokonaiskuvaa tutkittavista kohteista. 

Metsähovin pääinstrumentti on 14-metrinen radioteleskooppi, jolla voidaan tutkia korkeita 22, 37, 43 ja 87 gigahertzin radiotaajuuksia. Sen pääasiallinen käyttö on aktiivisten galaksien ja supermassiivisten mustien aukkojen muuttuvuuden sekä Auringon pitkäaikainen monitorointi, mutta se kuuluu myös erilaisiin radioteleskooppiverkostoihin. ORP-hankkeessa Metsähovi on mukana osana Eurooppalaista VLBI-verkostoa (European VLBI Network), joka koostuu ympäri maailmaa sijaitsevista radioteleskoopeista. Nämä toimivat verkoston synkronoiduissa yhteishavainnoissa yhtenä, lähes maapallon kokoisena virtuaalisena radioteleskooppina.

ORP-verkostoa johtaa Ranskan valtion tutkimusorganisaatio Centre national de la recherche scientifique (CNRS) ja siinä ovat mukana kaikki keskeiset radioteleskoopit ja suurimmat optisen tähtitieteen keskukset, mukaan lukien Euroopan eteläinen observatorio ESO. Pohjoismaisista radio-observatorioista ovat mukana Metsähovi sekä ruotsalainen Chalmersin teknisen korkeakoulun Onsalan avaruusobservatorio ja optisen tähtitieteen osalta Aarhusin yliopisto Tanskasta.

Lisätietoja

Joni Tammi
Johtaja, Metsähovin radio-observatorio, Aalto-yliopisto
[email protected]

Projekti on saanut rahoituksen EU:n Horisontti 2020 -ohjelmasta (tutkimus ja innovaatio, sopimusnumero 101004719).

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

Neljä henkilöä poseeraamassa. Ylärivi vasen: sisällä, valkoinen kauluspaita. Oikea: harmaa asu. Alarivi vasen: sininen puku, solmio. Oikea: ulkona, talvivaatteet.
Nimitykset, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Neljä uutta professoria nimitettiin Insinööritieteiden korkeakouluun

Työelämäprofessori Katja Tähtinen sekä apulaisprofessorit Jan Akmal, Magda Posani ja Jenni Partanen nimitettiin professorien urapolulle elo-lokakuussa 2024.
Two students and a professor sitting around a table, talking and looking at laptop screen.
Tutkimus ja taide, Opinnot Julkaistu:

Tule uusien tohtoriopiskelijoiden tutoriksi tammikuussa 2025

lmoittaudu uusien tohtoriopiskelijoiden tutoriksi orientaatiopäiville!
Kaksi miestä seisoo kuvan keskellä. Toinen osoittaa kuvaajan suuntaan. Molemmilla käsissä värikkäät esittee. Taustalla näkyy ihmisiä ja roll-upeja.
Yhteistyö Julkaistu:

Vaikea taloustilanne korostaa verkostoitumisen merkitystä työnhaussa

Aalto-yliopiston suurin rekrytointitapahtuma Aalto Talent Expo kokosi yhteen 90 työnantajaa ja tuhansia opiskelijoita.
Tate-suunnitteludokumentointi-v3.jpg
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Talotekniikka 2030: Suunnittelun ja asennuksen kitkaton yhteispeli

Kuinka taloteknisen suunnittelun ja toteutuksen yhteispeliä on kehitettävä, jotta suunnitelmat palvelisivat asennusta nykyistä paremmin? Tähän kysymykseen haki vastauksia uusi Talotekniikka 2030 -tutkimus. Sen tuloksista kertoi Tampereen yliopiston toteuttamassa tutkimuksessa tutkijana toiminut Juuso Järviö tulosseminaarissa syyskuussa 2024.