Uutiset

Kyky nähdä asioita kekseliäästi ratkaisi Tämä Toimii -aluekilpailun voittajat

Uudenmaan alakoululaisten teknologiakisassa valloittivat mitä oivaltavimmat lelut.

Tämä Toimii -teknologiakilpailussa alakoululaisten mielikuvitus ja luovuus päästettiin valloilleen. Tarkoituksena oli rakentaa liikkuva ja leikittävä lelu.

Metropoliaan Leppävaaran kokoontui torstaina 12.3. sankka joukko innokkaita 4.-6. luokkalaisia esittelemään kehittelemiään töitä. Mukana tässä aluekilpailussa oli yhteensä 37 oppilasryhmää.

Tilaisuuden avasi Metropolian sovellus- ja liiketoimintajohtaja Antti Piironen toivottamalla kaikki lapset tervetulleiksi mukaan innostavaan päivään.

– Olette kaikki täällä siksi, että teitä kiinnostaa erityisesti tekniikka, joten tulevaisuudessa osasta teistäkin varmasti tulee insinöörejä, jotka korjaavat muiden tekemiä ongelmia, hän totesi pilke silmäkulmassa, tästä on hyvä aloittaa.

Innostus tekemiseen näkyi kaikissa töissä

Kilpailuun rakennetut lelut ihastuttivat omaperäisyydellään, ulkonäöllään ja teknisillä ominaisuuksillaan. Kaikilla oppilasryhmillä oli käytössään sama materiaalipaketti, joka sisälsi mm. erivärisiä led-valoja, sähkömoottorin, pyöreän muovirasian ja liukukytkimen. Näistä materiaaleista oli kehitetty mm. erilaisia heittopelejä ja flippereitä, robotteja ja veneitä, diskopalloja ja karuselleja.

Useat ryhmistä kertoivat, että ideoita oli välillä lennellyt ryhmässä niin paljon, että parhaan jalostaminen leluksi asti ei ollut ollut helppoa. Onneksi paras idea saatiin valittua kuitenkin yhdessä ryhmän kanssa.

Lisäksi omaan tuotekehittelyyn käytetty aika ja vaiva nähtiin palkitsevana, etenkin kun esteet saatiin voitettua.

– Hauskinta oli ongelmien ratkaisu, ja kun saatiin laite toimimaan, totesivat useat osallistujat.

Korispeli ja flipperi loppukilpailuun Tampereelle

Finaaliin valittiin Uudeltamaalta kaksi ryhmää: Mika Waltarin koulu Pornaisista työllään Minion Flipper ja Kirkonkylän koulu Tuusulasta työllään Koripallo.

Tuomaristo kiinnitti arviossaan huomiota materiaalien käyttöön, lelun leikittävyyteen, omaperäisyyteen ja liikkuvuuteen. Lisäksi arviossa otettiin huomioon projektin aikana tehty päiväkirja, oman lelun esittely ja lelun mainos.

 

 

Tuomariston mielestä flipperi oli tasapainoinen työ joka osa-alueella. Leikkijällä oli aktiivinen rooli ja ryhmätilanteessa myös muut pystyvät vaivattomasi eläytymään pelituokioon. Flipperin tekijät esittelivät työnsä innokkaasti.

Koripallossa taas hyödynnettiin taitavasti tuttua ”heitä pallo koriin ” -asetelmaa. Tekijät olivat taidokkaasti muokanneet lelun minikokoiseksi tarkkuuspeliksi. Kekseliäät ja yksinkertaiset rakenneratkaisut pitivät pelin yleisilmeen selkänä. Koko työn visuaalinen kokonaisuus noudatti pelin teemaa.

Teksti ja kuvat: Annika Artimo

Lisätietoja: lumate.fi/tamatoimii

---
Tämä Toimii -kilpailun toteuttaa valtakunnallisesti LUMA-keskus Suomi, marraskuussa 2013 perustettu suomalaisten yliopistojen LUMA-keskusten katto-organisaatio. LUMA-keskus Suomi on myös kilpailun päärahoittaja. Kilpailua koordinoi Tampereen LUMATE-keskus. Uudenmaan aluekilpailun järjesti Metropolia Ammattikorkeakoulu torstaina 12.3.2015.

Tämä Toimii -loppukilpailu pidetään Tampereella toukokuussa 2015.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu