Uutiset

Alumni Tuuli Hakkarainen: Jotta tuntisit omat vahvuutesi, on sinun ensin opittava tuntemaan itsesi

Toisin kuin useimmat opiskelutoverinsa Kauppakorkeakoulun Mikkelin kampuksen alumni Tuuli Hakkarainen valitsi akateemisen uran. Hän väitteli tohtoriksi joulukuussa 2020 ja tutki väitöskirjassaan asiantuntijuuden jakamista monikansallisissa yrityksissä.
The BScBA Program alumna Tuuli Hakkarainen

Kuka olet ja missä työskentelet?

Olen Tuuli Hakkarainen ja työskentelen Bocconi University -yliopistossa Milanossa Italiassa. Jatkoin työskentelyä siellä suoritettuani tohtorin tutkinnon kansainvälisessä liiketoiminnassa Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa.

Mitä opiskelit Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa ja milloin?

Valmistuin International Business -kandidaattiohjelmasta Mikkelistä vuonna 2009 - olin BScBA6-vuosikurssilla. Työskenneltyäni jonkun aikaa jatkoin kansainvälisen liiketoiminnan opintoja Aalto-yliopiston maisteriohjelmassa (2012). Jatkoin edelleen kansainvälisen liiketoiminnan opintojen parissa tavoitellessani tohtorin tutkintoa Aalto-yliopiston Kauppatieteiden tohtoriohjelmassa (2020).

Miten päädyit nykyiseen työhösi?

Ku useimmat opiskelutoverini Mikkelistä päätyivät työskentelemään omalle alalleen, minä valitsin akateemisen uran. Kiinnostus ulkomailla työskentelyyn heräsi jo Mikkelin opintojen aikana, mutta tarvittiin vielä muutama vuosi opintoja ja työskentelyä Suomessa ennen kuin löysin rakastamani akateemisen urapolun. Klassinen kysymys kansainväliseen liiketoimintaan liittyen mietityttää yhä edelleen: missä määrin yritysten pitäisi sopeuttaa toimintansa paikallisesti ja missä määrin ottaa huomioon globaalit standardit. Eikä kysymyksen merkitys ole lainkaan vähentynyt maailmanlaajuisen pandemian aikana ja digitalisaation eri muotojen myötä. Eli mielenkiintoisia globaaleja ilmiöitä riittää tutkittavaksi.

Tohtorinväitöskirjassani keskityin ymmärtämään globaalia asiantuntijuutta niiden yksilöiden näkökulmasta, jotka tasapainoilevat erilaisten haasteiden kanssa tehdessään etänä yhteistyötä eri ammateissa ja eri maissa toimivien kollegoittensa kanssa - se ei ole aina helppoa. Kuitenkin yritykset, kuten tutkimani neljä tietointensiivistä monikansallista yritystä, ovat riippuvaisia näistä asiantuntijoista, joten on yritysten etujen mukaista löytää parhaat keinot tukea erilaisia yhteistyön tapoja. Huomasin, että kaikki minulle kertynyt työkokemus opintojen jälkeen auttoi minua ymmärtämään tutkimieni työyhteisöjen arkea.

Jatkan myös kansainväliseen liiketoimintaan liittyvien kurssien opettamista Bocconi-yliopistossa, mistä olen erittäin iloinen.

Mikä oli mielestäsi erityisen tärkeää opinnoissasi tai mikä oli hyödyllisintä uraasi ajatellen?

Mikkelissä oppimistani useista tärkeistä avaintaidoista minulle on osoittautunut erikoisen hyödylliseksi lukuisten esitysten pitäminen, mikä lisäsi itseluottamustani esiintyjänä. Akateemisessa työssäni olen edelleen pyrkinyt hyödyntämään kaikki mahdollisuudet esitellä ajatuksiani eri yleisöille. Saamani palaute auttaa minua parantamaan argumenttejani sekä muotoilemaan ideoitani paremmin.

Esitystä pitäessään oppii myös olemaan haavoittuvainen muiden edessä. Se on hyvä tapa opetella jättämään oma egonsa sivuun ja keskittyä kehittämään itseään. On tärkeää pyytää avoimesti palautetta ja olla loukkaantumatta sitä saadessaan (koskee myös elämää yleensä), sillä toiset voivat huomata asioita, joita et näe itsessäsi, ja auttaa siten ammatillista kehittymistäsi. Vaikka esitysten pitäminen oli alkuaikoina hermoja raastavaa, nykyisin en millään malttaisi odottaa päästäkseni näkemään, mihin seikkoihin muut reagoivat ja millaista kritiikkiä he antavat. Ja silloin kun epämukavuuden tunteet vieläkin nousevat pintaan, lohduttaudun ajattelemalla, että nyt muut tekevät töitä minulle – ilmaiseksi!

Mitkä ovat vinkkisi opiskelijoille, jotka haluavat työskennellä opintojen ohella?

Tein töitä opintojen ohella, ja vaikka muistan välillä olleeni väsynyt opiskelusta ja työn teosta, opetti se minulle ajanhallintaa sekä laittamaan asioita tärkeysjärjestykseen. Kun aikaa ei ollut riittävästi, oli opiskelun ja työn välillä tasapainoillessa pakko oppia päättämään, miten paljon aikaa käytän eri asioiden loppuun saattamiseen ja millä tasolla asiat teen.

Haluaisin sanoa opiskelijoille, että älkää murehtiko liikaa, jos ette heti saa sitä unelmienne työpaikkaa. Opitte monissa työtehtävissä joka tapauksessa tärkeitä sosiaalisia taitoja, joilla on suuri merkitys työelämässä. Kun tein tutkimusta väitöskirjaani varten, haastattelin monia asiantuntijoita erilaisissa yrityksissä. Vaikka he olivat esim. teknisiä asiantuntijoita, kysyessäni miten he määrittelisivät asiantuntijuuden, he korostivat sitä, että suurikaan määrä teknistä asiantuntijuutta ei merkitse mitään, jos et ole valmis jakamaan osaamistasi muiden kanssa ja osaa tehdä sitä siten, että toiset ymmärtävät. Tästä syystä yritykset etsivät aina työntekijöitä, jotka kykenevät yhteistyöhön erilaisten ihmisten kanssa, osaavat kommunikoida selkeästi ja joilla on hyvät itsensä johtamistaidot. Viimeksi mainittu on erityisen tärkeää etätyötä tehdessä, kun vastuu asioiden hoitamisesta on sinulla itselläsi.

Kaiken kaikkiaan olen sitä miltä, että opintojen ohella työskentely kertoo tulevalle työnantajallesi, että olet ahkera, sinulla on stressinsietokykyä ja löydät tasapainon eri haasteiden välille. Minun kokemukseni mukaan työnantajat arvostavat itsevarmaa ja haasteisiin tarttuvaa can do -asennetta.

Jatka matkaa sitä kohti, mitä todella haluat ja mikä tekee sinut onnelliseksi.

Tuuli Hakkarainen, BScBA-ohjelman alumni

Millaisia neuvoja antaisit nykyisille BScBA-opiskelijoille ja vastavalmistuneille?

Mainitsin aiemmin, että on tärkeää kuunnella muita. Kaikkein tärkeintä on kuitenkin kuunnella itseään. En usko, että on mahdollista olla tyytyväinen – työhön, itseensä, mahdollisen elämänkumppaniin – ennen kuin voi olla täysin rehellinen itselleen ja luottaa siihen, että tämä on sitä, mitä minun on tarkoitus tehdä elämässäni. Ei ole väliä, kuinka kauan kestää saavuttaa tunne, että on ”päässyt perille”. Mutta sillä on väliä, että jatkaa matkaa kohti sitä, mitä todella haluaa ja mikä tekee onnelliseksi.

Japanilainen ajatusmalli ”ikigai” (syy olemassaoloon) kuvailee unelmien työn olevan tasapaino sen välillä, mitä rakastat tehdä, mitä osaat tehdä, mitä myös muut tarvitsevat ja mistä he ovat valmiita maksamaan sinulle. En itse tiennyt, millaiseen työhön olin tähtäämässä opintojeni jälkeen. Mutta seurasin mielenkiinnon kohteitani, keskityin kehittämään itseäni (sen sijaan, että olisin tuijottanut ennalta määriteltyjä menestyksen mittareita) ja yritin löytää luovia tapoja rakentaa tulevaisuutta vahvuuksieni varaan. Mutta jotta tuntisit omat vahvuutesi, on sinun ensin opittava tuntemaan itsesi.

Mikä on mieleenpainuvin muistosi Mikkelin ajoilta?

Se, kun Nesu saapui kaupunkiin! Voin ylpeänä kertoa olleeni kaikkien aikojen ensimmäisen Nesu-Probban jäsen, ja olimme kaikki todella innoissamme, kun pääsimme järjestämään näitä uusia tapahtumia. (Toim. huom. Nesu-Probba on opiskelijajärjestö, joka järjestää akateemisia illallisjuhlia ’sitsejä’.) Oli niin hauskaa, kun kaikki olivat omistautuneita oppimaan kaikki laulut ja säännöt, suunnittelemaan klubin ensimmäisen logon ja laulukirjan, ja tietenkin miettimään mahdollisia rangaistuksia sekä löytämään salaisia kokoontumispaikkoja eri puolilta Mikkeliä. Ja me kun luulimme, että Mikkeli Spirit ei voisi enää tulla paremmaksi!

Lisätiedot:

Lue lisää Tuulin urapolusta LinkedInissä.

Aalto University International Business -kandidaattiohjelma.jpg

International Business, kauppatieteiden kandidaatti (BScBA, Mikkeli) ja kauppatieteiden maisteri (Otaniemi)

International Business -kandidaattiohjelma (BScBA Program) tarjoaa opiskelijoille laaja-alaista osaamista ja kykyä rakentaa, kehittää ja johtaa yrityksiä kansainvälisellä asenteella. Kansainvälisesti suuntautunut kauppatieteiden kandidaatin tutkinto liiketoiminnan alalta avaa monenlaisia yksityisen ja julkisen sektorin uramahdollisuuksia useilla aloilla ympäri maailman.

Koulutustarjonta
Viiden hengen ryhmä työskentelemässä pöytien äärellä

Väitös: Asiantuntijuuden jakaminen on yhä joustavampaa – mutta myös yhä haastavampaa

On tärkeää ymmärtää, miten asiantuntijat tekevät yhteistyötä etänä, jotta voidaan luoda menestyviä organisaatioita.

Uutiset

Löydä lisää mielenkiintoista sisältöä sosiaalisen median kanavistamme

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

kuva pikku finlandian puupilarista ja teksti time out
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopisto ravistelee rakentamisen käytäntöjä New European Bauhaus -festivaaleilla Brysselissä

Koko eurooppalaista rakennusalaa kestävään muutokseen kirittävä näyttely Time Out! on esillä Brysselissä 9.–13.4.2024 osana NEB-festivaalia.
Aalto Squad students on campus
Opinnot Julkaistu:

Hakijoiden määrä Aalto-yliopistoon kasvoi kevään toisessa yhteishaussa

Suomen- ja ruotsinkielisiin kandidaattikoulutuksiin oli 13 500 hakijaa
Hymyilevä Raili Pönni seisoo neuvotteluhuoneessa, taustalla näkyy ikkunasta Dipolin piha-aluetta.
Nimitykset Julkaistu:

Aalto-yliopiston kehitysjohtajaksi on nimitetty Raili Pönni

Raili Pönni on toiminut aiemmin yliopiston suunnittelupäällikkönä ja väliaikaisena kehitysjohtajana.
Nuoret arkkitehdit istuvat ulkoportaikossa ja hymyilevät
Yhteistyö Julkaistu:

Ella Kaira ja Matti Jänkälä kuratoivat Suomen paviljongin vuoden 2025 näyttelyn Venetsiassa

Arkkitehtikaksikon näyttelykonseptin tematiikka on modernin arkkitehtuurin säilyttäminen.