Hae Aalto Thesis -projektiin: Valio – Kasvipohjaiset tuoteinnovaatiot


Partneri.
Valio on koko Suomen tuntema meijeri ja ruokatalo, joka on toiminut jo yli 100 vuotta. Ruokatuotteiden kehittämisen lisäksi Valiolla panostetaan vahvasti mm. teknologiaan. Maitopohjaisten tuotteiden rinnalla Valiolla kehitetään ja tuotetaan jatkuvasti myös kasvipohjaisia tuotteita, mikä on Valiolle strategisesti tärkeää.
Kaura on yksi Valion merkittävimmistä kasvipohjaisista raaka-aineista, vaikka muitakin raaka-aineita hyödynnetään. Kehitteillä olevia uusia kasvipohjaisia tuotteita on tarkoitus viedä kansainvälisille markkinoille osittain Business Finlandin rahoittaman laajan kehityshankkeen kautta.
Haaste.
-
Kasvipohjaiset tuoteinnovaatiot - mitä ja miten?
Valio on kiinnostunut kasviperäisten raaka-aineiden, kasvimateriaalien prosessoinnin sekä tähän liittyvien prosessien ja teknologioiden kehittämisestä. Myös taloudellinen näkökulma kehittämistyössä on olennainen. Tässä Aalto Thesis -projektissa keskitytään Valiolla jo aikaisemmin kehitettyjen prosessi- ja tuotekonseptien eteenpäin viemiseen.
Valio toivoo projektiin talouden, tekniikan ja mikrobiologian osaajia. Diplomitöiden käytännön osuus suoritetaan laboratoriossa Valion tiloissa. Tämän projektin lisähaussa etsimme etenkin kemian tekniikan eri alojen sekä bioinformaatioteknologian (Life Science Technologies) opiskelijoita ratkomaan esimerkiksi seuraavia kysymyksiä:
Aihe 1: mikrobiologia (kemia/biotekniikka)
- Mitkä tekijät myötävaikuttavat kasvipohjaisten tuotteiden laatuun?
- Minkälaisia mikrobeja erilaiset kasviraaka-aineet sisältävät?
- Miten parantaa kasvipohjaisten tuotteiden laatua ruoan prosessoinnin avulla?
- Miten erilaiset lämpökäsittelyt vaikuttavat mikrobeihin ja itiöihin kasvipohjaisissa raaka-aineissa?
Aihe 2: tekniikka (kemia/biotekniikka/bioinformaatioteknologia)
- Kuinka parantaa kasvipohjaisten ainesten teknistä toimivuutta prosessiparametreja optimoimalla?
- Miten ruoan prosessointi, kuten lämpökäsittely tai pH-muutokset, vaikuttavat kasvipohjaisten ainesten fysikaaliskemiallisiin ominaisuuksiin?
Minkä kysymyksen sinä haluaisit diplomityösi kautta ratkaista? Kuvaa ideasi ja näkökulmasi hakemuksessasi!
Aihe 3: talous
- Mitkä ovat merkittävimmät tekijät, kun tarkastellaan kasvipohjaisten tuotteiden pellolta pöytään -ruokaketjua taloudellista näkökulmasta?
- Miten arvioida uuden kasvipohjaisen ruoan prosessoinnin toteutettavuutta?
- Miten luoda karkeita prosessikaavioita hahmottamaan avainlukuja ja sijoitusarvioita?
Huom! Hakuaika talous-aiheeseen on päättynyt 26.1. Kiitos kaikille hakijoille! Emme vastaanota hakemuksia enää tähän teemaan.
Soila Kananen, innovaatiopäällikkö, ValioEtsimme innovaatioita ja tuoreita näkökulmia kasvipohjaisten tuotteidemme tutkimuksen tukemiseen.
Soveltuvuus ja osaaminen.
Projektiin voivat hakea kaikki Aalto-yliopiston maisterivaiheen opiskelijat. Teknisten alojen opiskelijoilta edellytetään laboratoriotyöskentelyn perusteiden tuntemusta. Projektiin erityisen soveltuvia osaamisalueita voivat olla esimerkiksi:
-
Kemia
-
Mikrobiologia
-
Biotekniikka
-
Bioinformaatioteknologia (Life Science Technologies)
-
(Tuotantotalous)
-
(Prosessitekniikka)
-
(Taloustiede)
Projektin kieli.
-
Suomi: teknisten alojen opiskelijoiden tulee ymmärtää suomea suomenkielisen laboratorio-ohjeistuksen ja olemassa olevan tutkimusaineiston vuoksi
Opiskelijatiimin koko.
-
3 maisteriopiskelijaa Aallon eri aloilta
Soila Kananen, innovaatiopäällikkö, ValioVisiomme on olla maailman innovatiivisin meijeri ja ruokatalo kasvipohjaisten tuotteiden ollessa strategiamme ytimessä.
Hakuohjeet.
-
Lisähaku projektiin Valio – Kasvipohjaiset tuoteinnovaatiot / aihe 1 (mikrobiologia) ja 2 (tekniikka) on auki 28.1.–2.1.2020. Aiheen 3 (talous) hakuaika on päättynyt 26.1.2020
-
Hakulomakkeen Aalto Thesis -ohjelmaan löydät täältä. Muistathan kirjoittaa lomakkeeseen projektin nimen ja pyytää opinnäytetyösi valvojalta luvan osallistua ohjelmaan
-
Opiskelijavalinnat projektiin tehdään akateemisten ja soveltuuvuuskriteerien perusteella ja Aalto-yliopisto vastaa valintaprosessista
Projektin aikataulu.
-
Projekti alkaa helmikuussa 2020: opiskelijatiimin orientaatiotapaaminen pidetään ti 11.2. klo 9.30 ja Kick-Off -tapaaminen Valion kanssa pe 14.2. klo 9.30
-
Ohjelmaan valittujen opiskelijoiden tulee sitoutua noin kuuden kuukauden (6 kk) intensiiviseen projektityöskentelyyn ja tässä ajassa myös opinnäytetöiden tulee valmistua
Saara Pöyri, teknologiajohtaja, ValioTämä on opiskelijalle upea mahdollisuus olla mukana tulevaisuuden ruokaa kehittävässä tiimissä.
Aalto Thesis
Aalto Thesis on monitieteinen ohjelma maisterin opinnäytetyön tekemiseen oikealle työelämäkumppanille. Käytännössä Aallon eri koulujen opiskelijoista kootaan 2-4 hengen projektitiimejä, joissa ratkotaan työelämäkumppanin asettamaa haastetta opinnäytetöiden avulla.
Aalto myöntää ohjelmaan valituille opiskelijoille 5000 € apurahan opinnäytetyön aikaisiin elämisen kuluihin. Voit lukea lisää Aalto Thesis -ohjelmasta täältä.
Kuinka voimme auttaa?
Lue lisää uutisia

Opiskelija Leevi Hormaluoma: Tekniikan alalla polkuja on niin monta kuin tekijöitäkin
Informaatioteknologiaa opiskeleva Leevi on ollut aktiivisesti mukana opiskelijaelämässä, mikä antaa hänen mukaansa hyvää vastapainoa opiskelulle. "Yhtenä päivänä saatan koodata koulutehtäviä kotona ja seuraavana olla mukana järjestämässä ilmaisfestareita tuhannelle osallistujalle", hän kertoo.
Sähkötekniikan päivä keräsi osallistujia ympäri Suomen - katso tallenne!
Virtuaalitapahtumassa sähkötekniikan opiskelijat pohtivat erityisesti opintoja ja opiskelijaelämää Aalto-yliopistossa.
Mietityttävätkö ryhmätyöt opetuksessa? Kuuntele podcastjakso
Future-led learning podcastin uusi kausi vie meidät hyvin käytännön tasolle. Kauden teemoihin kuuluvat ajankohtaiset teemat akateeminen ohjaus, inkluusio opetuksessa, yhteisopetus ja kestävä kehitys. Ensimmäisessä jaksossa pureudutaan toimivan ryhmätyön saloihin ja mitä opettaja voi myötävaikuttaa ryhmän toimintaan.