Hae Aalto Thesis -projektiin: Espoon kaupunki - Väestönkasvu mahdollisuutena

PROJEKTI:
Espoo 2030–2050 – Väestönkasvu mahdollisuutena
Partneri:
Espoon kaupunki, väestömäärällisesti Suomen toisiksi isoin kaupunki ja samalla yksi Suomen nopeimmin kasvavista kaupungeista.
Tausta:
Väestönkasvuun liittyvällä demografisella muutoksella on merkittäviä seurauksia Espoon talouteen, kaupunkisuunnitteluun, rakentamiseen ja luontoon. Arvioitu väestömäärän kasvu vuoteen 2050 mennessä on vähintään 150 000 uutta asukasta.
Espoon tulevaisuuden kaupunkirakenteesta käydään keskusteluita, joiden ydinteemoja ovat kestävyys, asuntokanta, liikenne ja palvelut kasvavalle asukasmäärälle. Tiivis kaupunkirakenne ja nykyisen asuntokannan tiivistäminen on yksi tulevaisuuden vaihtoehto, kun toinen mahdollisuus olisi levittää rakentamista luontoalueille. Myös tulevaisuudessa taloudellisesti, sosiaalisesti ja ekologisesti kestävä kaupunkirakenne on strategisesti tärkeää Espoolle.
Tässä projektissa opiskelijatiimi etsii ratkaisuja sekä lyhyemmän että pidemmän aikavälin väesntönkasvun vaikutuksiin niin Espoon kaupunkirakenteen kuin kaupunkitalouden näkökulmista.
Kiinnostavia kysymyksiä:
-
Miten voimme muuttaa faktuaalisen väestönkasvun positiiviseksi mahdollisuudeksi Espoon kaupungille?
-
Mitä tiivis yleiskaava tarkoittaa taloudellisesti?
-
Kasvavan väestön ohjaaminen nykyiseen asuntokantaan: Minkälaisia taloudellisia vaikutuksia tällä on?
-
Miten ilmastokriisi vaikuttaa kaupunkirakenteeseen?
-
Tiivis kaupunkirakenne ja nykyisen asuntokannan tiivistäminen: Mitä pitää ottaa huomioon kestävyyden, palveluiden ja sosiaalisen monimuotoisuuden näkökulmasta?
-
Onko kestävää purkaa ja rakentaa uudelleen?
-
Mitä mahdollisuuksia tarjoavat olemassa olevat, mutta vähälle käytölle tai käyttämättä jääneet toimistorakennukset yrityspuistoissa?
-
Miten toimistorakennukset voisi muuttaa asuinrakennuksiksi?
-
Miten yrityspuistot voisi muuntaa kellon ympäri eläviksi oikeiksi kaupungeiksi?
-
Voiko taloudellisia hyötyjä saavuttaa ja välttyä hiilidioksidipäästöiltä?
-
Mitkä kaupunginosat voisivat soveltua tällaiseen muutokseen?
-
-
Miten väestönkasvu vaikuttaa liikenteeseen, esim. julkiseen liikenteeseen, yksityisautoiluun, pyöräilijöihin ja jalankulkijoihin? Miten ihmiset matkustavat ja liikkuvat tulevaisuudessa, ja miten parhaita ratkaisuja voi tukea? (Länsimetrolla ja Raidejokerilla on tärkeä vaikutus!)
-
Mikä on luonnon merkitys tulevaisuudessa ja miten sitä voisi säilyttää mahdollisimman paljon?
Espoon kaupunkiToivomme saavamme uutta tietoa kaupungista ja sen toiminnoista sekä uudenlaisia ideoita, joita voimme käyttää laajalti suunnittelutyössä.
Soveltuvuus ja osaaminen:
Projektin haku on avoin kaikille Aalto-yliopiston maisterivaiheen opiskelijoille. Projektiin soveltuvia osaamisalueita voivat olla mm.:
-
Kestävä kehitys
-
Tulevaisuudentutkimus
-
Kaupunkitalous
-
Liikennetekniikka ja -suunnittelu
-
Kaupunkirakenne ja -suunnittelu
-
Innovaatiot
-
Ekologinen rakentaminen
-
Väestönkasvu
-
Kaupungistuminen
-
Maisemasuunnittelu
Projektin kieli:
-
englanti
Opiskelijatiimin koko:
-
2 maisteriopiskelijaa Aallon eri aloilta
Hakuohjeet:
-
Haku projektiin Espoo 2030–2050 – Väestönkasvu mahdollisuutena on käynnissä 18.11.-1.12.2019
-
Hakulomakkeen Aalto Thesis -ohjelmaan löydät täältä. Muistathan kirjoittaa lomakkeeseen projektin nimen ja pyytää opinnäytetyösi valvojalta luvan osallistua ohjelmaan
-
Opiskelijavalinnat projektiin tehdään akateemisten ja soveltuuvuuskriteerien perusteella ja Aalto-yliopisto vastaa valintaprosessista
Projektin aikataulu:
-
Projekti alkaa joulukuussa 2019 opiskelijoiden ja Aalto Thesis -tiimin orientaatio-tapaamisella ja jatkuu Kick-off -tapaamisella Espoon kaupungin kanssa ma 16.12.2019 klo 9.00-10.00
-
Opiskelijan odotetaan osallistuvan projektiin ja oman opinnäytetyön edistämiseen täyspäiväisesti kuuden kuukauden ajan
Kysymyksiä tai ongelmia?
-
Ota yhteyttä Aalto Thesis -ohjelmapäällikkö Niina Pitkäseen tai Aalto Thesis -koordinaattori Silva Saulioon!
Niina Pitkänen, Aalto Thesis -ohjelmapäällikköOpinnäytetyö osana monitieteistä opiskelijatiimiä oikealle työelämäkumppanille. Tämä on ainutlaatuinen yhteistyömahdollisuus.
Aalto Thesis
Aalto Thesis on monitieteinen ohjelma maisterin opinnäytetyön tekemiseen oikealle työelämäkumppanille. Käytännössä Aallon eri koulujen opiskelijoista kootaan 2-4 hengen tiimejä, joissa ratkotaan työelämäkumppanin asettamaa haastetta opinnäytetöiden avulla.
Aalto myöntää ohjelmaan valituille opiskelijoille 5000 € verottoman apurahan elämisen kuluihin. Apuraha ei vaikuta Kelan opintotukeen. Voit lukea lisää Aalto Thesis -ohjelmasta täältä.
Kuinka voimme auttaa?
Lue lisää uutisia

Sakari Poikkimäki korvaa entsyymeillä haitallisia kemikaaleja: “Pieniä biologisia organismeja käytetään monessa arjen tuotteessa”
Kemian tekniikan alumni Sakari Poikkimäki työskentelee entsyymejä valmistavassa Roal Oy:ssä fermentoinnin asiantuntijana. Opinnot Aallon kemian tekniikassa mahdollistivat unelmatyön, jossa pienet elävät organismit valjastetaan hyötykäyttöön.
Iita Kejonen on mukana kierrättämässä sähköautojen akkumetalleja: “Teollisuudessa työskentelemällä voin vaikuttaa koko alan kehitykseen”
Materiaalitekniikan opinnot Kemian tekniikan korkeakoulussa johtivat työhön akkumetallien ja mineraalien pariin. Teknologiapäällikkönä Iita pääsee vaikuttamaan koko autoalan vastuullisuuden kehittymiseen.
Kemian tekniikan korkeakoulu avaa haun kesän 2023 kesätyöpaikkoihin tutkimusryhmissä
Etsimme innokkaita opiskelijoita liittymään joukkoomme ensi kesäksi. Yhteensä 24 paikkaa auki kaikilla laitoksillamme. Ihanteellinen hakija on erittäin motivoitunut ja kykenee esimerkiksi avustamaan ja suorittamaan erilaisia laboratoriotehtäviä, kokeita ja kehittämään omia tutkimustaitoja. Tämä on ainutlaatuinen tilaisuus saada käytännön kokemusta tutkimushankkeista ja työskennellä rinnakkain tohtoriopiskelijoiden ja post doc -tutkijoiden kanssa.