Dieseliä voi tehdä jätteestäkin – asiantuntijamme listasi vaihtoehtoja fossiilisille polttoaineille

1. Biomassoista ja jätevirroista valmistettu uusiutuva diesel vähentää kasvihuonepäästöjä jopa 90 % tavalliseen dieseliin verrattuna. Se on erinomaista polttoainetta, ja sitä voidaan tankata sellaisenaan dieselajoneuvoihin.
2. Biokaasu on vaihtoehto maakaasulle lämmön- ja sähköntuotannossa sekä ajoneuvojen polttoaineena. Biokaasuun voitaisiin mahdollisesti lisätä vetyä, mikä edelleen parantaisi kaasun ominaisuuksia. Vetyä voidaan tuottaa vedestä uusiutuvalla energialla.
3. Synteettisiä polttoaineita, kuten metanolia, voitaisiin valmistaa uusiutuvalla energialla. Näillä voi olla laajaa käyttöä meriliikenteessä ja uusiutuvan energian varastoinnissa sekä myös maantieliikenteessä. Synteettiset polttoaineet ovat markkinoilla ehkä jo kymmenen vuoden sisällä.
4. Ilmastoystävällisempää lentoliikenteen polttoainetta, biokerosiinia, tuotetaan jo, mutta se on kalliimpaa kuin raakaöljypohjainen kerosiini. Biokerosiinin laajamittainen valmistus edellyttää suurempaa kysyntää – ja kuluttajilta kalliimpiin lentohintoihin sopeutumista.
5. Meriliikenne on suuri kasvihuonepäästöjen lähde. Erilaisista raaka-ainelähteistä ja muun muassa metsäteollisuuden sivutuotteista on kehitteillä bioöljyjä, joita voitaisiin jatkojalostaa edullisiksi meriliikenteen polttoaineiksi.
Energiatekniikan professori Martti Larmi
Puhtaasta energiasta räätälöityyn lääketieteeseen – uusi kirja kertoo yliopiston vaikuttavuudesta
Aaltovaikutus on kunnianosoitus kymmenien tutkijoiden kunnianhimoiselle ja tinkimättömälle työlle.

Lue lisää uutisia

PAWWS – People and Animal Wellbeing at Work and in Society -konsortiohankkeelle merkittävä rahoitus Suomen Akatemialta
Aalto-yliopiston apulaisprofessori Astrid Huopalainen, Hankenin apulaisprofessori Linda Tallberg ja Helsingin yliopiston dosentti Anna Hielm-Björkman ovat hankkeen vastuullisia tutkijoita.
Miten lisätä empatiaa terveyspalveluihin? Tutkijat järjestivät ihmiskeskeisen suunnittelun työpajoja Arabian peruskoulussa
Aalto-yliopiston tutkijat järjestivät peruskoululaisille palvelumuotoilutyöpajat, joissa opeteltiin muotoiluajattelua sekä ihmiskeskeisten tietojärjestelmien suunnittelua.
BalticSeaH2-hankkeessa aloitetaan vetylaakson rakentaminen Itämeren ympärille
Aalto-yliopisto keskittyy tutkimaan datavälitteisten verkostovaikutusten hyödyntämistä vetylaakson kasvun vauhdittamiseksi.