Uutiset

Alumnisuurlähettiläs Katja Kääriä: Tulevaisuudessa tarvitaan yllättäviäkin opintoyhdistelmiä

Koko työelämänsä ajan opiskelua jatkanut alumnimme Katja Kääriä rohkaisee hankkimaan poikkitieteellistä osaamista tulevaisuutta varten. "Uudet asiat antavat virtaa ja kehitysajatuksia työhön", painottaa Kääriä.
School of Business Alumni Ambassador Katja Kääriä

 

Milloin ja mitä opiskelit Aalto-yliopistossa?

Suoritin Aalto-yliopiston Executive Education MBA-ohjelman töiden ohella vuosina 2004–2005.

Millaisissa tehtävissä olet toiminut valmistumisen jälkeen?

Jo aloittaessani MBA-opinnot olin tiukasti kiinni työelämässä vetäen Orionilla geneerisen tuokekehityksen kokonaisuutta. Valmistumiseni jälkeen aloitin Orionin Intia-operaatiot, jonka jälkeen siirryin Orion Diagnosticaan, jossa vastasin markkinoinnista, vientimyynnistä ja business intelligence –toiminnosta.

Orionilta tie vei terveysteknologiayhtiö Vivagon toimitusjohtajaksi ja tällä hetkellä vastaan terveydenhuollon kokonaisratkaisuista Med Groupilla. Nyt olen opintovapaalla Med Groupilta toteuttamassa haavettani: minusta tulee lääkäri.

Miten opinnot ovat hyödyttäneet työelämääsi?

Olen opiskellut koko työelämäni ajan. Minua kiinnostavat uudet asiat, ja ne antavat virtaa ja kehitysajatuksia työhön. Olen onnekas, että olen saanut olla mukana aloittamassa ja kehittämässä niin paljon uutta.

Elämä on oppimista, joten nauttikaa polusta! Oma polkuni lähti kemian opinnoista ja tutkijan urasta, eteni kaupallisten asioiden ja johtamisen oppimisella ja laajenee nyt kohti kliinistä uraa terveydenhoidossa. On tärkeää katsoa asioita monipuolisesti ja hypätä välillä sivupolulle, sillä tulevaisuudessa tarvitaan poikkitieteellistä osaamista ja tiimityötä – sitä ei tekoäly ihan heti hallitse.

Kun teet asioita intohimoisesti, tulosta kyllä syntyy, sillä silloin myös haet tietoa aktiivisesti ja opit joka päivä. Toki perusasioiden täytyy olla kunnossa, mutta on hyvä ymmärtää, ettei täydellistä suoritusta ole ja jos sitä hakee, voi joutua etsimään pitkään eikä vaiva ole sen arvoista. Pitää ymmärtää, mikä on riittävän hyvä.

Jaa joku mieleenpainuva muisto opinnoistasi.

MBA-opinnoista mieleeni ovat jääneet oma ryhmä, yhteiset pitkät illat töiden jälkeen ja ilo yhdessä onnistumisista. Muistot liittyvät ihmisiin, eivätkä niinkään opetettaviin asioihin. Sekin kertoo, mikä on tärkeää: yhteinen kokemus, uuden oppiminen, jakaminen ja yhdessä onnistuminen.

Jos katson taaksepäin oman työurani alkuun, en olisi voinut ymmärtää, kuinka moni asia on loppujen lopuksi yhteistyötä eri ihmisten kanssa. -- Ole aktiivinen, luo suhteita ja opi olemaan tiimipeluri, niin pärjäät varmasti.

Miten opiskeluajan harrastukset ja työkokemus vaikuttavat uran eri vaiheissa?

Harrastukset tuovat hyvää vastapainoa opiskeluun ja työn tekemiseen. Itse olen intohimoinen lentopallofani ja valmentaja: se on ollut hyvä syy laittaa hommat pakettiin, nollata työasiat ja lähteä salille pelaamaan tai valmentamaan. Harrastuksen kautta on löytynyt myös yhteyksiä työelämään ja sieltä saa hyviä vinkkejä.

Työkokemus puolestaan auttaa ymmärtämään, mihin tätä kaikkea tietoa käytetään, ja tuo perspektiiviä tekemiseen. Työkokemus saa myös mielenkiinnon heräämään uusiin asioihin ja kannustaa hankkimaan lisätietoa.

Neuvosi opintojaan miettivälle? Vinkkejä työelämään?

Sillä, mikä on perustutkintosi, ei ole niin suurta merkitystä kuin luulet. Enemmän ratkaisee, oletko kiinnostunut asioista, joita opiskelet tai joiden parissa työskentelet. Ole utelias elämälle ja pidä ovi auki uusille asioille.

Tulevaisuudessa tarvitaan yllättäviäkin opintoyhdistelmiä, joten hyödynnä mahdollisuus eri asioiden liittämiseen opintokokonaisuuteesi. Itse olen päässyt tekemään upeita hommia luonnontieteellisen ja kaupallisen tutkinnon yhdistelmällä.

Mieti, onko sinulla kaupallisen alan lisäksi joku muu intohimo, vaikka harrastuksen kautta. Voitko yhdistää niitä?

Jos katson taaksepäin oman työurani alkuun, en olisi voinut ymmärtää, kuinka moni asia on loppujen lopuksi yhteistyötä eri ihmisten kanssa. On hyvä osata jotain asiaa hyvin, mutta on äärimmäisen tärkeää olla osa tiimiä ja osata antaa oma osaamisensa tiimin hyväksi.

Tänään me teemme yrityksissä yhteisiä projekteja, emme henkilökohtaisia voittoja. Ole aktiivinen, luo suhteita ja opi olemaan tiimipeluri, niin pärjäät varmasti.

Poliittiset päätökset vaikuttavat moniin asioihin ja on tärkeää ymmärtää eri päätösten vaikutukset myös yksityiselle puolelle. Seuraa päivittäistä päätöksentekoa ja mieti, mitä muutoksia se tuo omalle alallesi.

Ajatuksia yritysmaailmasta tai ajankohtaisista asioista? Mitä omalla työpaikallasi tehdään juuri tällä hetkellä?

Yritysmaailmassa ollaan koko ajan jatkuvan muutoksen silmässä ja terveydenhuoltoalalla suurin asia on SOTE-uudistus. Me valmistaudumme palvelemaan kaikkia suomalaisia terveydenhuollon eri alueilla.

Toimit tällä hetkellä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumnisuurlähettiläänä. Mitä alumnius sinulle merkitsee?

Olen ylpeä koulustani ja siitä, että minut on valittu alumnin tehtävään kertomaan omaa Aalto-tarinaani.

Onko jotain muuta, mitä haluaisit mainita?

Menestys on matka, ei määränpää. Pidä mieli avoimena ja nauti matkasta, voit löytää itsesi yllättävistä paikoista.

Lisätiedot:

Tällä hetkellä Kääriä toimii Abena Finlandin toimitusjohtajana. (2020)

Tutustu tarkemmin Katja Kääriän urapolkuun LinkedInissä!

Lue lisää Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumniyhteistyöstä sekä muista alumnisuurlähettiläistä, jotka Katja Kääriän tavoin ovat mukana kehittämässä koulun alumnitoimintaa: www.aalto.fi/fi/kauppakorkeakoulu/kauppakorkeakoulun-alumnisuurlahettilaat.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Risto Siilasmaa. Kuva: WithSecure
Yhteistyö Julkaistu:

Yrittäjä Risto Siilasmaa kannustaa opiskelijoita muuttamaan maailmaa

Aalto-yliopiston alumni, Risto Siilasmaa rohkaisi Aalto International Talent -ohjelman osallistujia muuttamaan maailmaa.
 Tutkimustyössä hyödynnetään Aalto-yliopiston radiokaiutonta huonetta Otaniemessä. Kuva: Aalto-yliopisto / Unto Rautio
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi tohtorikoulutusohjelma keskittyy radioaaltojen energiatehokkuuteen

Nokian lahjoitus Aalto-yliopistolle kohdistuu tulevaisuuden matkaviestinjärjestelmiin ja erityisesti laitekehityksen tutkimukseen.
Kristo Ovaska, Kauppakorkeakoulun Vuoden Alumni 2022
Nimitykset Julkaistu:

Kristo Ovaska on Kauppakorkeakoulun Vuoden Alumni 2022

”Laaja-alaiselle osaamiselle on työmarkkinoilla suurta kysyntää”, sanoo Kristo Ovaska.
Merja Penttilä
Opinnot Julkaistu:

Merja Penttilälle tieteen akateemikon arvonimi

Penttilä on tutkimuksessaan erikoistunut solutehtaisiin eli eläviiin mikrobeihin, joiden toimintaa muokataan siten, että ne tuottavat biopohjaisia tuotteita esimerkiksi energia-, terveys- ja materiaalisovelluksiin.

Aalto-yliopiston osa-aikainen professori Merja Penttilän ala on bioteknologia ja synteettinen biologia. Hän on erittäin ansioitunut tieteenharjoittaja, joka on tehnyt uraauurtavaa työtä tutkimusalueellaan. Hänen työllään on myös monimuotoista laajempaa merkitystä yhteiskunnan eri osa-alueilla ja maailmanlaajuisten haasteiden ratkaisemisessa.