Uutiset

Alumnisuurlähettilään tarina: Timo Löyttyniemi

Brysselissä Euroopan kriisinratkaisuvirastossa varapuheenjohtajana vuosina 2015-2019 toiminut Timo Löyttyniemi korostaa muutosvalmiutta nykypäivän työelämässä. ”’Agility’, on hyvä termi kuvaamaan työelämän todellista tekemistä muutosten keskellä”, Löyttyniemi sanoo.

Nykyisin Löyttyniemi työskentelee toimitusjohtajana Valtion Eläkerahastossa (2020).
School of Business Alumni Ambassador Timo Löyttyniemi

 

Milloin ja mitä opiskelit Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa?

Aloitin opinnot Kauppakorkeakoulussa vuonna 1982, pääaineena taloustiede ja sivuaineena laskentatoimi. Valmistuin maisteriksi vuonna 1986 ja tohtoriksi 1992.

Jatko-opinnoissa keskityin rahoitusalaan osallistuen SYP-pankin tukemaan tohtoriohjelmaan, jossa tein väitöskirjan yritysten pääomarakennepäätöksistä.

Millaisissa tehtävissä olet toiminut valmistumisen jälkeen?

Aloitin finanssianalyytikkona vuonna 1987 ja siitä ensimmäiset kymmenen vuotta toimin neuvonantajana yritysten rahoituspäätöksissä SYP- ja KOP-konserneissa sekä Prospectus- ja Mandatum- investointipankeissa.

Näiden tehtävien välissä toimin myös pörssiyritys Norvestia Oyj:n toimitusjohtajana ollessani 35-vuotias. Viime vuodet ennen nykyistä tehtävääni toimin Valtion Eläkerahaston toimitusjohtajana vuoteen 2015 saakka, josta olen nyt virkavapaalla Brysselissä EU-tehtävässä.

Olen myös ollut useiden yritysten ja säätiöiden hallituksissa sekä sijoituskomiteoissa.

Mitä teet tällä hetkellä?

Olen Euroopan kriisinratkaisuviraston (The Single Resolution Board) varapuheenjohtajan viisivuotistehtävässä Brysselissä. Virasto vastaa pankkialan kriisinratkaisusta euroalueella sekä ratkaisee akuutteja pankkikriisejä, kuten viime kesän Banco Popular –pankin tapaus Espanjassa.

Vastaamme myös kriisinratkaisurahaston (The Single Resolution Fund) rakentamisesta, jonka käyttötarkoitus on avustaa tarvittaessa pankkien kriisinratkaisuissa. Tarkoituksena on kerätä rahastoon lähivuosina noin 55 miljardia euroa ja olemme nyt saavuttaneet 17 miljardin euron tason.

Viraston toiminta käynnistettiin vuonna 2015 ja kolmessa vuodessa olemme rekrytoineet lähes 300 henkilöä ja pystyttäneet kaikki perustoiminnot.

Miten opinnot ovat hyödyttäneet työelämääsi?

Olin todella kiinnostunut taloustieteestä ja rahoitusalasta ja halusin oppia niistä lisää. Ne antoivatkin hyvän perustan asioiden ymmärtämiselle.

Työelämän puolella olen kuitenkin huomannut, että todellinen tekeminen on aina usean aineen yhdistelmä. Arvosanoja tärkeämpää onkin into oppia laaja-alaisesti jo opintojen aikana ja aina sen jälkeen.

Miten opiskeluajan harrastukset ja työkokemus vaikuttavat uran eri vaiheissa?

Harrastin opiskelun ohessa koripalloa KY-korin joukkueessa ja olin aktiivisesti mukana ylioppilaskuntatoiminnassa. Toimin KY:n edustajistossa ja hallituksessa, taloustieteen ainekerhon puheenjohtajana sekä Kauppakorkeakoulun valtuustossa ja hallituksessa.

Kaikista näistä sain tuttuja, joita olen tavannut opintojen jälkeen eri ympyröissä, ja kokemuksia, joista on ollut iloa työelämässä.

Nyt kun olen ollut ulkomailla kolme vuotta, osaan itse asiassa paremmin arvostaa Suomen pieniä piirejä. Ne ovat suuri rikkaus, jota ulkomailla kaipaa.

Eräs entinen esimieheni käytti ilmaisua, että tilanteet ja valinnat tulevat vastaan kuin junat pysäkille. Hyppäät kyytiin tai et, sieltä tulee myös seuraava.

Ajatuksia yritysmaailmasta? Mitä omalla työpaikallasi tehdään juuri tällä hetkellä?

Yritysmaailman murros on jatkuvaa ja muutos on myös pysyvä olotila. Digitalisaatio myllertää toimialoja sekä tapaamme tehdä töitä. Nuorilla on hyvät eväät tulevaisuuteen, sillä uusin teknologia on aina paremmin nuorison hallussa kuin niiden, jotka ovat olleet pidempään työelämässä.

Omalla työpaikallani Brysselissä olen huomannut, että kasvu ja edistyminen tarkoittavat usein kolmea askelta eteenpäin ja joskus yhtä askelta taaksepäin. Täten muutosvalmius on erittäin tärkeässä asemassa, ja ”agility”, eli ketteryys voisi olla hyvä termi kuvaamaan työelämän todellista tekemistä muutosten keskellä.

Monet, etenkin juuri opiskelunsa aloittaneet, ovat huolissaan, miten löytävät ensimmäisen oman alan työpaikan. Onko sinulla vinkkejä tähän?

Hyödynnä työharjoittelujaksot ja kesätyöt opintojen aikana. Vaikka oikea polku ei löytyisikään sitä kautta, on sieltä hyvä lähteä muokkaamaan omaa polkuaan askel askeleelta.

Eräs entinen esimieheni käytti ilmaisua, että tilanteet ja valinnat tulevat vastaan kuin junat pysäkille. Hyppäät kyytiin tai et, sieltä tulee myös seuraava.

Etsintä vaatii myös aktiivisuutta ja innokkuutta omaan juttuun, mitä se sitten kulloinkin onkaan.

Toimit tällä hetkellä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumnisuurlähettiläänä. Mitä alumnius sinulle merkitsee?

Olen pitänyt Kauppakorkeakoulua ja sen tuomaa kokemusta aina suuressa arvossa. Kauppakorkeakoulu on ylivoimaisesti Suomen johtava kaupallinen instituutio.

Minulle oli luonnollista lähteä mukaan ylioppilaskuntatoimintaan jo heti opintojen alkuaikana ja alumnitoiminta on tullut siihen luonnollisena jatkeena. Olen aina ollut valmis tulemaan koululle puhumaan ja keskustelemaan. Toimin pitkään niin kutsutussa ”alumnihallituksessa” ja myöhemmin sen puheenjohtajana.

Koska vaimoni opiskeli Kauppakorkeakoulussa minun jälkeeni ja koska tutustuimme ylioppilaskuntatoiminnan kautta, tunnen myös hänen kauttaan laajan piirin Kauppislaisia ja kosketuspintani Kauppakorkeakouluun ulottuu pitkälle ajalle.

Nyt on tärkeä rakentaa ja ylläpitää yhteisöllisyyttä, etenkin kauppatieteiden omaa identiteettiä Aalto-yliopiston sisällä. Aalto-yliopiston kauppatieteet on oma klubi – sitä voi aina vahvistaa eikä se vähennä Aalto-yliopiston kokonaisuuden voimaa vaan päinvastoin.

Lisätiedot:

Tällä hetkellä Löyttyniemi työskentelee toimitusjohtajana Valtion Eläkerahastossa. (2020)

Tutustu tarkemmin Timo Löyttyniemen urapolkuun LinkedInissä!

Lue lisää Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumniyhteistyöstä sekä muista alumnisuurlähettiläistä, jotka Timo Löyttyniemen tavoin ovat mukana kehittämässä koulun alumnitoimintaa: www.aalto.fi/fi/kauppakorkeakoulu/kauppakorkeakoulun-alumnisuurlahettilaat.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu

Lue lisää uutisia

Paper packaging prototypes - miura ori technique. Photo: Valeria Azovskay
Yhteistyö Julkaistu:

Monialainen origameihin perustuva tutkimushanke etsii ratkaisuja teollisuuden tarpeisiin

Aallossa on alkamassa matematiikan, insinööritieteiden ja taiteiden aloja kattava yhteishanke, jossa tutkitaan ja kehitetään taittelutekniikkaa teollisuuden tarpeisiin. Hankkeeseen osallistuvat Aallon lisäksi hanketta ohjaava VTT sekä useita yrityksiä metsäteollisuudesta konesuunnitteluun ja kosmetiikkabrändeihin, muun muassa Stora Enso, Metsä Group, Lumene, Mirka, Elomatic, Orfer, Anpap ja Soften. Business Finland myönsi rahoituksen Co-Innovation -yhteishankkeelle.
Yksityiskohta kryostaatista. Kuva: Mikko Raskinen.
Yhteistyö Julkaistu:

Mittava kvanttiteknologian kehityshanke tuo yhteen suomalaisen teollisuuden ja tutkimuksen

Merkittävä uusi tutkimushanke käynnistyi vauhdittamaan suomalaisen kvanttiteknologian edistymistä. VTT:n koordinoima QuTI-hanke kehittää uusia komponentteja, tuotantoratkaisuja ja algoritmeja kvanttiteknologian tarpeisiin. Business Finlandin osittain rahoittamassa QuTI-konsortiossa on mukana yhteensä 12 partneria. Kolmevuotisen hankkeen kokonaisbudjetti on noin 10 miljoonaa euroa.
Graz University of Technology and Wroclaw University of Science and Technology join the Unite! alliance. In the image photos of the university buildings.
Yhteistyö Julkaistu:

Grazin teknillinen yliopisto ja Wroclawin tiede- ja teknologiayliopisto liittyvät Unite-yliopistoverkostoon

Laajentuessaan seitsemästä jäsenestä yhdeksään Unite! lisää vaikutustaan eurooppalaisella korkeakoulukentällä.
Aalto Startup Center
Kampus, Yhteistyö Julkaistu:

Aalto-yliopisto mukana Helsingin kaupungin uudessa Kampusinkubaattorit-ohjelmassa

Uuden Kampusinkubaattorit-ohjelman kautta syntyvien palveluiden myötä tavoitteena on synnyttää 100 uutta yritystä vuodessa.