Uutiset

Alumnisuurlähettiläs Tatu Mäkilä: Suosittelen yrittäjyyttä lämpimästi, mikäli pieni riskinotto kiinnostaa

Yrittäjä, alumnimme Tatu Mäkilä haluaa oman kokemuksensa vahvistamana tukea aloittavien yrittäjien toimintaa sekä auttaa opiskelijoita kohti unelmiaan. "Alumnius merkitsee minulle takaisin antamista, joten autan erittäin mielelläni", Mäkilä sanoo.
School of Business Alumni Ambassador Tatu Mäkilä

Milloin ja mitä opiskelit Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa?

Opiskelin vuosina 2003–2008, ensin rahoitusta, mutta vaihdoin pääaineen yrittäjyyteen ja pienyritysten johtamiseen, koska nämä kiinnostivat eniten. Suoritin myös IDBM-ohjelman sivuaineena.

Millaisissa tehtävissä olet toiminut valmistumisen jälkeen?

Opiskelujen ja valmistumisen aikaan työskentelin asiantuntijana kansainvälisessä konsulttiyrityksessä. Siirryin kuitenkin melko nopeasti myyntipäälliköksi pieneen ohjelmistoyritykseen, koska halusin kokemusta oman yritystoiminnan aloittamiseen. Se oli myös looginen askel SaaS-palveluiden (Software as a Service) maailmaan.

Vuonna 2010 perustin opiskelukaverini avustuksella oman yritykseni, jonka kautta olen sittemmin laskuttanut omat työni silloin, kun en ole ollut työntekijänä muissa yrityksissä, joita olen ollut perustamassa.

Mitä teet tällä hetkellä?

Perustin juuri äskettäin hyvän ystäväni kanssa yrityksen nimeltä Curreon, jossa keskitymme ihmisten ja luonnon hyvinvointia lisäävien palvelujen tuottamiseen. Lisäksi hyödynnämme omaa yrityskokemustamme lähtemällä mukaan osakkaaksi arvomaailmaamme sopivien, hyvin aikaisessa vaiheessa olevien yritysten toimintaan. Minulle saa esittää sopivia ideoita vapaasti ja vaikkei yhteistyölle löytyisikään edellytyksiä, niin toivottavasti saamme jollain lailla autettua aloittavia yrittäjiä eteenpäin.

Curreonissa kehittelemme tällä hetkellä kahta uutta palvelukonseptia. Ensimmäinen kehitystyön alla oleva palvelu on työkalu henkilökohtaisen hyvinvoinnin ylläpitoon ja tulemme julkaisemaan sen alkuvuodesta 2018. Toinen on nimeltään Vapaus Bikes, jossa yritykset tai kuluttajat saavat vuokrata meiltä pyörän palveluna jo nyt. Vuokra-ajan päättymisen jälkeen suunnittelemme lahjoittavamme pyörät hyväntekeväisyyteen, ellei asiakkaamme halua lunastaa pyörää itselleen. Varsinkin sähköpyörien vuokraaminen tuntuu kiinnostavan korkeasta hankintahinnasta ja epävarmasta ylläpidosta johtuen.

Miten opiskeluajan harrastukset ja työkokemus vaikuttavat uran eri vaiheissa?

Olen ollut perustamassa KY-Run-kerhoa ja työskennellyt muun muassa pääsykoevalmennuksen parissa opiskeluaikoina. Opiskeluajan harrastuksilla ja töillä on ollut minulle suuri merkitys, koska olen toiminut opiskelujen jälkeen kahdessa eri juoksubisneksessä ja oppinut yritystoiminnan perusasiat pääsykoevalmentajana.

Samoilla perusasioilla pärjää ainakin yrittäjänä edelleen, kun vaan muistaa seurata teknologian kehitystä, yhteiskunnallisia muutoksia ja kehityssuuntia sekä hyödyntää tätä kaikkea omassa päivittäisessä työssään.

Järjestötoiminta, opiskelukaverit, opintoihin kuuluvat yritysprojektit ja opiskelujen aikana tehdyt kesätyöt auttavat myös luomaan kontakteja, joiden kautta voi myöhemmin löytää töitä.

Itselleni tärkeintä yrittäjyydessä on itsensä toteuttaminen, uusien, joskus jopa vähän hullujen juttujen tekeminen ja omien aikataulujeni määrittäminen.

Neuvosi opintojaan miettivälle ja vinkkejä työelämään?

Kannattaa valita aineita ja kursseja sen mukaan, että ne kiinnostavat juuri sinua ja niistä on hyötyä opintojen jälkeisten tavoitteiden toteuttamisessa. Tulevaisuuden kehityssuuntia on kuitenkin helppo seurata ja miettiä, kuinka haluaa muuttaa maailmaa omalta osaltaan. Muista myös olla aina oma itsesi työelämässä, sillä muuten työnteosta tulee todella raskasta.

Suosittelen yrittäjyyttä lämpimästi, mikäli pieni riskinotto kiinnostaa. Itselleni tärkeintä yrittäjyydessä on itsensä toteuttaminen, uusien, joskus jopa vähän hullujen juttujen tekeminen ja omien aikataulujeni määrittäminen. Näin minun ei tarvitse vanhempana katua, että mitään kiinnostavaa olisi jäänyt kokeilematta tai tekemättä. Yrittäjyysmyönteisen kulttuurin ja alentuneiden yrityksen perustamiskustannusten ansiosta nykyään on onneksi helppoa lähteä yrittäjäksi ja työntekijäksi voi aina hakeutua, mikäli se sittenkin sopii paremmin omalle luonteelle.

Erityisesti markkinoinnin ja myynnin osaajat, mutta myös muutkin voivat halutessaan ottaa yhteyttä minuun. Kovin montaa opintojen ohessa tehtävää työpaikkaa ei juuri nyt ole tarjolla, mutta osaaville ja ahkerille tyypeille löytyy suurella todennäköisyydellä töitä ennemmin tai myöhemmin minulta tai jonkun tuttuni yrityksistä.

Mitä verkostot merkitsevät sinulle?

Verkostot ovat minulle hyvin tärkeitä ja hyödyllisiä. Mikäli olet valmis antamaan omaa aikaasi auttaaksesi toisia pyyteettömästi, niin hyvin todennäköisesti tulet itsekin saamaan apua tarpeen tullen.

Alumnitoiminnan lisäksi olen tällä hetkellä jäsenenä Future Board ry:ssä. Hallitustyöskentelystä kiinnostuneille mainostan yhdistystä sen verran, että Future Board on nuorten hallitusosaajien verkosto, joka kasvattaa nuoria osaajia yritysten hallituksiin sekä luo ja jakaa tulevaisuuden hallitusosaamista. Yhdistyksen käytännön toiminta keskittyy jäsenten koulutukseen ja tiedon jakamiseen, mutta sieltä saa myös työelämässä hyödyttäviä kontakteja.

Ilman perheyhtiötaustaa olevalle opiskelijalle haasteellisempana kriteerinä yhdistykseen liittymisessä saattaa olla kokemus toimimisesta aktiivisen hallituksen jäsenenä tai puheenjohtajana liiketoimintaa harjoittavassa yrityksessä, jonka liikevaihto on yli 500 000 €. Mutta äkkiäkös toimelias aloittava yrittäjä tuon rajan saavuttaa!

Toimit tällä hetkellä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumnisuurlähettiläänä. Mitä alumnius sinulle merkitsee?

Ensisijaisesti alumnius merkitsee minulle takaisin antamista. Opiskelusta on ollut minulle paljon hyötyä, joten autan mielelläni nykyisiä opiskelijoita ja Aalto-yliopistoa oman osaamiseni ja liikenevän vapaa-aikani puitteissa.

Haastavimpana osa-alueena tuntuu tällä hetkellä olevan opiskelukavereiden aktivoiminen alumnitoimintaan, koska monet ovat kiireisiä perheen, töiden ja muiden verkostojen parissa. Toivottavasti tämä suurlähettilään tittelini saa jonkun tutun kiinnostumaan toiminnasta sekä maineesta ja kunniasta.

Itselläni on pelkästään positiivinen mielikuva kaikesta Aallon alumnitoiminnasta ja haluan kiittää yliopiston työntekijöitä erinomaisesta työstä alumnikulttuurin kehittämisestä arvatenkin haasteellisessa toimintaympäristössä.

Onko jotain muuta, mitä haluaisit mainita?

Muista nauttia opiskeluajasta, äläkä stressaa liikaa. Huolehdi myös omasta hyvinvoinnistasi kaikkien rientojen ohessa, lepää enemmän kuin tuntuu tarpeelliselta ja ole terveellä tavalla itsekäs. Käy myös vaihdossa tai lähde työskentelemään ulkomaille, koska eri kulttuureissa oppii yllättävän paljon itsestään.

Mikäli unelma-ammattisi vaatii hyvin kapea-alaista osaamista, niin muista kehittää itseäsi monipuolisesti ihmisenä vaikkapa liikunnan, taiteiden tai muiden tieteiden parissa - muuten elämästä tulee aivan liian tylsää.

Hyvät käytöstavat ja kohteliaisuus kannattaa myös muistaa; ne tuppaavat unohtumaan monelta kaiken kiireen keskellä.

Lisätiedot:

Nykyisin Mäkilä työskentelee Vapaus.io nimisessä startupissa Chief Growth Officerina. (2020)

Tutustu tarkemmin Tatu Mäkilän urapolkuun LinkedInissä!

Lue lisää Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumniyhteistyöstä sekä muista alumnisuurlähettiläistä, jotka Tatu Mäkilän tavoin ovat mukana kehittämässä koulun alumnitoimintaa: www.aalto.fi/fi/kauppakorkeakoulu/kauppakorkeakoulun-alumnisuurlahettilaat.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

kuva pikku finlandian puupilarista ja teksti time out
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopisto ravistelee rakentamisen käytäntöjä New European Bauhaus -festivaaleilla Brysselissä

Koko eurooppalaista rakennusalaa kestävään muutokseen kirittävä näyttely Time Out! on esillä Brysselissä 9.–13.4.2024 osana NEB-festivaalia.
Nuoret arkkitehdit istuvat ulkoportaikossa ja hymyilevät
Yhteistyö Julkaistu:

Ella Kaira ja Matti Jänkälä kuratoivat Suomen paviljongin vuoden 2025 näyttelyn Venetsiassa

Arkkitehtikaksikon näyttelykonseptin tematiikka on modernin arkkitehtuurin säilyttäminen.
Nanoselluloosaa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto panostaa sellututkimukseen edistääkseen siirtymää kohti vähähiilistä taloutta

Useat yliopistot, tutkimusorganisaatiot ja yritykset perustavat uraauurtavan EFP-tutkimusohjelman (Emission Free Pulping) perinteisten sellunvalmistusprosessien uudistamiseksi. Ohjelman teollisen mittakaavan merkityksellisyys edellyttää tutkijoiden ja teollisuuden kansainvälistä yhteistyötä.
KPMG:n räätälöity projekti, tiimi koolla
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijaprojektissa analysoitiin KPMG:n asemaa Suomen nopeasti kasvavilla konsultointimarkkinoilla

Tutkimuksen mukaan konsultointimarkkinat ovat kasvaneet poikkeuksellisen paljon viimeisten viiden vuoden aikana. Teknologiakonsultointi on viitoittanut kasvua ja se muodostaa suurimman osan markkinoista.