Uutiset

Alumnisuurlähettiläs Maarit Vilen: Opinnot ovat luoneet hyvän teoriapohjan työelämää varten

”Alumnina minulla on mahdollisuus pysyä ajan tasalla kauppatieteen alan viimeaikaisista muutoksista ja tulevaisuuden näkymistä. Samalla minulla on mahdollisuus osallistua koulun kehitykseen”, sanoo alumnisuurlähettiläämme Maarit Vilen.
School of Business Alumni Ambassador Maarit Vilen

Milloin ja mitä opiskelit Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulussa?

Aloitin opinnot vuonna 1996 ja valmistuin kauppatieteiden maisteriksi keväällä 2000. Pääaineena minulla oli rahoitus ja sivuaineena taloustieteiden matemaattiset menetelmät.

Millaisissa tehtävissä olet toiminut valmistumisen jälkeen?

Olen työskennellyt pankki- ja konsultointialalla. Aloitin urani Handelsbankenissa luottoanalyytikkona. Tuolloin työskentelin myös Saksassa muutaman vuoden. Tämän jälkeen neuvoin yrityskaupoissa sekä rahoitussektorin regulaatiossa PwC:llä. Viimeisimmät tehtäväni ovat olleet Nordealla ja Suomen Pankissa, joissa olen tehnyt riskienhallintaan liittyviä kehitysprojekteja.

Miten opinnot ovat hyödyttäneet työelämääsi?

Opinnot ovat luoneet hyvän teoriapohjan työelämää varten. Jotkut ihmiset päätyvät työtehtävissään hyvinkin kauas omasta pääaineestaan, ja esimerkiksi myynti- ja johtajatehtävissä pääaineen merkitys vähenee. Asiantuntijatehtävissä puolestaan usein vaaditaan syvää teoriaosaamista tietyltä alueelta.

Miten opiskeluajan harrastukset ja työkokemus vaikuttavat uran eri vaiheissa?

Opiskeluajan työkokemus muodostaa ensimmäiset askeleet urapolulla. Työkokemuksen ei tarvitse olla suoraan omalta alalta vaan se voi olla myös omaa alaa tai yleisemmin omaa kehitystä tukevaa työtä. Uran alkuvaiheessa opiskeluaikaisella työkokemuksella on toki suurempi merkitys asiasisällöllisesti, myöhemmin ehkä vain osoituksena työmoraalista.

Harrastusten vaikutus taas riippuu hyvin paljon harrastuksista: kun jotkut harrastukset kehittävät muun muassa tiimi- ja johtamistaitoja, toisten kautta taas on helppo verkostoitua. Opiskelijaelämä yleisesti tarjoaa elinikäiset muistot sekä vahvan pohjan omille verkostoille.

Uuden oppiminen kautta uran tulee todennäköisesti olemaan entistäkin tärkeämpää.

Kauppakorkeakoulun alumnisuurlähettiläs Maarit Vilen

Miten nykyisten opiskelijoiden kannattaisi ottaa yritysmaailman tapahtumat ja muutokset huomioon omassa opiskelussaan?

Teknologian nopea kehitys on johtanut myös nopeisiin muutoksiin yritysmaailmassa. On vaikea ennakoida, miltä yritysmaailma näyttää 20 vuoden päästä, jolloin nykyisten opiskelijoiden ura on vasta puolessa välissä. Uuden oppiminen kautta uran tulee todennäköisesti olemaan entistäkin tärkeämpää. Jotta tämä olisi mahdollisimman helppoa, kannattaa hankkia itselleen vahva ja monipuolinen teoriaosaaminen, joka antaa hyvät edellytykset osaamisen täydentämiselle ja syventämiselle.

Mitä verkostot merkitsevät sinulle?

Verkostot ovat ekonomille erittäin arvokkaita ja monet uraneuvojat painottavat verkostojen tärkeyttä työnhaussa. Itse valmistuin 3,5 vuodessa kauppatieteiden maisteriksi, jolloin verkostojen luominen opiskeluaikana jäi vähäiseksi. Nykyisen kokemukseni valossa käyttäisin hieman enemmän aikaa opintoihin ja tuon ylimääräisen ajan käyttäisin verkostojen luomiseen.

Toimit tällä hetkellä Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumnisuurlähettiläänä. Mitä alumnius sinulle merkitsee?

Itse olen saanut paljon Kauppikselta ja toivon voivani antaa jotain takaisin. Alumnina minulla on mahdollisuus osallistua koulun kehittämiseen ja säilyttää yhteys kouluun ja opiskelijoihin.

Homecoming Dayn tapaiset tapahtumat mielenkiintoisine paneelikeskusteluineen ja luentoineen ovat hyvä tapa pysyä ajan tasalla alan viimeaikaisista muutoksista ja tulevaisuuden näkymistä.

Lisätietoja:

Tällä hetkellä Vilen työskentelee sisäisenä tarkastajana OP:lla. (2020)

Tutustu tarkemmin Maarit Vilenin urapolkuun LinkedInissä!

Lue lisää Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun alumniyhteistyöstä sekä muista alumnisuurlähettiläistä, jotka Maarit Vilen tavoin ovat mukana kehittämässä koulun alumnitoimintaa: www.aalto.fi/fi/kauppakorkeakoulu/kauppakorkeakoulun-alumnit.

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:

Lue lisää uutisia

kuva pikku finlandian puupilarista ja teksti time out
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto-yliopisto ravistelee rakentamisen käytäntöjä New European Bauhaus -festivaaleilla Brysselissä

Koko eurooppalaista rakennusalaa kestävään muutokseen kirittävä näyttely Time Out! on esillä Brysselissä 9.–13.4.2024 osana NEB-festivaalia.
Nuoret arkkitehdit istuvat ulkoportaikossa ja hymyilevät
Yhteistyö Julkaistu:

Ella Kaira ja Matti Jänkälä kuratoivat Suomen paviljongin vuoden 2025 näyttelyn Venetsiassa

Arkkitehtikaksikon näyttelykonseptin tematiikka on modernin arkkitehtuurin säilyttäminen.
Nanoselluloosaa
Yhteistyö, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Aalto panostaa sellututkimukseen edistääkseen siirtymää kohti vähähiilistä taloutta

Useat yliopistot, tutkimusorganisaatiot ja yritykset perustavat uraauurtavan EFP-tutkimusohjelman (Emission Free Pulping) perinteisten sellunvalmistusprosessien uudistamiseksi. Ohjelman teollisen mittakaavan merkityksellisyys edellyttää tutkijoiden ja teollisuuden kansainvälistä yhteistyötä.
KPMG:n räätälöity projekti, tiimi koolla
Yhteistyö, Opinnot Julkaistu:

Opiskelijaprojektissa analysoitiin KPMG:n asemaa Suomen nopeasti kasvavilla konsultointimarkkinoilla

Tutkimuksen mukaan konsultointimarkkinat ovat kasvaneet poikkeuksellisen paljon viimeisten viiden vuoden aikana. Teknologiakonsultointi on viitoittanut kasvua ja se muodostaa suurimman osan markkinoista.