Tietotekniikan laitos

Koneoppiminen ja tekoäly

Monien tekoälyyn liittyvien viimeaikaisten läpimurtojen taustalla oleva keskeinen teknologia, koneoppiminen, on yksi Aalto-yliopiston vahvuuksista. Alan tutkimuksella on Aalto-yliopistossa pitkä historia, ja sen pioneereina toimivat hermoverkkoja tutkineet Teuvo Kohonen ja Erkki Oja.

Tekoäly muuttaa maailmaamme nopeasti, ja tavoitteenamme on osallistua muutokseen keskeisillä teknologioilla, joilla voidaan hyödyntää tekoälyyn liittyviä mahdollisuuksia. Aalto-yliopistolla on tähän loistavat valmiudet, sillä meillä on valtavasti asiantuntemusta niin koneoppimisen kuin myös muiden keskeisten teknologioiden (esim. laskentalogiikka, algoritmit, datatiede) alalla sekä tehokas yhteistyöverkosto muiden alojen kanssa Aalto-yliopistossa ja myös kansainvälisellä tasolla. Laitos on keskeinen toimija perustettavassa tekoälyn tutkimuskeskuksessa (FCAI) sekä Suomen hallituksen käynnistämissä tekoälyhankkeissa.

Tutkimusalaan liittyvä yksikkö

Finnish Center for Artificial Intelligence

Suomen tekoälykeskus FCAI (ulkoinen linkki)

Tekoälyn tutkimuksen ja kehittämisen keskus.

Current

News about AI research at Aalto University

Mustavalkoisessa arkistokuvassa Teuvo Kohonen istuu vanhanaikaisen tietokoneen äärellä.
Aalto Magazine Julkaistu:

Tekoälyn suomalainen pioneeri teki tiedettä unissaankin

Teuvo Kohonen loi 1980-luvulla tekoälytutkimuksen tärkeän merkkipaalun: itseorganisoituvan kartan.
Alexis Kouros, jolla on yllään valkoinen paita ja päässään kuulokkeet, tutkii edessään istuvan, paidattoman nuoren miehen rintakehää laitteella. Taustalla istuu kolmas mies työskentelemässä tietokoneella. Pöydällä on laitteita, joissa näkyy käyriä ja mittaustuloksia.
Aalto Magazine Julkaistu:

Stetoskoopille korvaaja uuden ajan lääketieteellisestä apuvälineestä

Vital Signs -tutkimusryhmän kehittämä laite tuo tekoälyn avuksi diagnosointiin. Uusi laite voi mullistaa lääkärin tekemät rutiinitutkimukset.
Doctor touching health care icon on a screen
Yhteistyö, Yliopisto Julkaistu:

Bayer, Aalto ja HUS laajentavat yhteistyötä - tekoäly kliinisen lääketutkimuksen avuksi

Bayerin johtaman hankkeen tavoitteena on rakentaa yritysten, yliopistojen ja terveysalan toimijoiden muodostama innovaatioekosysteemi, joka tekisi Suomesta kliinisen lääketutkimuksen kärkimaan.
Alustatalouden faktat ja myytit -podcastissa Timo Seppälä, Johanna Småros ja Teemu Roos pohtivat, mihin tekoäly ja sen supervoimat pystyvät?
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Paljon hypetetty tekoäly – Alustatalouden faktat ja myytit -podcast pohtii tekoälyn supervoimia

Alustatalouden faktat ja myytit -podcastin tuoreimmassa jaksossa tuodaan realismia tekoälykeskusteluun konkreettisten esimerkkien kautta ja pohditaan esimerkiksi tekoälyn mahdollisuuksia ja sitä, voiko tekoäly alkaa kehittää itse itseään.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu