Tietotekniikan laitos

Datatiede

Datatieteen tutkimusaloissa yhdistyvät tietojenkäsittelytiede, tilastotiede ja soveltava matematiikka, ja tutkimuksella pyritään ratkaisemaan sovelluksiin liittyviä ongelmia tietolähtöisellä tavalla.
Koneoppiminen on vienyt eteenpäin muun muassa konenäön, datatieteen, robotiikan ja ihmisen ja koneen vuorovaikutuksen aloja. Kuva: Aki-Pekka Sinikoski

Tutkimuksen lähtökohtana ovat kaikilta nykymaailman aloilta saatavat tiedot, joita saadaan suuren kapasiteetin biolääketieteellisistä teknologioista, joita kirjataan kaikkialla läsnä olevilla esineiden internetin antureilla tai joita verkkopalvelujen tarjoajat tallentavat analysoidakseen asiakaskäyttäytymistä. Sovellamme useita erilaisia tekniikoita tietoverkkotutkimuksesta bayesiläisiin menetelmiin ja koneoppimisesta algoritmitutkimukseen mallintaaksemme tietoja ja luodaksemme käytännön sovelluksia. Datatiede on lähtökohtaisesti monialaista: tutkijamme keskittyvät keskeisiin laskennallisiin ja menetelmällisiin näkökohtiin ja tekevät yhteistyötä ulkopuolisten alakohtaisten asiantuntijoiden kanssa. Datatieteen tärkeimmät sovellusalat liittyvät bioinformatiikkaan, laskennallisiin yhteiskuntatieteisiin ja astroinformatiikkaan. Tutkimusryhmämme ovat tutkineet muun muassa seuraavia aiheita: miten metaboliitteja voidaan tunnistaa nopeilla algoritmeilla, miten ihmisen suoliston mikrobiomien dynamiikka liittyy tyypin 1 diabetekseen ja miten kehitysmaissa voidaan arvioida matka-aikoja matkapuhelindatan perusteella.

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu