Palvelut

Virtuaalipalvelimet

Aalto-yliopisto tarjoaa virtuaalipalvelimia palveluna omasta palvelinkeskuksestaan. Virtuaalipalvelin varataan kokonaisuudessaan yksittäiseen käyttöön ja se toimii käytännössä samoin kuin normaali fyysinen palvelin. Virtuaalipalvelimen teho sekä kapasiteetti valitaan tarpeiden mukaisesti ja kapasiteettia voidaan muokata tarpeiden muuttuessa. Virtuaalipalvelimet ovat IT-palveluiden keskitetyssä hallinnassa ja päivittäiset varmistukset sisältyvät palveluun.

Ominaisuudet

 • Virtuaalipalvelimen saa nopeasti käyttöön ilman omia investointeja
 • Tehoa ja kapasiteettia voidaan muuttaa tarpeiden mukaan
 • Palvelu tuotetaan turvallisessa ja vikasietoisessa palvelinkeskuksessa
 • Palveluun saa ylläpitäjätasoiset käyttöoikeudet
 • Virtuaalipalvelimella on pienempi hiilijalanjälki kuin perinteisellä fyysisellä palvelimella

Valittavana olevat käyttöjärjestelmät

 • Red Hat Enterprise Linux 7
 • Windows Server 2016

Lisätietoa

Palvelu on ilmainen ja se on tarkoitettu Aalto-yliopiston tutkimus- ja opetushenkilökunnalle sekä palveluyksiköille. Palvelu on tarkoitettu joustavaksi vaihtoehdoksi omien fyysisten palvelimien hankinnalle.

Palvelimella (server) tarkoitetaan tietoliikenteen yhteydessä tietokoneessa suoritettavaa palvelinohjelmistoa sekä tällaista ohjelmistoa suorittavaa tietokonetta. Palvelinohjelmistojen tehtävänä on tarjota erilaisia palveluja muille ohjelmille joko tietokoneverkon välityksellä tai paikallisesti samassa tietokoneessa.

Virtuaalipalvelimet vastaavat tavallisia palvelimia sillä erotuksella, että virtuaalipalvelimissa käyttäjä ei omista laitetta kokonaan, vaan samassa koneessa ajetaan virtuaalisesti monta palvelinta.

  Virtuaalipalvelimet sijaitsevat VMware ESXi Server -klusterissa, joka on sijoitettu turvalliseen ja vikasietoiseen palvelinkeskukseen. Ratkaisu tarjoaa skaalautuvan ja suorituskykyisen ympäristön virtuaalipalvelimille. Palvelinympäristön tietoliikenneyhteydet on rakennettu vikasietoisiksi ja vastaamaan nopeudeltaan (10 Gbit/s) nykypäivän tarpeita. Jokaisella virtuaalipalvelimella on oma julkinen IP-osoite, johon voidaan tarvittaessa tehdä erillisiä palomuuriavauksia. Virtuaalipalvelimille tarjotaan suorituskykyistä tallennustilaa keskitetystä SAN-levyjärjestelmästä (HUS VM) ks. SAN -levypalvelu.

  Rajoitukset

  Palvelimien käyttäminen edellyttää Aalto-yliopiston ylläpitoon tarkoitettua käyttäjätunnusta. Palvelimen käyttöä varten muodostetaan kaksi käyttäjäryhmää, pääkäyttäjät ja muut käyttäjät.

  Tuki

  Ongelmatilanteissa lähetä palvelupyyntö osoitteessa: servicedesk.aalto.fi

  Virtuaalipalvelimet varmuuskopioidaan automaattisesti ITS:n ylläpitämistä virtuaaliympäristöistä. Virtuaalipalvelimista otetaan varmuuskopioita ennalta odottamattoman virheen tai vahingon varalta. Virtuaaliympäristöistä varmuuskopioidaan kaikki virtuaalipalvelimet säännöllisesti kerran päivässä ja niitä säilytetään yhden kuukauden ajan. Näistä kopioista Varmuuskopioista voidaan palauttaa yksittäisiä tiedostoja, hakemistoja tai vaihtoehtoisesti koko virtuaalikone.

  Pitkäaikaissäilytykseen otetaan varmuuskopio kerran kuussa, joka säilytetään kolme kuukautta. Tästä kierrosta otetaan kaksi kertaa vuodessa kopio joka säilytetään 4 vuotta.

  Asiakas voi pyytää varmistuksia palautettavaksi IT Servicedeskistä.

  Tätä palvelua tarjoaa:

  IT-palvelut

  Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
  Jaa
  URL kopioitu