Palvelut

Väitöskirjatutkija Puun uuteaineet -tutkimusryhmään

Suomenkielinen työpaikkailmoitus tehtävään: Väitöskirjatutkija Puun uuteaineet -tutkimusryhmään

Aalto-yliopistossa tiede ja taide kohtaavat tekniikan ja talouden. Rakennamme kestävää tulevaisuutta saavuttamalla läpimurtoja avainalueillamme ja niiden yhtymäkohdissa. Samalla innostamme tulevaisuuden muutoksentekijöitä ja luomme ratkaisuja maailman suuriin haasteisiin. Yliopistoyhteisöömme kuuluu 13 000 opiskelijaa ja yli 4500 työntekijää, joista 400 on professoreita. Kampuksemme sijaitsee Espoon Otaniemessä. Monimuotoisuus on osa meitä, ja teemme jatkuvaa työtä yhteisömme monimuotoisuuden ja syrjimättömyyden varmistamiseksi. Siksi kannustammekin päteviä hakijoita taustasta riippumatta liittymään yhteisöömme.

Etsimme nyt

Väitöskirjatutkijaa Puun uuteaineet -tutkimusryhmään

Ilmastonmuutoksen aiheuttama lämpötilan nousu ja UV-säteilylle altistuminen lisäävät tarvetta aurinkovoiteiden käyttöön. Niissä käytettävät synteettiset UV-suoja-aineet voivat kuitenkin olla haitallisia ihmisen terveydelle ja vesistöön joutuessaan myös vesieliöstölle. Synteettiset UV-suoja-aineet voitaisiin korvata UV-säteilyä voimakkaasti absorboivilla puuperäisillä stilbeeneillä, jos niiden luonnollista hajoamista auringonsäteilyn vaikutuksesta voitaisiin hidastaa. Tarvitaankin lisää tutkimukseen pohjautuvaa tietoa luonnon stilbeenien kestävyyden parantamiseksi kemiallisella suojauksella tai muokkauksella. Väitöskirjatutkimuksessa käytettävät stilbeenit eristetään kuusen kuoresta ja mäntypurusta, joita käytetään tällä hetkellä lähinnä energian tuottamiseen. Tutkimus tuottaa lisäarvoa metsänomistajille ja metsäteollisuudelle puun jalostusasteen noustessa.

Tieteellinen ympäristö

Aalto-yliopisto Kemian tekniikan korkeakoulussa sijaitseva Biotuotteiden ja biotekniikan laitos (BIO2) on kansainvälisesti tunnettu korkeatasoisesta tutkimuksestaan kehittyneiden materiaalien valmistamiseksi kestävästi uusiutuvista luonnonvaroista. Laitos kuuluu alallaan Euroopan johtavien tutkimuslaitosten ja yliopistojen joukkoon.

BIO2-laitoksen tavoitteena on olla osaltaan synnyttämässä uusia resurssitehokkaita ja ympäristöystävällisiä valmistusmenetelmiä. Laitos keskittyy tutkimuksessaan erityisesti lignoselluloosapohjaisiin materiaaleihin ja tuotteisiin nanomateriaaleista uusiin selluloosapohjaisiin tekstiileihin. Biotieteiden alueella laitoksella on tutkimusta bioprosessitekniikassa, molekyylibiotekniikassa, entsyymiteknologiassa, metaboliamuokkauksessa, synteettisessä biologiassa sekä biomolekyyli- ja biohybridimateriaaleissa.

Roolisi

Väitöskirjatutkijan paikka on avoinna Puun uuteaineet -tutkimusryhmässä (Wood extractives | Aalto University), jota johtaa akatemiatutkija TkT Jinze Dou. Tutkimus on osa Suomen Akatemian rahoittamaa Face+ -projektia. Jatko-opintojen valvojina toimivat professorit Tapani Vuorinen ja Jaana Vapaavuori. Tutkimusryhmän mielenkiinto keskittyy puun uuteaineiden käyttäytymisen syvälliseen ymmärtämiseen puunjalostusprosesseissa, erityisesti sellutehtaan puunkäsittelyssä ja kuitulinjalla. Yksittäiset tutkimuskysymykset koskevat mm. puun kuoren käsittelyä, prosesseissa syntyviä saostumia ja uuteaineiden muokkausta arvokkaiksi tuotteiksi.

Puussa esiintyvät trans-stilbeenit isomeroituvat auringonvalon vaikutuksesta cis-stilbeeneiksi, jotka puolestaan muodostavat pysyviä polysyklisiä aromaattisia yhdisteitä (Mallory -reaktio). Tutkimuksen tavoitteena on löytää keinoja stabiloida männyn sydänpuusta ja kuusen kuoresta eristettyjä trans-stilbeenejä siten, että niiden erinomainen UV-suoja säilyy aurinkovoiteiden käyttöolosuhteissa. Lähestymistapoina on estää trans-cis-isomeroituminen trans-stilbeeneihin lisättävillä syklofaanirakenteilla ja muodostamalla trans-stilbeenien inkluusioyhdisteitä esimerkiksi syklodekstriinien kanssa. Tutkimuksessa käytetään preparatiivisen ja synteettisen työn ohella useita analyysimenetelmiä, kuten NMR-spektroskopiaa, kaasukromatografia-massaspektroskopiaa, nestekromatografia-massaspektroskopiaa, korkean erotuskyvyn massaspektroskopiaa ja röntgendiffraktiota, sekä laskennallisia menetelmiä. 

Kokemuksesi ja tavoitteesi

Etsimme motivoitunutta hakijaa, jolla on soveltuva maisterin tutkinto, kokemusta orgaanisen kemian alalta sekä kiinnostusta puukemiaan. Odotamme hakijalta hyvää kirjallista ja suullista englannin kielen osaamista.

Tarkistathan tohtorikoulutuksen hakukriteerit täältä: Kemian tekniikan tohtoriohjelma | Aalto-yliopisto. Kiinnitäthän erityistä huomiota kielitaitovaatimuksiin.

Tarjoamme

Jos tulet valituksi tähän tehtävään, tulet hakemaan opinto-oikeutta tohtoriopintoihin Aalto-yliopiston Kemian tekniikan korkeakoulussa. Tohtoriopinnot kestävät noin neljä vuotta. Kandidaatille tarjotaan vuoden työsopimusta mahdollisella jatkolla. Väitöskirjatutkijan aloituspalkka on noin 2629 €/kk. Tehtävän on suunniteltu alkavan joulukuussa 2023 tai sopimuksen mukaan. 

Pyrimme yhdistämään etä- ja lähityöskentelyn parhaat puolet. Lähityöpisteesi sijaitsee uudistuneella ja elävällä Otaniemen kampusalueella, jossa on monipuoliset palvelut ja hyvät kulkuyhteydet metron ja isojen väylien varrella.

Kiinnostuitko?

Jos haluat liittyä joukkoomme, jätä hakemuksesi viimeistään 4.11.2023 hakusivustomme kautta (Apply now). Löydät ”Apply now” -linkin englanninkielisestä ilmoituksesta. Jos olet Aallon työntekijä tai vierailija, haethan sisäistä hakukanavaa käyttäen kirjautumalla ensin Workday-järjestelmään (internal jobs).

Hakeaksesi tehtävään lähetäthän seuraavat dokumentit englannin kielellä ja yhtenä PDF-tiedostona:

  • sivun mittainen motivaatiokirje (sisältäen esim. kuvauksen itsenäisistä opiskelutaidoista, ryhmätyötaidoista, laboratoriossa tehdystä kokeellisesta tutkimuksesta sekä aiemmasta työ- ja opetuskokemuksesta)
  • sivun mittainen kuvaus aiemmasta tutkimuskokemuksesta (soveltuva aiempi tutkimuskokemus sekä opinnot)
  • sivun mittainen tiivis kuvaus mahdollisista reiteistä lukita resveratrolin trans-stilbeenirakenne siihen liitettävällä syklofaanirakenteella (kemialliset rakennekaavat ja olosuhteet)
  • ansioluettelo, joka sisältää mahdollisen listauksen julkaisuista sekä maisterin tutkielman nimen
  • Kopio maisterin tutkintotodistuksesta sekä opintorekisteriote

Lisätietoa tehtävästä antaa TkT Jinze Dou (jinze.dou(at)aalto.fi). Rekrytointiprosessiin liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä HR Partner Noora Katiskoon (noora.katisko(at)aalto.fi).

Haluatko tietää enemmän meistä ja tulevista kollegoistasi? Katso nämä videot: Aalto University – Towards a better worldAalto People, and Shaping a Sustainable Future. Lue lisää työskentelystä Aallossa: https://www.aalto.fi/fi/toihin-aaltoon

Tutustu uuteen virtuaalikampuskokemukseemme:  https://virtualtour.aalto.fi/.

Tätä palvelua tarjoaa:

Henkilöstöpalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: