Palvelut

Ulkomaankomennus ja muu ulkomailla työskentely (yli 1 kk)

Tältä sivulta löydät tietoa ulkomaankomennukseen liittyen. Ulkomaankomennuksella tarkoitetaan Aallossa pääsääntöisesti yli 1 kk:n ulkomaantyöskentelyjaksoa. Alle yhden kuukauden ulkomaanmatkoihin löydät ohjeita Aallon matkustuspalveluiden sivuilta. Etätyöstä ulkomailla löydät tietoa sivun alalaidasta.

Ulkomaankomennuksesta sopiminen

  Ulkomaankomennuksesta tehdään aina kirjallinen komennussopimus työntekijän ja Aalto-yliopiston välillä, joka täydentää varsinaista työsopimusta ja jossa määritellään ulkomaantyöskentelyn ehdot. Ota hyvissä ajoin ulkomaantyöskentelyä suunnitellessasi, ennen ulkomaille lähtöä, yhteys oman laitoksesi/yksikkösi HR-koordinaattoriin tai koulusi henkilöstöpäällikköön komennussopimuksen laatimiseksi.

  Komennussopimuksiin sovelletaan Aallon Ulkomaankomennuspolitiikan mukaisia periaatteita. Komennuspolitiikan periaatteena on tukea komennusprosessin sujuvaa etenemistä ja prosessiin liittyvien asioiden asianmukaista, tasapuolista ja oikea-aikaista käsittelyä.

  Tukimateriaalia:

  • muistilista (ulkomaisen työskentelyjakson eri vaiheissa muistettavia asioita)

   

  Ulkomaille lähtevän työntekijän verotus ja sosiaaliturva

  Seuraaviin verotukseen ja sosiaaliturvaan liittyviin ohjeistuksiin saattaa tulla muutoksia riippuen mm. ulkomaankomennukselle lähtevän henkilön taustasta ja kohdemaan lainsäädännön määrittelyistä verotukseen ja sosiaaliturvaan liittyen. Tästä johtuen on hyvin suositeltavaa valmistautua ulkomaankomennukselle mahdollisimman huolella ja ajoissa. Lisätietoja vero.fi ja kela.fi.

  Yliopistojen oikeudellinen asema muuttui 1.1.2010 alkaen (uusi yliopistolaki), mikä aiheutti muutoksia erityisesti ulkomailla työskentelevien verotukseen ja sosiaaliturvaan.

  Etätyö

  Mikäli henkilö työskentelee ulkomailla muista kuin omasta työstään johtuvista syistä (esim. tutkija tekee tutkimustyötään muualla kuin omalla työpaikallaan vaikkapa puolison työkomennuksen vuoksi) ei ole kyse komennuksesta vaan etätyöstä: tällöin henkilölle tehdään normaali etätyösopimus.

  Suomen sosiaaliturvan säilymisen osalta tulee hakea päätökset Eläketurvakeskukselta tai Kelalta samoin kuin lähetettyjen työntekijöiden tapauksessa. Verotuksen osalta etätyötä tekevän henkilön kannattaa olla yhteydessä Verohallintoon.

  Ulkomaan etätyöstä lisää tietoa laitoksen HR-palveluista.

  Kommentit ja parannusehdotukset tätä sivustoa ja komennukselle lähtevän henkilökunnan ohjeistusta ja palveluita koskien ovat tervetulleita osoitteeseen [email protected], puh. 050 312 0912, tai [email protected] , puh. 040 353 8294.

  IT

  IT:n ohjeistukset ja tarkistuslistat ulkomaille työskentelemään lähteville löytyvät täältä.

  Tätä palvelua tarjoaa:

  Henkilöstöpalvelut

  Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
  Jaa
  URL kopioitu