Palvelut

Palvelu-artikkelit: miten löydät, editoit tai luot artikkelin?

Palvelusivuilta Aalto-yliopiston henkilökunta löytää tärkeää tietoa. Täältä löydät tietoa siitä, miten löydät, editoit ja luot uuden Palvelu-artikkelin aalto.fi-sivustolle.

Miten löydät aalto.fi-sivuilta Palvelut-osiosta omat palveluartikkelisi?

  • Mene osoitteeseen: www.aalto.fi
  • Käytä Aalto ID:täsi kirjautuaksesi sisälle aalto.fi-sivustolle (oikea yläkulma).
Kuvakaappus aalto.fi käyttöliittymästä, sisällön hausta

Sinulle aukeaa näkymä, jossa pääset etsimään sisältöjä. 

Löytääksesi tietyn palvelutarjoajan artikkelit: klikkaa "Service Provider" ja valitse valikosta palveluntarjoaja. Lopuksi klikkaa "Filter" ja näet palveluartikkelit, jotka liittyvät kyseiseen palveluntarjoajaan.

Toinen tapa löytää etsimäsi palveluartikkeli: klikkaa "Content type" ja valitse valikosta sisältötyyppi "Service". Klikkaa sitten "Title" kenttää ja kirjoita etsimäsi artikkelin nimi TAI tärkein avainsana/avainsanat ja klikkaa "Filter". Näet palveluartikkelisisällöt, jotka liittyvät läheisesti hakusanoihisi.

Voit hakea sisältöjä myös sisällön omistajan, luojan ja muokkaajan perusteella, eli esim. omalla nimelläsi. Linkki ohjeeseen alla.

Löydä sisällöt sivun alkuperäisen tekijän, päivittäjän tai sisällönomistajan perusteella
esimerkki – palveluartikkelit ja palveluntarjoajat

Klikkaamalla palveluartikkelin otsikkoa pääset palveluartikkelin sivulle. Suoraan muokkaustilaan pääset klikkaamalla artikkelin vierestä "Muokkaa":

esimerkki – muokkaa palveluartikkelia

Miten voit editoida ja luoda palvelut -aiheisia sisältöjä?

Editoi artikkelia:

Ollessasi palveluartikkelin sivulla, klikkaa ylhäältä välilehteä ”Muokkaa”. Tee tarvittavat päivitykset ja lopuksi klikkaa artikkelin lopusta "Tallenna".

esimerkki – muokkaa palveluartikkelia

Luo uusi palveluartikkeli:

Klikkaa vasemmasta yläkulmasta "Sisältö", "Add content" ja "Palvelu":

esimerkki – luo uusi palvelu

Basic information* (=perustiedot)

  • Content owner*: Anna tässä sisällönomistaja, eli henkilö joka sisällöstä on vastuussa. Klikkaa "Select profiles" ja etsi henkilö nimellä. Sisällöllä voi olla vain yksi vastuuhenkilö. Nimi näkyy vain aalto.fi-sivuston päivittäjille (välilehdellä Content owner).
  • Language: valitse "primary language" eli ensisijainen editointikieli palveluartikkelille (English / Finnish / Swedish)
  • Title*: anna palvelulle otsikko. Aloita tärkeimmillä asiasanoilla ja tiivistä sisältö, jotta palvelua etsivän on helppo hahmottaa, mistä palveluartikkelissa on kyse.
  • Summary*: kirjoita lyhyt palvelun esittelyteksti. Tämä teksti näkyy esimerkiksi silloin, kun palveluartikkeli nostetaan liftup-nostokomponentilla esiin aalto.fi-sivustolla, mutta se ei näy sivullasi. Vältä jargonia ja vaikeaselkoista kieltä. Enintään n. 140 merkkiä, eli lyhyt, tapahtumaa kuvaava lause riittää.
  • Lead text eli ingressi*: Erinomainen palveluartikkelin ingressi tukee otsikointia ja kertoo tärkeimmät pointit heti alussa. Pari lausetta riittää. Ingressi herättää lukijan kiinnostuksen lukea asiasta tarkemmin. Vältä jargonia ja vaikeaselkoista kieltä. Ethän kopioi ingressiin samaa tekstiä kuin yhteenvedossa. Tämä vaikuttaa negatiivisesti hakukoneoptimointiin ja siten sisältösi löydettävyyteen.
  • Main image: lisää vetoava pääkuva palveluartikkelille. Älä käytä pääkuvana kuvaa, jossa on teksti tai infograafeja, vaan valitse laadukas kuva, joka tukee palveluartikkelisivun sisältöä. Voit halutessasi myös piilottaa pääkuvan sivultasi, esim. mikäli sivullasi on jo paljon kuvia tai kuvakaappauksia kuten tällä sivulla. Lisätty pääkuva näkyy kuitenkin kaikkialla missä sivusi on nostettu esiin, ja se on näin linjassa muun aalto.fi-sisällön kanssa. Tiedostokooksi riittää 1 MB (kuvan laatu eli riittävät pikselit ovat tärkeitä, eikä tiedoston koko). Käytä pääkuvana aina vaakakuvaa.
Screenshot of Drupal's Basic information field from this page.

Miten varmistat, että oikeat ihmiset löytävät palveluartikkelisi?

Metadata* kentät palveluartikkelin edit-tilassa sisältävät tärkeimpiä kohdentamistietoja:

Kaikki "Service" sisältötyypin artikkelit sijaitsevat automaattisesti Palvelut hubissa.

Relates to (=liittyy myös)

  • Jos haluat kertoa julkaisujärjestelmälle, että Palvelut hubin lisäksi uusi artikkeli liittyy läheisesti toiseen hubiin, temaattiseen kokonaisuuteen (esim. kouluun/laitokseen/tutkimusryhmään), käytä “Relates to” hakua tähän.

Huom! 
"Relates to" tiedot eivät nosta uutta palveluartikkelia näkyväksi valitsemiisi sijainteihin. Tehdäksesi palveluartikkelin valitsemissasi hubeissa/tutkimusryhmissä näkyväksi, mene palveluartikkelin julkaisun jälkeen hubin ja/tai tutkimusryhmän sivulle ja saata artikkeli liftup-komponenteilla, kuten "Single liftup" tai "Manual liftups", näkyväksi.

Category* (=kategoria)

  • Kategorioita käytetään Palvelut hubissa saman aihepiirin palveluartikkeleiden jäsentämiseen ja esittämiseen 
  • Valitse paras mahdollinen, parhaiten palvelua kuvaava kategoria (vain 1) kuvaamaan palvelua:
    • Aloita kirjoittamalla kenttään esimerkiksi kuvaavaa hakusana – järjestelmä ehdottaa parasta osumaa
      tai
    • Klikkaa kenttää, selaa ja etsi paras kategoria palvelulle
      Jos tarvitset uusia kategorioita, ota yhteyttä Aallon viestintään ([email protected]).

Topic* (=aihe)

  • Aiheita käytetään palveluiden etsimisen filttereinä eli ne rajaavat hakutulokset
  • Valitse paras mahdollinen aihe (1-2) kuvaamaan palvelun sisältöä
    • Aloita kirjoittamalla kenttään esimerkiksi kuvaavaa hakusana. Järjestelmä ehdottaa parasta osumaa
      tai
    • Klikkaa kenttää, selaa ja etsi paras aihe palvelulle
    • Jos tarvitset uusia aihetunnisteita, ota yhteyttä Aallon viestintään ([email protected]).

Primary tags: (=ensisijaiset asiasanat)

  • Ensisijainen asiasana on ylätason luokittelukriteeri palvelulle ja kuvaa palveluartikkelin sisältöä.
  • Lisää 1–3 avainsanaa määrittämään sisällön pääaiheet. Pääaihetunnisteet tukevat artikkelisivun löydettävyyttä valittujen hakusanojen kohdalla aalto.fi-sivujen yleisessä haussa.
  • Ensisijaisia asiasanoja Aalto-yliopistossa on käytössä rajattu määrä. Asiasanoja hallinnoi Aallon viestintä.

Secondary tags: (=toissijaiset asiasanat)

  • Secondary tags, toissijaiset asiasanat, ovat primary tag -asiasanoja tarkempia asiasanoja, jotka kuvaavat sisältöä tarkemmin.
  • Lisää myös 1–3 toissijaista avainsanaa kuvaamaan sisältöä. Toissijaiset tunnisteet tukevat artikkelisivun löydettävyyttä valittujen hakusanojen kohdalla hakukoneessa aalto.fi-sivuilla.
  • Tällä hetkellä aalto.fi-sivuilla on käytössä hieman yli 1000 secondary tag -asiasanaa.
  • Toissijaisia asiasanoja Aalto-yliopistossa hallinnoi Aallon viestintä. Jos sinulla on ehdotuksia uusiksi asiasanoiksi, ota yhteyttä: [email protected]

Huom! 
Primary tag ja secondary tag -asiasanat tukevat yleistä hakutoimintoa aalto.fi-sivuilla. Mitä parempia ja kuvaavampia asiasanoja valitset palveluartikkelillesi, sitä paremmin se löytyy yleishaun kautta.

Service provider* (=palveluntarjoaja)

  • Valitse palvelutarjoaja (vain 1) palveluartikkelille: taho, joka voi antaa aiheesta tarvittaessa lisätietoja. 

Target groups (=kohderyhmät)

  • Valitse kohderyhmä/-t artikkelille (1 tai useampi), Nämä ovat tahoja, jotka saattavat tarvita palvelua
  • Tällä hetkellä valittavana on seitsemän kohderyhmää: Opiskelija (Student), Professori (Professor), Tutkija (Researcher), Palveluhenkilökunta (Service personnel), Opettaja (Lecturer), Alumni (Alumni), Yhteistyökumppani (Partner).
  • Kohderyhmät toimivat hakufilttereinä ja auttavat rajaamaan hakutuloksia kohderyhmälle kiinnostaviin palveluartikkeleihin

Palvelut-hubin hakutoiminto:

Screenshot of the Services hub.

Components (=sisältökomponentit)

  • Voit käyttää monia erilaisia komponentteja palveluartikkelin luomiseen
  • Valitse komponentti "Text paragraph" ja kirjoita palveluartikkelin varsinainen sisältö.
  • Jatka valitsemillasi komponenteilla ja saata palveluartikkelisivu valmiiksi (voit aina ottaa mallia rakenteellisesti hyväksi todetuista palvelusivuista)
  • Eri komponentteihin on hyvä tutustua ennen käyttöönottoa.

Publish (=julkaisu)

  • Jos palvelu on suunnattu ainoastaan aaltolaisille/Aalto ID:n omaaville henkilöille, valitse "Role restrictions" -kenttään: Aalto Autentikoitu.
  • Jos palvelu on julkinen kaikille, jätä tämä kenttä tyhjäksi.

Lopuksi tallenna uusi palveluartikkeli Palvelut-hubiin klikkaamalla "Tallenna". Sivusi tallentuu julkaisemattomaan tilaan. Julkaistaksesi palveluartikkelisi, klikkaa vielä "Publish"-painiketta ylhäältä oikealta.

Translations (=käännökset)

Luo palveluartikkelille käännökset palveluartikkelin yläpuolella näkyvän "Translate" -välilehden kautta.

Kaipaatko lisää Drupal-ohjeita?

On the right edge a person with shoulder-length hair is moving out of the picture; behind them is a black background with narrow light strings horizontally on it.

Drupal: Aalto.fi-sivusto

Täältä löydät tietoa aalto.fi:stä, ohjeita ja neuvoja sisällön tuottamiseen ja visualisoimiseen ja vinkkejä sisältöjesi löydettävyyden parantamiseksi.

Avainsanojen lisääminen Aalto.fi:ssä

Verkkosivuihin voi lisätä avainsanoja (tags) moniin eri metatietokenttiin. Jokaisella metatietokentällä on tarkoitus. Ne sijoittavat sivusi Aalto.fi-sivuston rakenteeseen (content home) ja tarjoavat tietoa hakutoiminnon suodattimille ja syötteille (ensisijaiset ja toissijaiset avainsanat, relates to -kenttä sekä kategoria).

Palvelut
Tätä palvelua tarjoaa:

Viestintäpalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty: