Tutkimusdatan hallinnan parhaat käytännöt
Aina kun käsittelet tutkimusdataa tai aloitat uuden tutkimusprojektin, tulee suunnitella seuraavat asiat
1. Tutkimusdatan tallentaminen ja jakaminen yhteistyökumppanien kanssa
Projektin aikana kerätyn tai tuotetun datan määrä tulee arvioida ja pohtia, mihin data tallennetaan. On myös tärkeää miettiä mahdollista datan käyttöön liittyvää suojaustasoa ja varmuuskopiointia. Lisätietoja löytyy osiosta Tutkimusdatan tallentaminen
Henkilöön liittyvän, arkaluonteisen ja luottamuksellisen datan tallennus ja jakaminen vaativat erityistä huolellisuutta. Lisätietoja: Henkilötietojen käsittely tutkimuksessa.
Kansallinen vaihtoehto tutkimudatan tallennukseen on Fairdata-palvelu IDA. Myös EOSC-palveluportaali tarjoaa useita tutkimusdatan hallintaan liittyviä palveluja.
2. Tutkimusdatan organisointi ja dokumentointi
Melko itsestään selvältä tuntuva tutkimusdatan organisointi ja dokumentointi edellyttää samoin huolellista suunnittelua. Avainkysymyksenä voi pitää sitä, onko tutkimusdata mahdollista löytää ja onko se ymmärrettävää tulevaisuudessa. Vihjeitä ja hyviä käytäntöjä on koottu osioon Tutkimusdatan dokumentointi, organisointi ja metadata. Datan organisointi ja dokumentointi ovat tärkeitä kuratointitehtäviä, johon FAIR-periaatteet antavat ohjeita. Esimerkiksi kunnollisella versionhallinnalla voidaan seurata dataan liittyviä muutoksia ja päivityksiä.
3. Tutkimusdatan julkaiseminen
Tutkimusdatan saatavuudesta on muodostumassa yleinen käytäntö tieteellisten tulosten validoitavuuden ja tieteen avoimuuden lisäämiseksi. Lisäksi tutkimusrahoittajien avoimuuteen liittyvät vaatimukset kasvavat jatkuvasti. Siksi on tärkeää suunnitella tutkimusdatan julkaisemista jossakin data-arkistossa (repository). Lisätietoa: Tutkimusdatan jakaminen ja julkaiseminen. Datan julkaiseminen on tärkeä askel, joka mahdollistaa tutkimusdatan uudelleenkäytön.
4. Tutkimusdatan säilyttäminen
Mitä tutkimusdatalle tapahtuu, kun projekti päättyy? Tutkimusdatan saatavuus tutkimushankkeen jälkeen voi olla tärkeää paitsi välittömästi hankkeen jälkeen, myös 20-30 vuotta myöhemminkin. Siksi on tärkeää huolehtia tutkimusdatan säilyvyydestä ja varmistaa pääsy dataan. Lisätietoja: Tutkimusdatan tallentaminen. Tutkimusdatan voi myös ladata data-arkistoon (repository). Lisätietoja: Tutkimusdatan jakaminen ja julkaiseminen
Suositukset
Otathan huomioon nämä asiat suunnitellessasi tutkimusdatasi hallintaa
- Huolehdi datan varmuuskopioinnista projektin aikana ja jälkeen.
- Varmista, että dataan pääsy on turvattu. Parhaiten tämä onnistuu avaamalla tutkimusdatasi ja tallentamalla se tunnettuun data-arkistoon kunnollisen metadatan ja yksilöivän tunnisteen kanssa.
- Varmista, että datasi noudattaa FAIR-periaatetta eli sen on oltava löydettävää (findable), saavutettavaa (accessible), yhteentoimivaa (interoperable) ja uudelleenkäytettävää (reusable).
- Pohdi datasi avaamista joko täysin tai ainakin osittain. Monet rahoittajat vaativat ainakin metadatan avaamista.