Palvelut

Avoin julkaisu: terminologiaa

Open access terminology / Illustration by Emmi Kyytsönen, Karppi Design

Embargo

Kustantajan määrittelemä karenssiaika, jonka aikana artikkelia ei saa julkaista vapaaseen käyttöön. Embargo-ajan määrittelee kustantaja ja se lasketaan alkavaksi lehden ilmestymispäivästä. Embargo-aika vaihtelee ollen normaalisti 6–12 kuukautta. Embargo-ajan jälkeen rinnakkaisjulkaiseminen on mahdollista. Kaikilla kustantajilla ei ole embargo-aikaa.

Final draft = Post print = aka Post-print / AAM

Vertaisarvioitu käsikirjoitus eli viimeinen kirjoittajalta kustantajalle lähtenyt vertaisarvioinnin jo läpikäynyt korjattu versio, jossa kustantajan lopullinen taittotyö ei vielä näy. (Huom! Sana ”post” viittaa vertaisarvioon, ei painamiseen.)

Pre-print

Käsikirjoitus. Versio artikkelista, joka ei ole vielä ollut vertaisarvioinnissa. (Huom! Pre viittaa vertaisarviointiin, ei painamiseen.)

Gold open access, Gold OA

Kustantajan suorittama avoin julkaiseminen tarkoittaa sitä, että kustantaja julkaisee julkaisun kaikille avoimeksi heti, jolloin se ei ole ensin tilausmaksun maksaneiden käytössä. Julkaisemisen kustannukset siirretään tässä mallissa pois julkaisun tilaajilta. Liiketoimintamalli, jolla kustannustoiminta tällöin rahoitetaan, edellyttää yleensä kirjoittajamaksujen keräämistä. Kirjoittajamaksuja rahoittavat yleensä tutkimusrahoittajat, yliopistot ja tutkimuslaitokset. Mikäli tällainen taho ei ole sopinut kirjoittajamaksun suorittamisesta, jää maksu kirjoittajan itsensä maksettavaksi. Aiheuttaa yleensä lisäkustannuksia, mutta ei sisällä karenssiiaikaa.

Green open access, Green OA

Käytetään myös nimitystä rinnakkaisjulkaiseminen. Tällöin tekijä itse arkistoi ja rinnakkaistallentaa artikkelin tai lopullisen vertaisarvioidun käsikirjoituksen avoimessa verkkojulkaisuarkistossa joko ennen, jälkeen tai yhtä aikaa alkuperäisen kustantajan julkaisemisen kanssa. Avoin verkkojulkaisuarkisto voi olla kirjoittajan työnantajan, kuten yliopiston avoin verkkojulkaisuarkisto, tai esim. tieteenalakohtainen verkkojulkaisuarkisto. Verkkojulkaisuarkistossa on usein mahdollisuus karanteeniajan huomioimiseen, jolloin artikkeli voidaan tallentaa arkistoon esim. julkaisemishetkellä, mutta tulee lukijoille saataville vasta kustantajan kanssa sovitun karanteeniajan jälkeen. On tutkijalle maksutonta, mutta usein mahdollista vasta karanteeniajan jälkeen.

Hybrid Open Access

Viittaa lehteen, jossa vain osa artikkeleista on avoimesti saatavana. Artikkelin avoimeksi saaminen edellyttää erillistä maksua.

APC (article processing charge)

Julkaisumaksu. Viittaa maksullisiin julkaisuihin liittyvään maksuun, jolla katetaan esimerkiksi vertaisarvioinnin kustannuksia. Koska avoimen julkaisemisen mallissa loppukäyttäjä ei enää maksa materiaalin käytöstä, on julkaisukustannuksien kattamiseksi kehitelty erilaisia malleja. APC on yksi niistä.

Predatory publishers

Huijarikustantamot. Viittaa avointa julkaisemista tarjoaviin kustantajiin, jotka veloittavat artikkelista julkaisumaksun, mutta joiden taso ja palvelut eivät täytä tieteellisten julkaisujen standardeja.

Vanity publishers

Turhakekustantamot. Turhakekustantaja ei ole tunnustettu vakiintunut tieteellinen kustantaja. Ne lähestyvät tutkijoita esimerkiksi postittamalla saman julkaisemista tarjoavan sähköpostin kaikille, jotka julkaisevat englanninkielisiä opinnäytteitä. Perittävät maksut eivät yleensä ole suuria, mutta julkaiseminen näillä kanavilla saattaa pilata tutkijan maineen.

Rinnakkaistallentaminen/-julkaiseminen

Tieteellisen artikkelin tallentaminen arkistoon ja artikkelin varsinaisen julkaisemisen kanssa yhtä aikaa tai karanteeniajan jälkeen tapahtuva rinnakkainen julkaiseminen yliopiston avoimessa julkaisuarkistossa tai esim. oman tieteenalan avoimessa arkistossa. Rinnakkaistallentaminen tarkoittaa prosessia, joka käsittää tallentamisen ja avoimen julkaisemisen mahdollisen kieltoajan jälkeen. Useimmiten rinnakkaisjulkaisulupa on vertaisarvioidulla käsikirjoituksella, ei lopullisella artikkelilla.

Creative Commons -lisenssit

Creative Commons -lisenssit ovat vakiomuotoisia lisenssejä. Eri lisensseillä saavutetaan eri asteisesti avoimuus.  Tekijän mainitsemista edellyttävä CC BY 4.0  on suositus avoimille tieteellisille julkaisuille, silloin tekijä voi olla varma siitä että lisenssi edellyttää tekijän ja teoksen nimen mainitsemisen.  CC BY 4.0  soveltuu myös erilaisiin kulttuuri- ja taideteoksiin joita halutaan jakaa  avoimesti.   Täysin ilman ehtoja  on CC0 luopuma (waiver), jota käytetään yleisesti mm. metadatan avaamiseen.  Lisää lisensseistä sivulta creativecommons.fi.

Lisää tieteellisten julkaisujen avoimesta saatavuudesta  ks.  https://avointiede.fi/sites/default/files/2020-03/julkaisujenavoinsaatavuus2019.pdf 

Tätä palvelua tarjoaa:

Tutkimus- ja innovaatiopalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu