Tutkimusdatan jakaminen ja julkaiseminen
Yleiskatsaus ja ohjeita tutkimusdatan julkaisemisen ja jakamisen palveluihin.
Tutkimusaineistoille tarkoitettuja data-arkistoja on lukuisia ja sopivin riippuu julkaisemisen tavoitteista, tarpeista ja julkaistavasta aineistosta. Valintaa tehdessä on hyvä pohtia mm. näitä kysymyksiä:
Aalto-yliopiston suositus on julkaista tutkimusaineisto luotettavassa alakohtaisessa arkistossa, jotta löydettävyys, uudelleenkäytön potentiaali ja siten vaikuttavuus olisivat mahdollisimman suuret. Voit etsiä alakohtaista arkistoa alle linkitetyistä listauksista ja hakemistoista. Jos sopivaa alakohtaista arkistoa ei ole tiedossa, suosittelemme Zenodoa yleiskäyttöisenä data-arkistona.
Lähetä datasi aina mahdollisuuksien mukaan alakohtaisiin, tiedeyhteisön tunnustamiin arkistoihin. Voit aloittaa data-arkiston etsimisen näistä luetteloista:
Muutama data-arkisto, joissa on julkaistu Aalto-yliopistossa tuotettua dataa.
Yleiskäyttöiseen data-arkistoon voi tallentaa kaikkien tieteenalojen tutkimusaineistoja.
Vertailu suosittujen arkistojen ominaisuuksista (englanniksi, agu.cov)
Alta löydät tarkemmat kuvaukset Zenodosta, B2SHAREsta ja Fairdata-palveluista.
Yleiskäyttöinen data-arkisto kaikelle tutkimusdatalle.
B2SHARE on EUDATin tarjoama palvelu kaikenlaisten tutkimusaineistojen tallennukseen ja julkaisemiseen.
Fairdata-kokonaisuus varmistaa tutkimuksen todennettavuuden ja toistettavuuden sekä turvaa tutkimuksen tietoaineistojen pitkäaikaisen saatavuuden.
Tieteellistä dataa käsittelevissä lehdissä olennaista on, että artikkeleissa ei analysoida dataa, vaan lehdet tarjoavat foorumin tutkimusaineistojen kuvailulle ja dokumentoinnille. Tutkijoille, joille datan tuottaminen tai luominen on erityisen tärkeää, datalehdet voivat olla varteenotettava julkaisukanava.
Data in Brief (julkaisija Elsevier)
Scientific Data (julkaisija Nature)
ACRIS (Aalto Current Research Information System) on Aallon tutkimustietojärjestelmä – sieltä löytyvät tiedot Aallon tutkimuksesta ja taiteellisesta toiminnasta. Kuvailutietojen syöttäminen ACRIS-järjestelmään on tärkeää, koska yliopistoja arvioidaan tuotetun datan ja avoimuuden perusteella.
Ohjeet aineistojen tallennuksesta ja kuvailutietojen syöttämisestä esitetään alla olevassa liitteessä.
Luo hyvä kuvailu tehostaaksesi tietoaineistosi uudelleenkäyttöä, viitattavuutta ja löydettävyyttä.
Näillä linkeillä voit selata tutkimusdatan hallinnan ohjeita.
Yleiskatsaus ja ohjeita tutkimusdatan julkaisemisen ja jakamisen palveluihin.
Tutkimusdatan hyvä hallinta on osa laadukasta tutkimusprosessia ja luo kilpailuetua. Sivu kokoaa Aalto-yliopiston tuen, palvelut ja ohjeet tutkimusdatan hallintaan.