Palvelut

Artikkelit: miten editoit tai luot sisältöä?

Ohje artikkelin löytämiseen, editoimiseen ja julkaisemiseen aalto.fi-sivustolla. Artikkelisivua käytetään kaikenlaisen tiedon tai sisällön esittämiseen.

Miten löydät Sivu-sisällön (artikkelin) aalto.fi-sivustolla?

Mene osoitteeseen: www.aalto.fi

Käytä Aalto-tunnuksia sisään kirjautumiseen (oikea yläkulma).

Klikkaa vasemmasta yläkulmasta "Sisältö". Sinulle aukeaa näkymä, jossa pääset etsimään sisältöjä.

 1. Löytääksesi tietyn hubin artikkelit, klikkaa "Sisältötyyppi" ja valitse valikosta sisältötyyppi "Sivu". Klikkaa sitten kenttää "Content home (hub id)" ja täytä hubisi id numero. Lopuksi klikkaa "Filter" ja näet artikkelit, jotka liittyvät kyseiseen hubiin. Huomaathan, että hubiin on voitu tehdä nostoja myös muista kuin kyseiseen hubiin liittyvistä artikkeleista.
  TAI
 2. Toinen tapa löytää etsimäsi artikkeli/sisältösivu: klikkaa "Sisältötyyppi" ja valitse valikosta sisältötyyppi "Sivu". Klikkaa sitten "Otsikko" kenttää ja kirjoita etsimäsi artikkelin nimi TAI tärkein avainsana/avainsanat ja klikkaa "Filter". Näet artikkelisisällöt, jotka liittyvät läheisesti hakusanoihisi.

Tämän jälkeen voit klikata "Muokkaa" artikkelin vierestä TAI klikata artikkelin otsikkoa – pääset siten editoimaan sisältöä.

example – how to find an article

Miten luot uuden sivun/artikkelin?

Klikkaa vasemmasta yläkulmasta "Sisältö"-> "Add content" ->"Sivu":

example – create a new article

Basic information* (=perustiedot)

 • Kieli: valitse "primary language" eli ensisijainen editointikieli artikkelille (English / Finnish / Swedish). Artikkeli, kuten kaikki muutkin sisältötyypit, luodaan ensin yhdellä kielellä, joka voidaan kääntää sitten muille kielille.
 • Otsikko: Anna artikkelisivulle kuvaava otsikko. Aloita tärkeimmillä asiasanoilla ja tiivistä sisältö. Muista, että monet artikkelit jaetaan verkossa nykyään otsikon perusteella, sisältöä lukematta.
 • Yhteenveto*: kirjoita lyhyt artikkelin esittelyteksti – tiivistelmä. Tiivistelmäteksti näkyy lukijalle, kun luomasi artikkeli nostetaan näkyviin jollekin toiselle aalto.fi-sivulle. Hyvä artikkelin tiivistelmä tukee otsikointia ja kertoo tärkeimmät pointit heti alussa. Vältä jargonia ja vaikeaselkoista kieltä.
 • Main image: lisää vetoava pääkuva artikkelille. Pääkuva näkyy ensimmäisenä artikkelisivulla. Valitse laadukas kuva, joka tukee artikkelisivun sisältö ja herättää verkossa ja sosiaalisessa mediassa jaettuna mielenkiintoa. Pääkuva näkyy myös nostokomponenteissa, joihin artikkeli on valittu. Älä käytä pääkuvana kuvaa, jossa on tekstiä. Kuvien koko skaalautuu eri päätelaitteiden mukaan. 

Kuinka tavoitat artikkelillesi oikean kohderyhmän?

Metadata*

Content home

 • Jokaisella artikkelilla on yksi "Content home" eli yksi temaattinen kotihubi, jossa se asuu. Tästä hubista löydät editoitavan artikkelin. Valitse temaattisesti ja sisällöllisesti paras ja kuvaavin hubi. Jos et tiedä, mihin hubiin artikkelisi olisi hyvä liittää, voit olla yhteydessä Aallon viestintään.

Relates to:

 • Jos artikkelisi liittyy myös muihin hubeihin tai tutkimusryhmiin, voit valita nämä "Relates to" kautta: lisää tarvittavat (hub ja/tai research group).

Huom!
"Content home" ja "Relates to" tiedot eivät vielä tässä kohdassa nosta uutta artikkelia näkyväksi näihin valitsemiisi sijainteihin. Tehdäksesi artikkelin valitsemissasi hubeissa/tutkimusryhmissä näkyväksi, mene artikkelin julkaisun jälkeen hubin ja/tai tutkimusryhmän sivulle ja saata artikkeli liftup-komponenteilla näkyväksi.

Seuraavat kentät auttavat luokittelemaan artikkeleita aalto.fi-hakukoneessa paremman tavoittavuuden aikaan saamiseksi:

Primary tags:

 • Lisää 1–3 avainsanaa määrittämään sisällön pääaiheet. Pääaihetunnisteet näkyvät artikkelisivulla artikkelin otsikon alla. Lisäksi ne tukevat artikkelisivun löydettävyyttä aalto.fi-sivujen hakukoneessa.
 • Ensisijaisia asiasanoja on rajattu määrä. Asiasanoja hallinnoi Aallon viestintä.

Secondary tags:

 • Lisää myös 1–3 avainsanaa kuvaamaan sisältöä. Toissijaiset tunnisteet eivät näy artikkelisivulla, mutta ne tukevat artikkelisivun löydettävyyttä valittujen hakusanojen kohdalla hakukoneessa aalto.fi-sivuilla.
 • Secondary tags, toissijaiset asiasanat, ovat primary tag -asiasanoja tarkempia asiasanoja, jotka kuvaavat sisältöä yhä tarkemmin.
 • Tällä hetkellä aalto.fi-sivuilla on käytössä hieman yli 1000 secondary tag -asiasanaa.
 • Toissijaisia asiasanoja Aalto-yliopistossa hallinnoi Aallon viestintä. Jos sinulla on ehdotuksia uusiksi asiasanoiksi, ota yhteyttä: [email protected]

Perustietojen jälkeen luo artikkelisivusi komponentteja hyödyntäen

Components

Sisällön rakentaminen ja komponentit: voit käyttää monia erilaisia komponentteja artikkelin luomiseen

 • Lisää sisältöihisi aina ensimmäisenä Lead text -komponentti ja kirjoita siihen lyhyt ingressi, joka kertoo ytimekkäästi, mistä artikkelissa on kyse. Ingressissä voi hyödyntää Yhteenveto-kentän tekstiä tai voit räätälöidä sen tukemaan yhä paremmin artikkelisivun otsikointia ja muuta sisältöä. Ingressi on usein pidempi, 3–4 lausetta, kun taas yhteenveto korkeintaan kaksi tiivistä lausetta. 
 • Hyvä artikkelin johdantoteksti tukee artikkelin otsikointia ja kertoo tärkeimmät pointit heti alussa. Vältä jargonia ja vaikeaselkoista kieltä.
 • Valitse sitten komponentti "Text paragraph" ja kirjoita artikkelin varsinainen sisältö.
 • Viimeistele artikkeli muilla komponenteilla kuten kuvilla. Mallia komponenttien monipuolisesta käytöstä voi ottaa valmiista artikkelisivuista.

Publish

Jos artikkelisivu on suunnattu ainoastaan aaltolaisille/Aalto ID:n omaaville henkilöille, valitse "Role restrictions" -kenttään: Aalto Autentikoitu. Jos artikkeli on julkinen kaikille, jätä tämä kenttä tyhjäksi.

Lopuksi julkaise ja tallenna uusi artikkeli klikkaamalla "Save".

Jos artikkelin julkaisun jälkeen päätätkin jättää jutun julkaisematta, klikkaa artikkelin yllä välilehteä "Unpublish".

Translations

Luo artikkelille käännökset artikkelin yläpuolella näkyvän "Translate" -välilehden kautta.

Top 3 – vinkit artikkelin kirjoittamiseen

 1. Keskity otsikkoon ja ingressiin lukijan mielenkiinnon herättämiseksi. Lukijalle on tärkeää, että hän voi silmäillä sisällön nopeasti, minkä jälkeen hän päättää lukeeko artikkelin kokonaan vai ei.
 2. Kirjoita selkeästi ja mielenkiintoisella tyylillä. Avainsanat (primary tags, secondary tags) ovat tärkeitä aalto.fi-hakukonehakujen takia.
 3. Lisää vähintään yksi laadukas kuva tukemaan artikkelin otsikkoa sekä avaamaan ja elävöittämään sisältöä.
Kuvituskuva näppäimistöstä. Kuvittaja: Ida-Maria Wikström.

Yleisiä ohjeita suomenkielisten ajankohtaisartikkeleiden kirjoittamiseen

Kirjoitatko uutista tai muuta ajankohtaissisältöä Aallon verkkosivuille? Tutustu ohjeisiimme ja kirjoita entistäkin paremmin!

Palvelut
Tätä palvelua tarjoaa:

Viestintäpalvelut

Löysitkö tästä tarvitsemasi tiedon? Jos et, ota meihin yhteyttä.
 • Julkaistu:
 • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu