Ohjelmajohtajan käsikirja

Opetussuunnitelmatiedot ohjelmista ja opintokokonaisuuksista

Osaamistavoitteet ja tutkintovaatimukset ovat ohjelmien ja kokonaisuuksien keskeisintä opetussuunnitelmatietoa. Tällä sivulla kuvataan, mistä tiedoista ohjelmien ja kokonaisuuksien opetussuunnitelmadata koostuu.

Ohjelman opetussuunnitelmaan kuuluu ohjelman sekä ohjelmaan kuuluvien opintokokonaisuuksien perustiedot, osaamistavoitteet ja tutkintovaatimukset. Ohjelmien ja opintokokonaisuuksien perustiedot ovat pääasiassa pysyviä, eli niistä päätetään ohjelmaa tai kokonaisuutta perustettaessa eikä niihin tehdä muutoksia opetussuunnitelmakausittain. Osaamistavoitteita ja tutkintovaatimuksia muokataan yleensä ohjelman kehittämisen tuloksena opetussuunnitelmakausittain. Opetussuunnitelman yhteydessä julkaistaan myös tietoja, joista päätetään muulla kuin opetussuunnitelmaprosessilla tai joista ei tehdä muodollista päätöstä.

Ohjelman tiedot

Tutkintoon johtava koulutus järjestetään ohjelmina. Ohjelma tarkoittaa useasta opintokokonaisuudesta muodostuvaa tavoitteellista kokonaisuutta. Aalto-yliopistossa tarjotaan kandidaatti-, maisteri- ja tohtoriohjelmia. Osa ohjelmista toteutetaan kansainvälisenä yhteistyönä.

Pakollisia, kaikissa ohjelmissa kuvattavia tietoja ovat ohjelman perustiedot, osaamistavoitteet sekä tutkintovaatimukset.

Opintokokonaisuuden tiedot

Opintokokonaisuus tarkoittaa tutkinnon osaa, joka sisältää vähintään kaksi opintojaksoa. Opintokokonaisuuksia ovat esimerkiksi perusopinnot, pääaine, vapaasti valittavat opinnot, sivuaine sekä tutkimusalan opinnot.

Muut opetussuunnitelmaa koskevat tiedot

Ohjelman kehittämistyön yhteydessä päivitetään tai laaditaan yleensä myös ohjelman tarkoituksen ja tavoitteen kuvaus. Ohjelmille laaditaan opetussuunnitelmatyön yhteydessä lisäksi malliajoitus.

Nämä dokumentit eivät ole osa kirjoitettua opetussuunnitelmaa, eikä niitä tarvitse hallinnollisesti hyväksyä. Ohjelman tarkoituksen ja tavoitteen kuvaus liitetään ohjelman opiskelijan oppaaseen. Malliajoitus voidaan laatia erillisenä dokumenttina tai se voidaan rakentaa opintotietojärjestelmä Sisuun valmiiksi opiskelijalle.

Katso myös

Selkeiden tutkintovaatimusten laatiminen Sisuun

Selkeät tutkintovaatimukset sujuvoittavat opintojen suunnittelua. Tältä sivulta löydät ohjeet selkeiden tutkintovaatimusten laatimiseksi.

Ohjelmajohtajan käsikirja
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu