Selkeiden tutkintovaatimusten laatiminen Sisuun
Selkeät tutkintovaatimukset sujuvoittavat opintojen suunnittelua. Tältä sivulta löydät ohjeet selkeiden tutkintovaatimusten laatimiseksi.
Ohjelman opetussuunnitelmaan kuuluu ohjelman sekä ohjelmaan kuuluvien opintokokonaisuuksien perustiedot, osaamistavoitteet ja tutkintovaatimukset. Ohjelmien ja opintokokonaisuuksien perustiedot ovat pääasiassa pysyviä, eli niistä päätetään ohjelmaa tai kokonaisuutta perustettaessa eikä niihin tehdä muutoksia opetussuunnitelmakausittain. Osaamistavoitteita ja tutkintovaatimuksia muokataan yleensä ohjelman kehittämisen tuloksena opetussuunnitelmakausittain. Opetussuunnitelman yhteydessä julkaistaan myös tietoja, joista päätetään muulla kuin opetussuunnitelmaprosessilla tai joista ei tehdä muodollista päätöstä.
Tutkintoon johtava koulutus järjestetään ohjelmina. Ohjelma tarkoittaa useasta opintokokonaisuudesta muodostuvaa tavoitteellista kokonaisuutta. Aalto-yliopistossa tarjotaan kandidaatti-, maisteri- ja tohtoriohjelmia. Osa ohjelmista toteutetaan kansainvälisenä yhteistyönä.
Pakollisia, kaikissa ohjelmissa kuvattavia tietoja ovat ohjelman perustiedot, osaamistavoitteet sekä tutkintovaatimukset.
Kansainvälisessä yhteistyössä toteutettavasta ohjelmasta, jossa opiskelijat suorittavat vain osan tutkinnosta Aalto-yliopistossa, vahvistetaan opetussuunnitelmassa edellisten lisäksi
Ohjelman osaamistavoitteet kertovat, mitä opiskelijan odotetaan tietävän, ymmärtävän ja osaavan tehdä ohjelman suoritettuaan. Osaamistavoitteet ohjaavat ohjelman sisällön ja toteutuksen suunnittelua. Osaamistavoitteet ovat myös keskeinen työkalu esimerkiksi hyväksilukuhakemusten arvioinnissa. Katso ohjeet osaamistavoitteiden laatimiseen.
Ohjelmatason tutkintovaatimuksilla tarkoitetaan ohjelmaan kuuluvia opintokokonaisuuksia ja niiden valintasääntöjä eli tutkintorakennetta. Käytännössä ohjelman tutkintovaatimukset ovat listaus opintokokonaisuuksista, joita ohjelmaan kuuluu, sekä niiden laajuudet ja mahdolliset valintasäännöt. Tutkintovaatimusten suunnittelua ohjaa tutkintosääntö.
Opetussuunnitelman yhteydessä voi kuvata myös ohjelman keskeisen sisällön ja tarkoituksen. Sisällön kuvauksessa voi kertoa esimerkiksi tutkinnon keskeiset aihealueet. Kuvauksessa voi myös kertoa, millaisia kestävyysteemoja tutkinnon aikana käsitellään, miten ohjelma tukee opiskelijoiden kansainvälistymistä tai muita ohjelman profiilin kannalta keskeisiä tietoja.
Kansainvälisessä yhteistyössä toteutettavasta ohjelmasta, jossa opiskelijat suorittavat vain osan tutkinnosta Aalto-yliopistossa, vahvistetaan opetussuunnitelmassa ainakin
Opintokokonaisuus tarkoittaa tutkinnon osaa, joka sisältää vähintään kaksi opintojaksoa. Opintokokonaisuuksia ovat esimerkiksi perusopinnot, pääaine, vapaasti valittavat opinnot, sivuaine sekä tutkimusalan opinnot.
Opintokokonaisuuksista vähintään perusopinnoille sekä pää- ja sivuaineille tai niitä vastaaville kokonaisuuksille vahvistetaan ja julkaistaan osaamistavoitteet sekä tutkintovaatimukset.
Opintokokonaisuuden osaamistavoitteet kertovat, mitä opiskelijan odotetaan tietävän, ymmärtävän ja osaavan tehdä kokonaisuuden suoritettuaan. Osaamistavoitteet ohjaavat kokonaisuuden sisällön ja toteutuksen suunnittelua. Osaamistavoitteet ovat myös keskeinen työkalu esimerkiksi hyväksilukuhakemusten arvioinnissa. Katso ohjeet osaamistavoitteiden laatimiseen.
Tutkintovaatimuksilla tarkoitetaan kyseiseen opintokokonaisuuteen kuuluvia opintojaksoja, niiden laajuuksia ja valintasääntöjä. Käytännössä tutkintovaatimukset ovat listaus opintokokonaisuuteen kuuluvista pakollisista, vaihtoehtoisista ja valinnaisista kursseista. Tutkintovaatimusten suunnittelua ohjaa tutkintosääntö.
Ohjelman kehittämistyön yhteydessä päivitetään tai laaditaan yleensä myös ohjelman tarkoituksen ja tavoitteen kuvaus. Ohjelmille laaditaan opetussuunnitelmatyön yhteydessä lisäksi malliajoitus.
Nämä dokumentit eivät ole osa kirjoitettua opetussuunnitelmaa, eikä niitä tarvitse hallinnollisesti hyväksyä. Ohjelman tarkoituksen ja tavoitteen kuvaus liitetään ohjelman opiskelijan oppaaseen. Malliajoitus voidaan laatia erillisenä dokumenttina tai se voidaan rakentaa opintotietojärjestelmä Sisuun valmiiksi opiskelijalle.
Osana ohjelman opetussuunnitelmatyötä laaditaan malliajoitus ohjelman suorittamiseksi. Usein malliajoitus on tarkoituksenmukaista laatia erikseen vaihtoehtoisille opintopoluille, kuten pääaineille. Malliajoituksen laatimista ei edellytetä tohtoriohjelmilta.
Malliajoituksen tarkoitus on helpottaa opiskelijan opintojen suunnittelua. Lisäksi malliajoituksen avulla ohjelmaa suunnitellessa varmistetaan, että ohjelman osaamistavoitteet on mahdollista saavuttaa tavoiteajassa, osaaminen kertyy tarkoituksenmukaisesti ja kuormitus jakautuu tasaisesti. Malliajoituksen laadinnan apuna kannattaa käyttää Curriculum mapping -työkalua.
Selkeät tutkintovaatimukset sujuvoittavat opintojen suunnittelua. Tältä sivulta löydät ohjeet selkeiden tutkintovaatimusten laatimiseksi.