Taustaksi
Myötätunto on terminä useimmille tuttu. Se on ystävällisyyttä, lämpöä ja ymmärrystä toisia ihmisiä kohtaan – virheiden ja epäonnistumisten edessä. Itsemyötätunnossa kyse on siitä, että sama ymmärrys kohdistetaankin itseen. Tarjoamme siis tiukan itsekritiikin ja rankan arvostelun sijaan itsellemme tukea silloin, kun epäonnistumme ja kohtaamme vaikeuksia. Itsemyötätunto ilmenee siten, että olemme ystävällisiä ja arvostavia itseämme kohtaan; huolehdimme itsestämme tuomitsematta.
Yhdysvaltalainen kasvatuspsykologi Kristin Neff on tutkinut itsemyötätuntoa laajasti viimeiset kaksikymmentä vuotta, ja hänet tunnetaankin itsemyötätunnon pioneerina. Neffin mukaan itsemyötätunto näkyy kolmella eri tavalla vaikeissa paikoissa. Itsemyötätuntoinen ihminen 1) havaitsee vaikeutensa ja kykenee kohtaamaan tunteensa, 2) pystyy osoittamaan ystävällisyyttä itseään kohtaan ja 3) kokee yhteenkuuluvuutta muiden kanssa eikä pyri eristäytymään.
Itsemyötätunto näyttäytyy usein lempeänä ja hoivaavanakin käytöksenä itseä kohtaan. Mutta tarvittaessa se on myös tulisempaa käytöstä vaikkapa tilanteissa, joissa pyritään puolustautumaan tai motivoimaan muutosta. Itsemyötätunnossa ei nosteta itseä muiden yläpuolelle vaan vahvistetaan ajatusta siitä, että epätäydellisyys on normaalia.
Tutkimuksissa opiskelijat, jotka harjoittivat itsemyötätuntoa, kokivat vähemmän epäonnistumisen pelkoa sekä olivat motivoituneempia ja luottavaisempia itseensä kuin ei-itsemyötätuntoiset opiskelijat. He uskalsivat ottaa vastaan enemmän haasteita ja riskejä. Itsemyötätunnon lisääntymisen myötä tutkimuksissa on havaittu vähemmän sekä prokrastinointia eli vitkuttelua opintotehtävien kanssa että negatiivisia reaktioita tilanteisiin.
Ohjeet
- Lue tausta-artikkeli Oletko itsesi kaveri vai ainainen kriitikko?
- Kuuntele ja tee audioharjoitus Kuinka tulla toimeen hankalien tunteiden kanssa
- Tutustu Opetuksella vuorovaikutusta - Mistä on kyse myötätuntopedagogiikassa? -sivuun
- Katso Myötätunto-lyhytelokuvasarjan elokuvia ja reflektoi
Oletko itsesi kaveri vai ainainen kriitikko? Miksi itsemyötätunto kannattaa?
Itsekritiikki aiheuttaa ahdistuneisuutta, kadonneen motivaation, kesken jääneitä suorituksia ja työtehtäviä. Itsemyötätunto auttaa, ja sitä voi opetella.
⏰ ~9 min. |
Kiukun sisäisen työstämisen avulla pääsemme yhteyteen sen kanssa, mitä kiukku haluaa meille kertoa tai miltä asioilta se haluaa meitä suojella. Kiukun työstäminen antaa myös energiaa ja voimaa muutosten tekemiseen.Ota sopiva, mukava asento ja tee tämä itsemyötätuntoharjoitus!
Harjoitus löytyy myös Spotifysta ja Apple Podcastista
⏰ ~4 min. |
Hurja itsemyötätunto tarkoittaa sitä, että opimme valjastamaan kiukkumme ja muuttamaan sen muiksi ominaisuuksiksi; rohkeudeksi, voimaksi, kantiksi ottaa vaikeat asiat käsiteltäviksi. Sen sijaan, että reagoisimme pelkällä tunteella, tarvitsemme tilaa kiukun käsittelemiseen, lieventämiseen ja teoiksi muuttamiseen.
⏰ ~8 min. |
Myötätuntopedagogiikka tarkoittaa opetuksen toteuttamista siten, että oppimiseen ja opettamiseen liittyvä hyvinvointi huomioidaan; tunnistetaan, mikä aiheuttaa oppimiselle haitallista stressiä ja esteitä ja pyritään luomaan oppimista edistävä ympäristö opetuksen ratkaisuilla.
Myötätuntopedagogiikka luo kaikille osallistujille mahdollisuuksia vuorovaikutukseen ja kiinnittää huomiota oppimiseen liittyvään hyvinvointiin, eli luo ympäristön, jossa kaikkia osallistujia kohdellaan ystävällisesti ja arvostavasti. Jokainen voi itse miettiä, millaisissa olosuhteissa on vaikeaa ja millaisissa otollista keskittyä ja oppia.
⏰ ~7-12 minuutin mittaisia elokuvia |
Kolmen myötätuntoaiheisen lyhytelokuvan sarja. Katso elokuva tai useampi, ja mieti, oletko kokenut samanlaista. MIten reagoit? Jaa ajatuksesi kollegojen ja ystävien kanssa.
Lisämateriaalia
⏰ ~5 min., paljon lisämateriaalia |
Et voi mitään tunteiden heräämiselle ja itselle tärkeiden tunteiden ilmaiseminen onkin tärkeää. Kertomalla tunteistasi kerrot itsestäsi. On kuitenkin hyvä myös oppia säätelemään tunteitaan. Hyvät tunnetaidot auttavat tunnistamaan, sietämään, säätelemään, käsittelemään ja ilmaisemaan omia tunteitasi. Samalla ne auttavat tunnistamaan ja ottamaan huomioon toisten tunteet.
Jos ei osaa säädellä tunteitaan, seurauksena voi olla hallitsemattomia tunteenpurkauksia, ajautumista tunteiden vietäväksi ja vellomista turhan pitkään hankalissa tuntemuksissa.
⏰ ~2-20 min. |
Mindfulnessin ja muiden mieltä ja aivoja rauhoittavien harjoitusten avulla voimme palata tähän hetkeen, pysähtyä omien ajatustemme ja kehomme ääreen, mutta myös saada yhteyden ympäristöön. Sen ei tarvitse olla vaikeaa. Tervetuloa mukaan!