Oasis of Radical Wellbeing

Mitä on radikaali hyvinvointi?

Radikaalin hyvinvoinnin keskiössä on ajatus, että hyvinvoinnin näkökulmaa tarkastellaan samanaikaisesti yksilön ja yhteisön tasolla. Hyvinvoiva ja aktiivinen yhteisö tarjoaa tukea ja voimavaroja yksilön hyvinvointiin ja jaksamiseen. Tästä muodostuu hyvinvoinnin positiivinen kierre yksilön ja yhteisön välille.
Work in Progress. Image by Suvi Helko, 2022.
Oasis of Radical Wellbeing kehittyy jatkuvasti. Kuva: Suvi Helko, 2022.

Tavoitteena ei siis ole pelkkä yksilön onnellisuutta ja kukoistusta korostava, "eudaimoninen" mielihyvä, vaan ihmisen kasvaminen ja kehittyminen yhteisön aktiiviseksi jäseneksi.

Amerikkalainen, rodullistettu feministikirjailija Audre Lorde kehitti termin radical self care. Siinä yksilö ei voi toimia yhteisönsä hyväksi ilman hyvinvointia ja työkaluja kestää paineita – olivat ne henkilökohtaisia, yhteiskuntaa, maapallon ekologista tilaa tai esim. ihmisoikeusasioita koskevia. Lorde näki radikaalin itsestään huolehtimisen osana Yhdysvaltain kansalaisoikeuksiin liittyvää kamppailua.

Aallossa olemme havainneet, että ilmasto-ongelmiin liittyvä huolet kuormittavat niin opiskelijoita kuin tutkijoitakin. Esim., Aalto on sitoutunut SDG-tavoitteisiin, mutta burn outin partaalla olevan yksilön arjessa toimenpiteisiin ja ponnisteluihin ei aina ole voimavaroja. Burn outin partaalla ihmisellä ei ole resursseja auttaa muita ympärillään olevia, eikä voimia välittää yhteiskunnallisista asioista.

Ihmisen hyvinvointi voimaannuttaa hänet toimimaan aktiivisesti hänelle tärkeiden yhteiskunnallisten asioiden hyväksi. Tämä puolestaan lisää hänen yhteenkuuluvuuden ja merkityksellisyyden tunnettaan. Tämä kehittää yhteisön hyvinvointia, ja hyvin voiva yhteisö tukee yksilön hyvinvointia.

 

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu