Lahjoita tulevaisuus

Uusi teknologia mullistaa tavan katsoa maailmankaikkeutta

Vuonna 2019 saimme ensimmäistä kertaa kuvan yli 50 miljoonan valovuoden päässä olevasta mustasta aukosta. Mitä, jos näkisimme vielä tarkemmin, kauemmas ja enemmän?
Way Out There - Black holes might be nicer than we think

Avaruus on aina herättänyt uteliaisuutemme ja ruokkinut mielikuvitustamme. Radioastronomia on jo vuosikymmeniä auttanut meitä havainnoimaan sekä lähi- että kaukoavaruutta, mutta uuden vastaanotinteknologian ansiosta meidän on pian mahdollista nähdä enemmän kuin koskaan. 

Mistä on kyse?

Nykyisillä vastaanottimilla voimme havainnoida avaruutta yhdellä taajuudella kerrallaan. Uuden vastaanotinteknologian ansiosta voimme käyttää samanaikaisesti kolmea taajuutta. Näin havainnoinnista tulee tarkempaa, nopeampaa ja herkempää.

Näin uusi teknologia mullistaa tapamme katsoa maailmankaikkeutta

  1. Tarkkuus: uudella vastaanottimella kohdetta havainnoidaan samanaikaisesti kolmella eri taajuudella. Muutosta voi verrata mustavalkokuvasta kolmivärikuvaan siirtymiseen. Samanaikaisuus myös mahdollistaa kohteen tarkastelun eri syvyyksillä, minkä ansiosta kohteesta saadaan aivan uutta tietoa.
  2. Nopeus: uuden vastaanottimen ansiosta taajuudesta toiseen vaihdettaessa havaintoaikaa ei tuhlaannu vastaanottimien vaihtoon.
  3. Skaala: uusi vastaanotin on herkempi, mikä mahdollistaa kauempana olevien, himmeämpien ja ennalta tuntemattomien kohteiden havaitsemisen.
Aalto University Metsähovi Radio Observatory

Tavoitteena harppaus uudelle teknologiselle tasolle

Kirkkonummella sijaitseva Aalto-yliopiston Metsähovi on Suomen ainoa radioastronominen observatorio ja jatkuvassa käytössä oleva tähtitieteellinen havaintoasema. Kansainvälisesti Metsähovi tunnetaan ainutlaatuisesta, yli 40 vuoden yhtäjaksoisesta havaintodatastaan Auringosta, sekä observatorion käytössä olevista harvinaisemmista korkeista radiotaajuuksista. Metsähovi oli myös mukana kansainvälisessä tutkijaryhmässä, jonka ansiosta meillä on ensimmäinen kuva mustasta aukosta.

Vastaanotinteknologian kehittyessä useampi eurooppalainen tutkimusasema päivittää teknologiaansa. Metsähovilla ja Suomella on mahdollisuus päästä mukaan luomaan aivan uudenlaista vastaanotinverkostoa ja määrittelemään sen tutkimuskohteita ja -toimintaa.

Verkostoon liittyminen sen alkumetreillä merkitsee mahdollisuutta hyödyntää ja kehittää suomalaista, kansainvälisesti tunnettua tähtitieteen erityisosaamista täysin uudella tasolla. 

Lähde mukaan ennenäkemättömälle avaruusmatkalle!

Lahjoittamalla tuet suomalaisen, kansainvälisesti tunnetun tähtitieteen erityisosaamisen hyödyntämistä avaruuden salaisuuksien selvittämisessä.

Uuden vastaanottimen ansiosta:

Way Out There - Metsähovi Radio Observatory

Lahjoita Metsähovin uuden vastaanottimen hankintaan

Mullistetaan yhdessä tapa katsoa maailmankaikkeutta

Kysyttävää? Ota yhteyttä!

 Elina Karvonen

Elina Karvonen

Lahjoittajasuhteet

Sinua saattaa myös kiinnostaa

A view of the M87 supermassive black hole in polarised light, © EHT Collaboration

Tutkijat selvittivät ensimmäistä kertaa mustaa aukkoa ympäröivien magneettikenttien rakenteen

Uudet tulokset kertovat, mitä tapahtuu aivan mustan aukon reunalla, missä osa materiasta putoaa mustaan aukkoon ja osa suihkuaa valovuosien päähän.

Uutiset
Heikko kirkastuma, kuva: Metsähovin radiotutkimusasema

Uusi tutkimus: Rauhallinen Aurinko on paljon aktiivisempi kuin luulimme

Rauhallista Aurinkoa on tutkittu huomattavasti vähemmän kuin aktiivista Aurinkoa.

Uutiset
Kupu on Metsähovin alueen maamerkki, joka näkyy lentokoneestakin. Kuvaaja: Joni Tammi

Metsähovin radiotutkimusasema on mukana uudessa eurooppalaisessa tähtitieteen yhteistyöverkostossa

Verkosto yhdistää observatorioita ympäri maailmaa ja mahdollistaa havaintojen tekemisen samanaikaisesti useilla aallonpituuksilla.

Uutiset
Kuva mustasta aukosta

Tähtitieteilijät ottivat ensimmäistä kertaa kuvan mustasta aukosta

Aalto-yliopisto osallistui käänteentekeviin havaintoihin jättimäisestä mustasta aukosta Messier 87 -galaksin ytimessä.

Uutiset
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu