Lahjoita tulevaisuus

Uusi teknologia mullistaa tavan katsoa maailmankaikkeutta

Vuonna 2019 saimme ensimmäistä kertaa kuvan yli 50 miljoonan valovuoden päässä olevasta mustasta aukosta. Mitä, jos näkisimme vielä tarkemmin, kauemmas ja enemmän?
Way Out There - Metsähovi Radio Observatory

Avaruus on aina herättänyt uteliaisuutemme ja ruokkinut mielikuvitustamme. Radioastronomia on jo vuosikymmeniä auttanut meitä havainnoimaan sekä lähi- että kaukoavaruutta, mutta uuden vastaanotinteknologian ansiosta meidän on pian mahdollista nähdä enemmän kuin koskaan. 

Mistä on kyse?

Nykyisillä vastaanottimilla voimme havainnoida avaruutta yhdellä taajuudella kerrallaan. Uuden vastaanotinteknologian ansiosta voimme käyttää samanaikaisesti kolmea taajuutta. Näin havainnoinnista tulee tarkempaa, nopeampaa ja herkempää.

Näin uusi teknologia mullistaa tapamme katsoa maailmankaikkeutta

  1. Tarkkuus: uudella vastaanottimella kohdetta havainnoidaan samanaikaisesti kolmella eri taajuudella. Muutosta voi verrata mustavalkokuvasta kolmivärikuvaan siirtymiseen. Samanaikaisuus myös mahdollistaa kohteen tarkastelun eri syvyyksillä, minkä ansiosta kohteesta saadaan aivan uutta tietoa.
  2. Nopeus: uuden vastaanottimen ansiosta taajuudesta toiseen vaihdettaessa havaintoaikaa ei tuhlaannu vastaanottimien vaihtoon.
  3. Skaala: uusi vastaanotin on herkempi, mikä mahdollistaa kauempana olevien, himmeämpien ja ennalta tuntemattomien kohteiden havaitsemisen.
Aalto University Metsähovi Radio Observatory

Tavoitteena harppaus uudelle teknologiselle tasolle

Kirkkonummella sijaitseva Aalto-yliopiston Metsähovi on Suomen ainoa radioastronominen observatorio ja jatkuvassa käytössä oleva tähtitieteellinen havaintoasema. Kansainvälisesti Metsähovi tunnetaan ainutlaatuisesta, yli 40 vuoden yhtäjaksoisesta havaintodatastaan Auringosta, sekä observatorion käytössä olevista harvinaisemmista korkeista radiotaajuuksista. Metsähovi oli myös mukana kansainvälisessä tutkijaryhmässä, jonka ansiosta meillä on ensimmäinen kuva mustasta aukosta.

Vastaanotinteknologian kehittyessä useampi eurooppalainen tutkimusasema päivittää teknologiaansa. Metsähovilla ja Suomella on mahdollisuus päästä mukaan luomaan aivan uudenlaista vastaanotinverkostoa ja määrittelemään sen tutkimuskohteita ja -toimintaa.

Verkostoon liittyminen sen alkumetreillä merkitsee mahdollisuutta hyödyntää ja kehittää suomalaista, kansainvälisesti tunnettua tähtitieteen erityisosaamista täysin uudella tasolla. 

Lähde mukaan ennennäkemättömälle avaruusmatkalle! 

Lahjoittamalla tuet suomalaisen, kansainvälisesti tunnetun tähtitieteen erityisosaamisen hyödyntämistä avaruuden salaisuuksien selvittämisessä.

Uuden vastaanottimen ansiosta:

  1. Suomalainen korkeatasoisena tunnettu tähtitieteen erityisosaaminen nousee täysin uudelle tasolle. Uuden tähtitieteellisen tutkimusverkoston perustajajäsenenä pääsemme määrittelemään, miten avaruutta tutkitaan. Uuden verkoston kautta olemme mukana, kun seuraavat avaruuden isot löydöt tehdään.
  2. Tutkimuskohteiden määrä nousee sadoista tuhansiin. Tutkimuskohteina ovat entistä kaukaisemmat ja himmeämmät kvasaarit, niiden supermassiiviset mustat aukot sekä Auringon ja kvasaarien magneettikentät. Havainnoinnissa kolmen taajuuden samanaikainen käyttö antaa Auringosta ja sen pintakerroksista tietoa, jota emme voi tällä hetkellä saada. Näin saadun tiedon avulla pystymme paremmin ymmärtämään kohteiden fysikaalisia ominaisuuksia ja meillä on mahdollisuus saada täysin uusia tuloksia.
  3. Pystymme varautumaan paremmin mahdollisiin vaaroihin. Aurinkomyrskyt voivat vahingoittaa satelliitteja, sähköverkkoja ja radiotaajuista tietoliikennettä, sekä aiheuttaa laajoja sähkökatkoja. Tarkemmilla ja monipuolisemmilla havainnoilla auringonpurkaukset ja teknologiasta riippuvalle yhteiskunnalle vaaralliset aurinkomyrskyt pystytään ennakoimaan ja niihin pystytään varautumaan hyvissä ajoin.
  4. Kvasaarien tarkempi ymmärrys auttaa tarkentamaan satelliittipaikannusta. Tarkempi tieto siitä, mitä kvasaarien purkauksissa tapahtuu, auttaa tutkijoita määrittämään entistä tarkemmin Maan asentoa ja liikettä avaruudessa. Tämä vaikuttaa myös satelliittipaikannuksen tarkkuuteen, jolloin jopa sen senttimetritarkkuus voisi olla mahdollista.
Way Out There - Metsähovi Radio Observatory

Lahjoita Metsähovin uuden vastaanottimen hankintaan

Mullistetaan yhdessä tapa katsoa maailmankaikkeutta
A view of the M87 supermassive black hole in polarised light, © EHT Collaboration

Tutkijat selvittivät ensimmäistä kertaa mustaa aukkoa ympäröivien magneettikenttien rakenteen

Uudet tulokset kertovat, mitä tapahtuu aivan mustan aukon reunalla, missä osa materiasta putoaa mustaan aukkoon ja osa suihkuaa valovuosien päähän.

Uutiset
Kvasaarin suihku, kuva: EHT

Kuva kvasaarin suihkusta yllätti tähtitieteilijät

Tutkijat eivät ole koskaan aikaisemmin saaneet yhtä tarkkaa kuvaa näin kaukaisesta kohteesta.

Uutiset
Tuomas Savolainen

Kuva mustasta aukosta tuntui Tuomas Savolaisesta kaukaiselta unelmalta – vuosikymmen myöhemmin hän on mukana tekemässä tähtitieteen historiaa

Historiallisessa kuvassa näkyy 55 miljoonan valovuoden päässä olevan mustan aukon siluetti. Miksi se on niin tärkeää?

Uutiset
Heikko kirkastuma, kuva: Metsähovin radiotutkimusasema

Uusi tutkimus: Rauhallinen Aurinko on paljon aktiivisempi kuin luulimme

Rauhallista Aurinkoa on tutkittu huomattavasti vähemmän kuin aktiivista Aurinkoa.

Uutiset
metsähovin radioteleskooppi ilman kupua kuva: annamari tolonen

Metsähovin radiotutkimusasema sai Avoimuuden edistäjä -palkinnon avoimesta aurinkodatasta

Yli 40 vuoden ajalta kerätty radiodata Auringon aktiivisuudesta on kansainvälisesti yksi laajimmista. Avointa dataa hyödyntävät niin tutkijat, opiskelijat kuin taiteilijat.

Uutiset
Kupu on Metsähovin alueen maamerkki, joka näkyy lentokoneestakin. Kuvaaja: Joni Tammi

Metsähovin radiotutkimusasema on mukana uudessa eurooppalaisessa tähtitieteen yhteistyöverkostossa

Verkosto yhdistää observatorioita ympäri maailmaa ja mahdollistaa havaintojen tekemisen samanaikaisesti useilla aallonpituuksilla.

Uutiset
Way Out There - Metsähovi Radio Observatory

Lahjoita Metsähovin uuden vastaanottimen hankintaan

Mullistetaan yhdessä tapa katsoa maailmankaikkeutta
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu