Kestävä ioncell-kuitu

Ioncell on Suomessa kehitetty teknologia, jolla saadaan kestävällä tavalla tehtyä käytetyistä tekstiileistä, paperimassasta tai jopa vanhoista sanomalehdistä uusia tekstiilikuituja ilman haitallisia kemikaaleja.
2016_Ioncell_knitted_Photo_Eeva_Suorlahti_MG_0194

Ioncell-prosessissa selluloosa liuotetaan uudenlaisella ionisella nesteellä. Sen jälkeen siitä voidaan tehdä kauniita kestäviä biokuituja kuiva-märkäkehruumenetelmällä.

Prosessi muuttaa käytetyt tekstiilit, paperimassan tai vaikka vanhat sanomalehdet tai pahvin uusiksi tekstiilikuiduiksi ilman haitallisia kemikaaleja. Ainoat valmistuksessa käytettävät kemikaalit ovat myrkytön ioninen neste ja vesi.

Valmistusprosessi on suljettu, mikä tarkoittaa, että samoja kemikaaleja käytetään aina uudelleen, joten päästöjä tai hävikkiä ei synny. Ioncell-kuidut ovat pehmeitä ja kestäviä märkänäkin. Kuitu on siis ominaisuuksiltaan yhtä hyvä tai parempi kuin viskoosi tai lyocell.

Ioncell-kuitua

Ioncell is the most durable man-made fibre.

Ioncell fibres feel soft and are strong even when wet.

The fibre properties of Ioncell are equal or better than those of viscose and lyocell fibres.

Ioncell-prosessilla saadaan erittäin hyviä tekstiilikuituja monista erilaisista raaka-aineista, kuten puuvillasta ja jätepahvista.

Pirjo Kääriäinen Professor of Practice, Aalto University

Perinteisen tekstiiliteollisuuden vaikutukset luonnonvaroihin ja ilmastoon ovat valtaisat

Ioncell_global greenhouse gas emissions

maailman kasvihuonepäästöistä tulee muoti- ja tekstiiliteollisuudesta.

Ioncell_oil_consumption_in_textile_industry

miljoonaa barrelia öljyä käytetään vuosittain maailman eniten käytetyn tekstiilikuidun, polyesterin, tuotantoon. Polyesterin maatuminen voi kestää satoja vuosia.

Ioncell_litres_of_water_for_producing_cotton

litraa vettä voi kulua yhden puuvillakilon tuottamiseen. Tuotantoon käytetään myös suuria määriä viljelyskelpoista maata ja valtavia määriä torjunta-aineita. 

Ioncell-F

Aalto-yliopisto keskittyy tekniikan, muotoilun ja talouden yhdistämiseen kehittääkseen ratkaisuja monimutkaisiin kestävyyden haasteisiin, kuten ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen ja globaali eriarvoisuus.

Meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus tehdä yhteiskunnallisesti vaikuttavaa tutkimusta, kun yhdistämme käytännön tiedon uusimpiin kestävyysratkaisuihin.

Haluatko olla mukana mullistamassa tekstiiliteollisuutta?

Aalto_Bioeconomy_image_Safa_Hovinen

Ioncell on nyt tutkimusvaiheessa. Vuoden 2019 aikana tekninen konsepti tulee olemaan valmis ja todistettu toimivaksi laboratoriomittakaavassa.

Etsimme rahoitusta, jonka turvin voisimme siirtyä pilotointivaiheeseen vuonna 2020. Tuotantolinjan pilotointi mahdollistaisi kuidun valmistamisen huomattavasti laboratoriota suuremmassa mittakaavassa.

Uskomme, että meillä on tuotantolaitoksen suunnitelma valmiina vuoteen 2121 mennessä.

Kontakti: Jenni Pyytövaara, Senior Advisor 
Puh. 050 308 1162
Sähköposti: [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu