Lahjoita tulevaisuus

Kestävä ioncell-kuitu

Ioncell on Suomessa kehitetty teknologia, jolla saadaan kestävällä tavalla tehtyä käytetyistä tekstiileistä, paperimassasta tai jopa vanhoista sanomalehdistä uusia tekstiilikuituja ilman haitallisia kemikaaleja.
2016_Ioncell_knitted_Photo_Eeva_Suorlahti_MG_0194

Ioncell-prosessissa selluloosa liuotetaan uudenlaisella ionisella nesteellä. Sen jälkeen siitä voidaan tehdä kauniita kestäviä biokuituja kuiva-märkäkehruumenetelmällä.

Ioncell thread on four different colors

Prosessi muuttaa käytetyt tekstiilit, paperimassan tai vaikka vanhat sanomalehdet tai pahvin uusiksi tekstiilikuiduiksi ilman haitallisia kemikaaleja. Ainoat valmistuksessa käytettävät kemikaalit ovat myrkytön ioninen neste ja vesi.

Valmistusprosessi on suljettu, mikä tarkoittaa, että samoja kemikaaleja käytetään aina uudelleen, joten päästöjä tai hävikkiä ei synny.

Ioncell-kuitua

Ioncell on maailman kestävin tekokuitu.

Ioncell-kuidut ovat pehmeitä ja kestäviä märkänäkin.

Kuitu on ominaisuuksiltaan yhtä hyvä tai parempi kuin viskoosi tai lyocell.

Ioncell-prosessilla saadaan erittäin hyviä tekstiilikuituja monista erilaisista raaka-aineista, kuten puuvillasta ja jätepahvista.

Pirjo Kääriäinen, Työelämäprofessori, Aalto-yliopisto

Perinteisen tekstiiliteollisuuden vaikutukset luonnonvaroihin ja ilmastoon ovat valtaisat

Ioncell_global greenhouse gas emissions

maailman kasvihuonepäästöistä tulee muoti- ja tekstiiliteollisuudesta.

Ioncell_oil_consumption_in_textile_industry

miljoonaa barrelia öljyä käytetään vuosittain maailman eniten käytetyn tekstiilikuidun, polyesterin, tuotantoon. Polyesterin maatuminen voi kestää satoja vuosia.

Ioncell_litres_of_water_for_producing_cotton

litraa vettä voi kulua yhden puuvillakilon tuottamiseen. Tuotantoon käytetään myös suuria määriä viljelyskelpoista maata ja valtavia määriä torjunta-aineita. 

Shaking up tech event 2018

Aalto-yliopisto keskittyy tekniikan, muotoilun ja talouden yhdistämiseen kehittääkseen ratkaisuja monimutkaisiin kestävyyden haasteisiin, kuten ilmastonmuutos, luonnon monimuotoisuuden köyhtyminen ja globaali eriarvoisuus.

Meillä on ainutlaatuinen mahdollisuus tehdä yhteiskunnallisesti vaikuttavaa tutkimusta, kun yhdistämme käytännön tiedon uusimpiin kestävyysratkaisuihin.

Haluatko olla mukana mullistamassa tekstiiliteollisuutta?

Aalto_Bioeconomy_image_Safa_Hovinen

Ioncell on nyt tutkimusvaiheessa. Vuoden 2019 aikana tekninen konsepti tulee olemaan valmis ja todistettu toimivaksi laboratoriomittakaavassa.

Etsimme rahoitusta, jonka turvin voisimme siirtyä pilotointivaiheeseen vuonna 2020. Tuotantolinjan pilotointi mahdollistaisi kuidun valmistamisen huomattavasti laboratoriota suuremmassa mittakaavassa.

Tavoitteemme on saada tuotantolaitoksen suunnitelma valmiiksi vuoteen 2121 mennessä.

Ota yhteyttä:

Jenni Pyytövaara, erityisasiantuntija, lahjoittajasuhteet
Puh. 050 308 1162
Sähköposti: [email protected]

  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu