Koulutuksen sisältö
Diplomi-insinöörejä yhdistää halu ratkaista ongelmia ja tehdä yhteiskunnasta toimivampi, eettisempi ja kestävämpi. Sirpaleinen kaupunkiympäristö ja aikamme suuret ympäristöhaasteet edellyttävät ennen kaikkea laajojen kokonaisuuksien ymmärrystä ja perinteisten tieteenalojen rajat ylittävää ajattelua. Rakennetun ympäristön pääaine vastaa näihin tarpeisiin. Pääaine tuo yhteen aloja, joilla on merkittävä rooli kestävän tulevaisuuden rakentamisessa – esimerkiksi liikkumisen tarpeen vähentäminen, kestävien liikkumismuotojen edistäminen ja näitä tukeva maankäytön suunnittelu, maapolitiikka sekä kestäviä ratkaisuja tukeva kiinteistöjohtaminen ovat koulutusohjelman keskiössä olevia teemoja.
Ensimmäisenä opintovuonna insinööritieteiden koulutusohjelmassa painottuvat perusopinnot: matematiikka, fysiikka, taloustiede, juridiikka ja tietotekniikka. Fysiikan ja kemian opinnot eivät ole pakollisia, ja opiskelijalla on halutessaan mahdollisuus painottaa opinnoissaan kyseisten aineiden sijasta esimerkiksi oikeustieteen ja taloustieteen oppiaineita.
Toisena opintovuonna painottuvat Rakennetun ympäristön pääaineen kurssit, joiden valinnaisista kursseista opiskelija voi valita erikoistumisalueensa sen mukaan, mikä maisteriohjelma häntä kiinnostaa. Rakennetun ympäristön pääaineopiskelijalla on oikeus suorittaa diplomi-insinöörin tutkinto (maisterin tutkinto) joko kiinteistötaloudesta tai maankäytön suunnittelusta ja liikennetekniikasta. Näiden lisäksi opiskelija voi tietyin edellytyksin hakeutua toiseen Insinööritieteiden korkeakoulun maisteriohjelmaan tai Aalto-yliopiston toisen korkeakoulun tarjoamaan maisteriohjelmaan Aalto-yliopiston ulkoisessa haussa.
Kolmantena opintovuonna painottuvat sivuaineopinnot sekä kandidaatintyö. Sivuaineeksi voi valita esimerkiksi Insinööritieteiden kandidaattiohjelman toisen pääaineen tarjoaman sivuainekokonaisuuden, Aalto-yliopiston toisen korkeakoulun tarjoaman sivuaineen tai sivuaineen jostain muusta yliopistosta. Sivuaine vahvistetaan henkilökohtaisen opintosuunnitelman hyväksymisen yhteydessä.
Aiheet
Kandidaatin tutkinnon opinnoissa opiskelija rakentaa perustan diplomi-insinöörin tutkintoon johtaville opinnoille, teknillistieteelliselle ammatti-identiteetille sekä valmiudelle työskennellä kansainvälisessä toimintaympäristössä. Opintojen johdosta opiskelija ymmärtää kokonaisuuksia, jotka liittyvät rakennetun ympäristön teknisiin, juridisiin, poliittisiin ja taloudellisiin järjestelmiin. Pääaineen tavoite on kouluttaa rakennetun ympäristön monipuolisia osaajia, joilla on kokonaisvaltainen ja strateginen ote ympäristön ohjaukseen ja kehittämiseen.
Kursseilla käsiteltäviä aiheita ovat muun muassa:
• ympäristölainsäädäntö
• liikenteen mallinnus ja simulointi
• kestävä liikennejärjestelmä
• maankäytön suunnittelun perusteet
• rakennetun ympäristön suunnittelua tukevat (paikka)tietojärjestelmät
• kiinteistötalous ja -arviointi
• kestävä kiinteistöjohtaminen
• rakennetun ympäristön kartoituksen ja mittauksen menetelmät
Oppiminen
Rakennetun ympäristön pääaineessa opiskelu on monimuotoista: perinteisen luento-opetuksen ja kirjallisuuteen perehtymisen lisäksi opetuksessa hyödynnetään erilaisia harjoitustehtäviä sekä yksilö- että ryhmätöinä. Käytännön toimintaympäristö on vahvasti läsnä opiskelussa – opiskelijat kohtaavat työnantajien edustajia luentovierailujen ja projekti- ja harjoitustyökohteisiin tehtyjen vierailujen puitteissa. Ongelmalähtöisissä opetusmenetelmissä opiskelijat pääsevät todellisten suunnittelukohteiden äärelle, ratkomaan oikean elämän ongelmatilanteita.
Opiskelijoilla on myös mahdollisuus sisällyttää opintoihinsa työharjoittelu niin Suomessa kuin ulkomaillakin. Työharjoittelu on opiskelijalle merkityksellinen askel kohti työelämää ja mahdollisuus soveltaa opiskelemiaan asioita käytännön työympäristössä. Opiskelija saa arvokkaita kontakteja ja kansainvälinen työkokemus on lisäksi hyvä kilpailuetu alati kansainvälistyvillä työmarkkinoilla.
Koulutuksen rakenne
Rakennetun ympäristön pääaine on osa Aalto-yliopiston Insinööritieteiden kandidaattiohjelmaa, joka koostuu kolmen vuoden mittaiseksi suunnitellusta, 180 opintopisteen laajuisesta kokonaisuudesta:
• Perusopinnot 70 op
• Pääaineen opinnot 50 op
• Kandidaatintyö 10 op
• Sivuaineopinnot 25 op
• Valinnaiset opinnot 25 op
Insinööritieteiden kandidaattiohjelman opinto-opas