Fashion, Clothing and Textile Design (FaCT) (ulkoinen linkki)
Aallon muodin pääaineen oma verkkosivu. Lisätietoa muodin kursseista, ajankohtaisista uutisista, opiskelutiloista ja paljon muuta!
Fashion, Clothing and Textile Design (FaCT) on yksi muotoilun maisteriohjelman pääaineista. Muut pääaineet ovat Contemporary Design (CoDe) ja Collaborative and Industrial Design (CoID). Muotoilun maisteriohjelma tekee myös tiivistä yhteistyötä Master’s Programme in Creative Sustainability (CS)- ja International Design Business Management (IDBM) -maisteriohjelmien kanssa. Kaikki ohjelmat ovat kaksivuotisia, ja opiskelijat valmistuvat taiteen maistereiksi.
Fashion, Clothing and Textile Design -pääaineen opinnot perustuvat tutkittuun tietoon yhteiskunnallisesta, kulttuurisesta ja maailmanlaajuisesta muutoksesta. Pääaineessa vaalitaan taiteellisesti ja ammatillisesti korkeatasoista luovaa kokeilemista ja käsitteellistä ajattelua. Pääaineen opiskelijat oppivat ymmärtämään alan maailmanlaajuista teollisuutta ja sen vaikutuksia ympäristöön, yhteiskuntaan ja liiketoimintaan. Opiskelijat haastetaan mukaan tutkimaan monitieteellisen yhteistyön ja uusimpien teknologioiden, uusien materiaalien ja innovatiivisten suunnitteluratkaisujen tarjoamia mahdollisuuksia.
Aalto-yliopisto on arvioitu maailman kuudenneksi parhaaksi yliopistoksi taiteen ja muotoilun alalla QS World University Rankingissa. Maailman kärkiluokkaa edustava opetus ja tilat takaavat, että tästä hakukohteesta valmistuva opiskelija osaa
· arvioida tekstiili- ja muotialan nykyisiä toimintatapoja ja vaikuttaa niihin
· arvioida ennakoivasti ja luovasti tulevaisuuden sosioteknisiä haasteita ja innovoida uusia kestäviä, kulttuurisesti inklusiivisia muotoiluratkaisuja maailmanlaajuiselle tekstiili- ja muotialalle
· tunnistaa omat esteettiset mieltymyksensä ja löytää oman luovan äänensä tekstiili- ja muotialalla
· hyödyntää kokeellisia, käytännöllisiä ja käsitteellisiä lähestymistapoja muotiin ja tekstiilisuunnitteluun
· osoittaa erilaisten sidosryhmien kanssa innovointiin ja kommunikointiin tarvittavia taitoja ja asennetta
· soveltaa muotoilu- ja prosessinhallintataitoja käytäntöön sekä yhdistää strategista ajattelua ja systeemiajattelua tuotteiden ja materiaalien kehittämiseen
· luoda tulevaisuuteen suuntautuneita tuotteita, palveluja ja järjestelmiä monitieteisissä tai tieteidenvälisissä tiimeissä ja/tai itsenäisenä muotoilijana
· yhdistää luovuuden, uteliaisuuden, jatkuvan uudistumisen ja ilmaisuvoiman analyyttisiin ja käytännön taitoihin
· ymmärtää, miten muotoiluvetoisia, usein monimutkaisia prosesseja johdetaan ja miten niistä viestitään empaattisesti ja kriittisen ajattelun ja tutkimukseen pohjautuvan tiedon pohjalta
· ymmärtää, miten muotoilu vaikuttaa kestävää tulevaisuutta luoviin sosiomateriaalisiin muutoksiin
· harjoittaa muotoilun tutkimusta saadakseen käytännön työtä tukevaa tietoa ja perusteluja sekä hakea taiteen tohtorin tutkintoon johtavaan koulutukseen.
Fashion, Clothing and Textile Design -pääaineen opetuskieli on englanti.
Aalto-yliopiston englanninkielisissä maisteritutkintoon johtavissa ohjelmissa lukuvuosimaksu on 15 000 euroa lukuvuodessa. Lukuvuosimaksut koskevat muita kuin Euroopan unionin (EU) tai Euroopan talousalueen (ETA) jäsenmaiden tai Sveitsin kansalaisia.
Aalto-yliopistolla on apurahaohjelma maksuvelvollisten opiskelijoiden tukemiseksi. Apuraha voi kattaa 100 % tai 50 % lukuvuosimaksusta.
Lisätietoa lukuvuosimaksusta ja apurahoista Aalto-yliopistossa löytyy Lukuvuosimaksut ja apurahat -sivulta.
Muotoilun maisteriohjelman Fashion, Clothing and Textile Design -pääaineen opintojen laajuus on 120 opintopistettä. Opiskelija valitsee pakolliset opintonsa pääaineen opintotarjonnasta. Niiden lisäksi opiskelija suorittaa muotoilun laitoksen yhteisiä opintoja (12 op) ja tekee opinnäytetyön jostain muotoiluun liittyvästä aiheesta (30 op). Opiskelijat suorittavat myös vapaasti valittavia opintoja henkilökohtaisen opintosuunnitelmansa mukaisesti.
Ensimmäisen vuoden pääaineopinnot rakentuvat opiskelijan aiempien muotia ja tekstiilisuunnittelua koskevien tietojen varaan. Kestävyys on kaikkien opintojen perusta, ja ensimmäisen lukukauden avaakin kurssi nimeltä ”Sustainable Fashion and Textile Design”. Syksymmällä on vuorossa joko tekstiilisuunnittelun tai vaatesuunnittelun kurssi, joista jommankumman suorittaminen on pakollista. Maisteriohjelman ja pääaineen pakollisten opintojen lisäksi opiskelija suorittaa ensimmäisenä vuonnaan vaihtoehtoisia ja vapaasti valittavia studiokursseja ja projektimuotoisia kursseja. Toisena vuonna opiskelija tekee opinnäytteen ja suorittaa edistyneen tason studiokursseja ja muita pääaineopintoja ja vapaasti valittavia opintoja. Opiskelijan henkilökohtainen opintosuunnitelma, joka sisältää pakolliset ja vapaasti valittavat opinnot, laaditaan sellaiseksi, että se tukee opiskelijan omaa opintopolkua ja opinnäytetyön tekoprosessia.
Fashion, Clothing and Textile Design -pääaineen kaikissa opinnoissa painotetaan uusien ekologisesti ja kulttuurisesti kestävien ratkaisujen innovointia. Opinnoissa luova toiminta yhdistyy analyyttisiin taitoihin sekä trendien ja ilmiöiden tutkimisessa käytettävien akateemisten ja muotoilun tutkimuksen menetelmien perusteisiin. Opiskelijoita kannustetaan uudistamaan ja määrittelemään uudelleen muoti- ja tekstiilialan nykykäytäntöjä sekä muotoiluliiketoimintaa ja -teollisuutta. Opinnot tukevat opiskelijan henkilökohtaista luovaa näkemystä ja taitoja kaukonäköisenä tuotteiden ja materiaalien kehittäjänä ja auttavat tätä omaksumaan käytännönläheisen työtavan. Perusmuotoilutaidot kuten toiminnallisuuden, estetiikan ja monimuotoisuuden mahdollistava muotoilu ovat keskeinen osa opintoja.
Muotoiluun liittyvä kokeileminen ja kriittinen ajattelu täydentävät muoti-, vaate- ja tekstiilisuunnitteluopintoja. Haastamme opiskelijoitamme kokeilemaan nykyaikaisen teknologian ja innovatiivisten fyysisten ja digitaalisten muotoiluratkaisujen mahdollisuuksia monitieteisissä ryhmissä. Opinnoissa painotetaan opiskelijan yhteistyökykyä ja tuetaan yrittäjähenkistä ajattelutapaa.
Lisätietoja opinnoista: Opinto-opas 2022-2024.
Fashion, Clothing and Textile Design -pääaineen suuntautumisvaihtoehdot ovat kokeellinen, taiteellinenja kaupallinen. Opiskelija voi yhdistellä opintosuunnitelmassaan myös niitä kaikkia. Opiskelijan on mahdollista valmistua kahdessa vuodessa, jos suunnittelee henkilökohtaisen opintopolkunsa huolellisesti. Oma opintosuunnitelma rakentuu aiemmissa opinnoissa hankitun osaamisen varaan. Opiskelijoita kannustetaan hyödyntämään omalla opintopolullaan myös muiden ohjelmien kurssitarjontaa. Vaihtoehtoisten ja vapaasti valittavien opintojen valitsemisessa – ja mahdollisen sivuaineen tai harjoittelun sisällyttämisessä opintoihin – on tukena opiskelijan oma akateeminen ohjaaja.
Aalto-yliopistoon tulevat opiskelijat pääsevät osaksi kansainvälistä osaavien, luovien ja vastuullisten yksilöiden muodostamaa yhteisöä. Aallon opiskelijoista 15 % ja henkilökunnasta 40 % on ulkomailta kaikkialta maailmasta, mikä avaa opiskelijoille yhteyksiä kansainvälisiin muotoilijaverkostoihin. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoululla on vahvat siteet maailman johtaviin muotoilualan oppilaitoksiin ja yliopistoihin. Kannustammekin opiskelijoita rikastamaan opintopolkuaan hakeutumalla harjoitteluihin ja opiskelijavaihtoon sekä hankkimalla kokemusta osallistumalla kansainvälisiin kilpailuihin, näyttelyihin, konferensseihin ja alan messuille.
Fashion, Clothing and Textile Design -pääaineesta valmistuvilla on tarvittava osaaminen hakeutuakseen suorittamaan tohtoriopintoja Aaltoon tai johonkin muuhun suomalaiseen tai ulkomaalaiseen yliopistoon. Aallossa toimiva Fashion/Textile Futures -tutkimusryhmä tarjoaa pääaineen opiskelijoille käynnissä oleviin tutkimushankkeisiin liittyviä tutkimusaiheita sekä mahdollisuuksia työllistyä tutkimusassistentiksi.
Opiskelija saa maisteriopinnoista valmiudet luoda uraa omien kiinnostustensa ja erikoistumisensa perusteella. Meiltä valmistuneilla on tarvittavat taidot ja tiedot, joiden avulla he pystyvät työskentelemään muoti- ja tekstiilisuunnitteluteollisuudessa sekä siihen liittyvillä media-aloilla ja koulutusaloilla globaalissa ympäristössä. Jotkut valmistuneista toimivat muoti- ja tekstiilisuunnittelijoina sekä luovina johtajina. Monet perustavat oman yrityksen. Maisteriopinnot tarjoavat opiskelijoille myös valmiudet työskennellä tutkijoina niin akateemisessa ympäristössä kuin yritysmaailmassakin.
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa tehtävä muotoilun tutkimus edustaa alansa kansainvälistä huippua. Tutkimusaiheitamme ovat kestävä muotoilu, muotoilun käytäntöihin perustuva tutkimus (practice-based design research), ihmiskeskeinen muotoiluntutkimus sekä yhteissuunnittelu . Tutkimusympäristömme ja -kulttuurimme mahdollistavat tavoitesuuntautuneen tutkimuksen, mielikuvitukselliset kokeilut, kriittisen keskustelun ja monitieteisen yhteistyön.
Fashion/Textile Futures -tutkimusryhmämme etsii uusia näkökulmia muotiin ja tekstiileihin hyödyntäen monenlaisia tutkimusmenetelmiä. Keskitymme tutkimuksessa vahvasti etenkin kestävään muotiin ja tekstiileihin, mutta ryhmän jäsenten tutkimustoimintaan ja vahvuuksiin kuuluvat myös materiaalitutkimus, estetiikan ja luovuuden tutkimus, muotoilun käytäntöihin perustuva tutkimus, tekstiilien/muodin ja teknologian vuorovaikutuksen tutkimus sekä strateginen johtaminen muoti- ja tekstiilialalla.
Aalto-yliopiston kaikki kuusi korkeakoulua tekevät keskenään laajaa monitieteistä yhteistyötä. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu on jo pitkään toteuttanut menestyksekkäästi hankkeita ja kursseja yhteistyössä Aallon ulkopuolisten kumppaneiden kanssa. Koululla on läheiset välit moniin ulkoisiin sidosryhmiin. Yritykset, tutkimuslaitokset sekä voittoa tavoittelevat, voittoa tavoittelemattomat ja julkiset organisaatiot kääntyvät usein Aalto-yliopiston puoleen työstääkseen opiskelijoiden kanssa aitoja yhteiskunnallisia haasteita ja liiketoimintamahdollisuuksia, sillä Aalto on yksi Euroopan johtavista muotoilualan korkeakouluista.
Oletko pohtinut, millaista on opiskella Aalto-yliopistossa tai mietitkö, millaista opiskelijaelämä Otaniemen kampuksella tai Mikkelin toimipisteessä mahtaa olla? Tule juttelemaan opiskelijalähettiläidemme kanssa!
Aallon muodin pääaineen oma verkkosivu. Lisätietoa muodin kursseista, ajankohtaisista uutisista, opiskelutiloista ja paljon muuta!
AaltoTEXTILES on verkosto, joka yhdistää kaiken tekstiilimateriaaleihin liittyvän toiminnan muotoilun, tekniikan ja kauppatieteiden saralla Aalto-yliopistossa.
Aalto fashion on luova yhteisö, joka tutkii muotia ja sen eri ilmaisumuotoja. Alusta esittelee Aallon muodin kandidaatti- ja maisteriopiskelijoiden töitä.
Hakijat, jotka täyttävät Aalto-yliopiston maisteriopintoja koskevat yleiset hakukelpoisuusvaatimukset, arvioidaan ja asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteelle etukäteen määriteltyjen arviointiperusteiden mukaisesti. Hakemukset Master’s Programme in Design -maisteriohjelman Fashion, Clothing and Textile Design (FaCT) -pääaineeseen arvioidaan alla olevien arviointiperusteiden mukaisesti.
Vaihe I
Taiteellinen ja/tai muotoiluun liittyvä toiminta (1) | |
Mitä arvioidaan? | Osoitukset taiteellisista töistä ja/tai muotoilun alan töistä ja tehtävistä. |
Mitä toivomme hakijalta / valintaperusteet |
Taiteelliset ja muotoilutaidot ja ymmärrys, kyky luoda uusia ja kekseliäitä ratkaisuja itsenäisesti ja ryhmässä, näkemys ja luova ajattelu, käsitteellistämistaidot, kyvyt avata esiteltyjen projektien muotoiluprosesseja, muotoiluosaaminen ja alalle soveltuvat tekniset taidot. |
Osaamisen osoittamisen tapa |
Työnäytekansio (portfolio) |
Soveltuvuus (1) | |
Mitä arvioidaan? | Hakijan tarkempi soveltuvuus hakukohteeseen, motivaatio ja sitoutuminen opiskeluun/viestintätaidot |
Mitä toivomme hakijalta / valintaperusteet | Motivaatio, sitoutuneisuus ja tavoitteellisuus, luova ajattelu, näkemyksellisyys, ohjelman opintoihin keskittyminen, kirjoitus- ja kielitaito. |
Osaamisen osoittamisen tapa | Motivaatiokirje |
Aiempien opintojen soveltuvuus | |
Mitä arvioidaan? | Aiempien opintojen sisältö ja määrä suhteessa hakukohteen vaatimuksiin. |
Mitä toivomme hakijalta / valintaperusteet | Taiteen kandidaatin tutkinto tai vastaavat opinnot muodin ja vaate- ja tekstiilisuunnittelun alalla. |
Osaamisen osoittamisen tapa |
Opintosuoritusote/-otteet, tutkintotodistukset |
Opintomenestys | |
Mitä arvioidaan? | Aikaisemman tutkinnon/tutkintojen arvosanat |
Mitä toivomme hakijalta / valintaperusteet | Taiteen kandidaatin tutkinto tai vastaavat opinnot muodin ja vaate- ja tekstiilisuunnittelun alalla. Seuraavien alojen kurssien arvosanoja painotetaan: taiteelliset ja muotoilutaidot, teoriaosaaminen, kandidaatin tutkinnon opinnäyte. |
Osaamisen osoittamisen tapa | Opintosuoritusote/-otteet, tutkintotodistukset |
Muu osaaminen | |
Mitä arvioidaan? | Työkokemus ja muu hankittu osaaminen/saavutukset, esim. julkaisut, ei-muodollinen koulutus, kilpailut |
Mitä toivomme hakijalta / valintaperusteet | Opintoaika, työkokemus, työharjoittelut, aktiivisuus opiskelun aikana, kilpailut, näyttelyt, jne. |
Osaamisen osoittamisen tapa |
Ansioluettelo |
Vaihe II
Soveltuvuus (2) | |
Mitä arvioidaan? | Hakijan tarkempi soveltuvuus hakukohteeseen, motivaatio ja sitoutuminen opiskeluun/viestintätaidot |
Mitä toivomme hakijalta / valintaperusteet | Viestintä- ja kielitaito, alalle soveltuvuus ja lahjakkuus, valmius haastaa omaa oppimista ja ajattelua, motivaatio alalle, sitoutuneisuus ja opintosuunnitelma |
Osaamisen osoittamisen tapa |
Haastattelu |
Taiteellinen ja/tai muotoiluun liittyvä toiminta (2) | |
Mitä arvioidaan? | Osoitukset taiteellisista töistä ja/tai muotoilun alan töistä ja tehtävistä. |
Mitä toivomme hakijalta / valintaperusteet | Omaperäisyys, kyky avata esiteltyjen projektien muotoiluprosesseja, näkemyksellisyys ja luova ajattelu |
Osaamisen osoittamisen tapa |
Työnäytekansio (portfolio) Ensimmäisessä vaiheessa toimitettu työnäytekansio on arvostelun perusta. |
Hakijat arvioidaan aluksi Aalto-yliopiston yleisten hakukelpoisuusvaatimusten perusteella. Hakijat, jotka täyttävät maisteriopintoja koskevat yleiset hakukelpoisuusvaatimukset, arvioidaan ja asetetaan paremmuusjärjestykseen hakukohteelle etukäteen määriteltyjen arviointiperusteiden mukaisesti.
Yleiset hakukelpoisuusvaatimukset täyttävien hakijoiden valintaprosessi on kaksivaiheinen:
Vaihe I
Ensimmäisessä vaiheessa hakijat arvioidaan seuraavien arviointiperusteiden mukaisesti:
Valintaperusteet on kuvattu yllä olevissa taulukoissa.
Vaiheeseen II kutsutaan ainoastaan ne hakijat, jotka arvioitiin parhaiksi ensimmäisessä vaiheessa.
valintaprosessi
Vaihe II
Osa hakijoista kutsutaan toiseen vaiheeseen. Kutsut toiseen vaiheeseen lähetetään hakijoille viimeistään seitsemän päivää ennen sitä. Toiseen vaiheeseen päässeet kutsutaan verkon välityksellä pidettävään haastatteluun.
Toisessa vaiheessa käytetään seuraavia arviointiperusteita:
Valintaperusteet on kuvattu yllä olevissa taulukoissa.
Haastattelun tarkoitus on arvioida hakijan potentiaalia opintojen suorittamiseen menestyksekkäästi.
Vaiheen II arvioinnin jälkeen hakijoista valitaan parhaat vaiheiden I ja II kokonaisarvion perusteella.
Kaikkien hakijoiden on toimitettava Aalto-yliopiston verkkosivuilla luetellut hakudokumentit: https://www.aalto.fi/fi/opiskelu-aallossa/haku-maisterikoulutuksiin. Lisäksi tähän hakukohteeseen on toimitettava seuraavat hakukohdekohtaiset dokumentit:
Työnäytekansio (portfolio)
Työnäytekansion (portfolion) teokset esittelevät hakijan taiteellista ilmaisua ja muotoiluun liittyviä taitoja. Työnäytekansion tulee esitellä monipuolisesti ja kattavasti hakijan aikaisempi taiteellinen, ammatillinen ja/tai tieteellinen toiminta. Siihen ei saa kuitenkaan sisällyttää enempää kuin viisi (5) työnäytettä. Taide- ja muotoiluteokset voivat olla havainnekuvia tai piirustuksia, valokuvia, dioja tai teknisiä piirustuksia.
Portfolion sisältö täytyy olla luetteloitu siten, että siinä näkyy ainakin nimi ja/tai teema, käytetyt materiaalit, koko, käyttötarkoitus ja valmistumisvuosi jokaisesta teoksesta. Luettelosta tulee myös käydä ilmi, missä ja milloin teos on ollut näyttelyssä, esillä tai julkaistu ja onko se tehty yksin vai ryhmätyönä. Jos kyseessä on ryhmätyö, hakijan oma osuus työssä täytyy eritellä. Työnäytekansion päällä on oltava näkyvästi hakijan nimi, osoite, puhelinnumero ja hakukohde, johon haetaan.
Työnäytekansio on ladattava järjestelmään yhtenä pdf-tiedostona. Työnäytekansion enimmäiskoko on 100 MB. Nimeä tiedosto seuraavasti: Portfolio-sukunimi-etunimi.pdf.Valintaryhmä arvioi vain PDF-muodossa toimitetut materiaalit. Portfolion ulkopuolella sijaitsevia (esim. nettisivuilla olevia) materiaaleja tai videomateriaaleja ei huomioida valintaprosessissa.
Toimitettua työnäytekansiota käytetään osaamisen osoittamisen tapana sekä vaiheessa I että vaiheessa II.
Tämän hakudokumentin puuttuminen vaikuttaa hakemuksen arviointiin kielteisesti.
Motivaatiokirje
Kirjoita motivaatiokirje, jossa kerrot, miksi haet tähän pääaineeseen sekä erityisistä kiinnostuksenkohteistasi alalla ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulussa suoritettavia opintoja koskevista tavoitteistasi ja odotuksistasi.
Kuvaile vahvuuksiasi, kiinnostuksenkohteitasi, visiotasi muotoilusta, muodista ja vaate- ja tekstiilisuunnittelusta, töihisi liittyviä näkökohtia ja luovia päämääriäsi. Liitä mukaan myös opintosuunnitelma, jossa käy ilmi tärkeimmät kiinnostuksenkohteesi.
Motivaatiokirjeessä tulee vastata seuraaviin kysymyksiin:
1. Miksi haluat opiskella Fashion, Clothing and Textile Design -pääainetta Aalto-yliopistossa?
2. Mitä haluaisit tehdä valmistuttuasi maisteriohjelmasta?
3. Mikä on maisteriohjelman merkitys ammatilliselle kehityksellesi?
Motivaatiokirjeen enimmäispituus on 3000 merkkiä.
Tämän hakudokumentin puuttuessa hakemustasi ei käsitellä.
Ansioluettelo
Hakemuksen liitteenä tulee olla hakijan ansioluettelo, jossa kerrotaan henkilötiedot, koulutus, työkokemus, näyttelyt, julkaisut ja artikkelit, palkinnot ja apurahat, opintomatkat ja luottamustehtävät.
Tämän hakudokumentin puuttuminen vaikuttaa hakemuksen arviointiin kielteisesti.
Opintosuoritusote/-otteet, tutkintotodistukset
Soveltuvilla hakijoilla on taiteen kandidaatin tutkinto tai vastaavat opinnot suoritettuna.
Tämän hakudokumentin puuttuminen vaikuttaa hakemuksen arviointiin kielteisesti.
Hakudokumenttien kieli
Hakudokumentit on toimitettava englanniksi.
Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun oppimispalvelut
Tämän hakukohteen edellyttämiä hakudokumentteja ja ohjelmassa opiskelemista koskevat kysymykset voi lähettää Aalto ARTSin oppimispalveluihin.
Hakijapalvelut
Hakuprosessia, pakollisia hakudokumentteja ja vaadittua englannin kielitaitoa koskevat kysymykset voi lähettää Aallon hakijapalveluihin.