Opiskelija Niki Aarnio: Tietoliikennetekniikan maisteriohjelma yhdistää kaupallisen ja teknisen osaamisen
Communications Engineering -pääaineen opiskelija Niki Aarnio on pitänyt erityisesti opintojensa kansainvälisyydestä ja konkreettisuudesta.
Globaalit tietoverkot yhdistävät paitsi ihmisiä, myös laitteita, joiden varassa kaikki muu teknologia toimii. Verkkojen kehittäminen, rakentaminen ja ylläpito on keskeistä tulevaisuudessa, koska uusia teknologioita kehitetään jatkuvasti. Tieto- ja viestintätekniikka on myös yksi tärkeimpiä kestävän kehityksen mahdollistajia. Esimerkiksi yhdistämällä itseohjautuvat ajoneuvot toisiinsa ja sallimalla tiedonjako niiden välillä voidaan vähentää päästöjä, koska liikenteestä tulee sujuvampaa ja tehokkaampaa.
Suomessa on suuri määrä tietoliikennelaitteiden ja mikrosirujen valmistajia sekä verkko-operaattoreita, minkä vuoksi meillä on poikkeuksellinen ekosysteemi uudenlaisten verkkojen kehittämiseen. Täällä pääset todella suunnittelemaan ja rakentamaan tulevaisuuden ratkaisuja, jotka tulevat miljoonien ihmisten käyttöön.
Communication Engineering on yksi Master’s Programme in Computer, Communication, and Information Sciences (CCIS) -ohjelman pääaineista. Se valmistaa opiskelijoita vastaamaan globaaliin uusien tietoverkkojen tarpeeseen. Hakukohteen kovaa teknistä ydintä ympäröivät ihmiskeskeiset lähestymistavat käyttöliittymien suunnitteluun sekä taloudellisten reunaehtojen huomioimiseen.
Communications-pääaineesta valmistuneilla on:
Communications Engineering -pääaineen opetuskieli on englanti.
Aalto-yliopiston englanninkielisten maisteriohjelmien lukuvuosimaksu on 15 000 euroa/lukuvuosi. Lukuvuosimaksu peritään muilta kuin Euroopan unionin (EU) tai Euroopan talousalueen (ETA) jäsenmaiden tai Sveitsin kansalaisilta.
Aalto-yliopistolla on apurahaohjelma, jolla tuetaan lukuvuosimaksullisissa koulutusohjelmissa opiskelevia EU-/ETA-maiden ulkopuolisia opiskelijoita. Apuraha kattaa joko 50 % tai 100 % lukuvuosimaksusta.
Lue lisää Aallon lukuvuosimaksusta ja apurahoista täältä.
Kaksivuotisten Communications Engineering -opintojen laajuus on 120 opintopistettä:
Pääaineen kurssit on tarkoitus suorittaa ensimmäisenä opiskeluvuonna. Toisena vuonna keskitytään vapaasti valittaviin opintoihin ja diplomityön tekemiseen. Voit yhdistellä tutkintoosi vapaavalintaisia opintoja joko Aallosta tai muista kotimaisista tai ulkomaisista yliopistoista, kunhan opinnot sopivat tutkintoosi ja mielenkiinnon kohteisiisi. Aalto-yliopisto oppimispalvelut auttavat opintojen suunnittelussa.
Lisätietoa ohjelmasta ja sen opetussuunnitelmasta löytyy englanniksi Opiskelijan oppaasta.
Opetusmenetelmät
Pääaineen opetusmenetelmiin kuuluu luentoja, yksilö- ja ryhmäprojekteja sekä käytännön kokeita. Aalto-yliopistossa on oma Aalto nextG -infrastruktuuri, joka tulee tulevaisuuden mobiiliverkkojen kehitykseen tähtäävää tutkimusta - erityisesti tutkimusta, joka tutkii edistyneitä radioviestintäjärjestelmiä ja 5G- ja sitä edistyneimpiin verkkoihin tarvittavia internet-teknologioita. Infrastruktuurin ansioista opiskelijat voivat tehdä kokeita esimerkiksi 5G-testiverkossa.
Communications Engineering -pääaineen opiskelija Niki Aarnio on pitänyt erityisesti opintojensa kansainvälisyydestä ja konkreettisuudesta.
Projekti sisälsi kaikki startupin aloittamisen kuuluvat vaiheet, kertoo projektin ohjaaja Alexis Dowhuszko.
Kiinnostuksensa ja tavoitteidensa perusteella opiskelijat voivat valita seuraavista suuntautumisvaihtoehdoista:
1. Networked Systems (verkottuneet järjestelmät)
Opiskelijat oppivat suunnittelemaan tehokkaita, skaalautuvia, turvallisia ja luotettavia tietoverkkoja, pilvijärjestelmiä, esineiden internet -järjestelmiä ja palveluja suurille yrityksille ja verkko-operaattoreille. He oppivat virtualisoimaan verkkoja ja hallinnoimaan niitä pilvijärjestelmien kautta, mikä vähentää toiminnan kustannuksia ja helpottaa etähallintaa. Toinen keskeinen teema on ympäristön kannalta kestävä tieto- ja viestintätekniikka; miten rakennetaan ekologisesti kestäviä digitaalisia palveluita, tietoverkkoja ja pilvipohjaisia alustoja.
Aallon kurssit antavat erinomaisen pohjan edistyneiden ja ekologisesti kestävien verkko- ja pilviteknologioiden kehittämiseen 5G-verkkojen, konesalien sekä verkkokaupan tarpeisiin, niin yksityisellä kuin julkisellakin sektorilla. Päätavoite on antaa opiskelijoille kyvyt kehittää yhteiskuntaa innovatiivisilla mobiilipalveluilla ja auttaa Suomea pysymään kilpailukykyisenä matkaviestintäjärjestelmien alalla.
2. Ubiquitous Computing (sulautettu tietotekniikka)
Tämä suuntautumisvaihtoehto yhdistää ihmiskeskeisen viestinnän, mobiililaitteet ja ympäristöön sulautetun älykkyyden. Opiskelijat oppivat kehittämään käyttäjäystävällisiä palveluita ja sovelluksia. Aiheet vaihtelevat ergonomiasta ja tekoälypohjaisista vuorovaikutusmenetelmistä puettavaan teknologiaa sekä käyttäjätutkimukseen ja käyttöliittymiin.
Opiskelijat perehtyvät olennaisimpaan tietotekniikkaan ja toimintastrategioihin, joita tarvitaan, jotta ihmiset voivat hyödyntää tietoa kannettavien laitteiden avulla missä ja milloin tahansa. Opiskelijat oppivat myös hyödyntämään anturi- ja tekoälytekniikoita luodakseen käyttäjien tarpeet huomioivia toimintaympäristöjä.
3. Wireless Communications (langaton viestintä)
Opiskelijat perehtyvät nykyaikaisten langattomien viestintäjärjestelmien arkkitehtuureihin, tietoliikenneteorian ja signaalinkäsittelymenetelmien perusteisiin, resurssienhallinnan menetelmiin ja niihin liittyviin taajuushallinnan kysymyksiin. Opiskelijat saavat erinomaisen tietopohjan, jonka varassa he voivat kehittää uusia teknologioita tuleviin 5G:n jälkeisiin järjestelmiin.
Pääaineen ja Aalto-yliopiston opiskeluympäristö on erittäin kansainvälinen, ja opintoja suoritetaan monikulttuurisissa ryhmissä. Sähkötekniikan korkeakoulu tarjoaa monipuolisia mahdollisuuksia lähteä opiskelijavaihtoon eri puolille maailmaa. Vaihto-opinnot on helppo sisällyttää tutkintoon esimerkiksi kansainvälisenä sivuaineena.
Communications Engineering -opiskelijoilla on myös mahdollisuus suorittaa toisen vuoden opinnot EURECOMissa Ranskassa, UPC Barcelona Tech -yliopistossa Espanjassa tai Grenoble INP:ssä Ranskassa ja suorittaa kaksoistutkinto, jolloin he valmistuvat sekä Aalto-yliopistosta että yhteistyöyliopistosta.
Muita mahdollisuuksia kansainvälisten valmiuksien kasvattamiseen ovat esimerkiksi harjoittelu, diplomityön tekeminen tai kesäkurssi ulkomailla sekä ensimmäisen vuoden opiskelijoiden tuutorointi tai vieraiden kielten opiskelu.
Communications Engineering -pääaine antaa valmiudet jatkaa tohtoriopintoihin Suomessa tai ulkomailla (tekniikan tai filosofian tohtorin tutkinto jollakin soveltuvalla alalla). Opiskelijoilla on mahdollisuus suunnata tutkijanuralle hakeutumalla tohtoripolulle, jolle valitaan opinnoissaan erinomaisesti edistyneitä opiskelijoita, jotka ovat osoittaneet kykynsä tekemällä laitoksen tutkimusryhmälle erikoistyön.
Aalto-yliopistosta valmistuneita tohtoreita arvostetaan huippuyliopistoissa kautta maailman. Heille on kysyntää myös alan yritysten korkean tason tutkimus- ja kehitystehtävissä.
Digitaalisessa maailmassa tietoliikennetekniikan osaaminen on yhä tärkeämpää – lähes kaikki opiskelijamme ovat työelämässä jo valmistuessaan. He työskentelevät joko tieto- ja viestintätekniikan parissa tai tieto- ja viestintätekniikkaa hyödyntävillä aloilla. Työnantajia voivat olla esimerkiksi:
Tietoliikennetekniikan osaajien kysyntä on kovaa varsinkin Suomessa ja muissa Pohjoismaissa. Täällä on vahva tietoliikennetekninen teollisuus, johon kuuluu suuri määrä laite- ja infrastruktuurivalmistajia sekä mobiiliverkko-operaattoreita. Suomessa suurin työnantaja on Nokia, joka suunnittelee mm. seuraavan sukupolven viestintäjärjestelmiä.
Aalto-yliopisto ja CCIS-maisteriohjelman Communications Engineering -pääaine tekevät läheistä yhteistyötä alan toimijoiden kanssa, mikä takaa opiskelijoille erinomaiset työllistymismahdollisuudet. Heidän urapolkunsa käynnistyvät yleensä jo opintojen aikana esimerkiksi harjoittelujen, projektitöiden tai yritykselle tehdyn diplomityön myötä. Opinnoissaan parhaiten menestyville opiskelijoille tarjotaan mahdollisuus työskennellä tutkimusryhmässä opintojen aikana.
Bhavya Omkarappan mielestä Aalto-yliopiston kurssit simuloivat hyvin oikeaa työelämää.
Communications Engineering -pääainetta opiskelleiden alumnien uratarinoita.
Aalto-yliopiston sähkötekniikan korkeakoulusta valmistuneet työllistyvät hyvin koulutustaan vastaaviin tehtäviin. Tältä sivulta löydät tietoa valmistuneidemme työllistymisestä sekä urakehityksestä.
Informaatio- ja tietoliikennetekniikan laitos yhdistää tieto- ja viestintätekniikan eri aloja sähkötekniikan ydinasioihin. Tutkimusta tehdään tiiviissä yhteistyössä yritysten kanssa. Tutkimusalueitamme ovat:
Lisätietoa informaatio- ja tietoliikennetekniikan laitoksen tutkimuksesta löytyy täältä.
Aalto-yliopisto tunnetaan tieteenalojen välisestä yhteistyöstä – opiskelijat voivat vapaasti valita tutkintoonsa yhdistelmän tiedettä, tekniikkaa, taloutta ja taidetta. Opiskelijat voivat täydentää opintojaan esimerkiksi Aallon muiden ohjelmien ja korkeakoulujen kursseilla ja muiden, myös ulkomaisten yliopistojen tarjoamilla opinnoilla. Tämä monialaisuus synnyttää uusia ideoita ja luo ystävyyssuhteita, verkostoja ja toisinaan myös startup-yrityksiä.
Communications Engineering -pääaineella on vahvat yhteydet yrityksiin sekä tutkimus- että opetustoiminnassa. Joillakin kursseilla käy vierailevia luennoitsijoita yrityksistä ja lähes kaikki diplomityöt tehdään yrityksille.
Millaista on opiskella Computer, Communication and Information Sciences – Communications Engineering -maisteriohjelmassa? Katso webinaaritallenne, jossa ohjelman edustajat kertovat lisää opintojen sisällöstä sekä uramahdollisuuksista ja vastaavat kysymyksiin opinnoista.
Laitos on monitieteinen tietoliikenteen ja tietoverkkojen tekniikan, tietoverkkoliiketoiminnan sekä tietoliikenteen käyttäjänäkökulman tutkimus- ja korkeimman opetuksen yksikkö. Alallaan laitos on suurin Suomessa.
Communications Engineering -pääainetta opiskelleiden alumnien uratarinoita.
48 tunnin IoThon-hackathoniin osallistui opiskelijoita ja kehittäjiä ympäri Eurooppaa.
Huippunopeassa mobiiliverkossa opiskelijat, tutkijat ja yritykset pääsevät testaamaan ja kehittämään tulevaisuuden teknologiaa.
Oletko pohtinut, millaista on opiskella Aalto-yliopistossa tai mietitkö, millaista opiskelijaelämä Otaniemen kampuksella tai Mikkelin toimipisteessä mahtaa olla? Tule juttelemaan opiskelijalähettiläidemme kanssa!
Applicants to the programme must meet the general eligibility and language requirements that are common to all Master's programmes in Aalto University. Applicants meeting Aalto’s general eligibility criteria for master's studies are evaluated and ranked according to the evaluation criteria decided in advance for each study option.
The applications to Communications Engineering, Master’s Programme in Computer, Communication and Information Sciences (CCIS) are evaluated based on the following criteria:
What is evaluated? | Grades of the previous degree(s) and pace of studies |
What we look for in an applicant |
The CCIS programme is looking for applicants with excellent academic performance in their previous studies. In study options where the number and quality of applications is high, this means that the applicant has achieved consistently excellent grades throughout the degree studies (very high weighted average grade or GPA). The applicant’s study success will be evaluated based on the grade point average (GPA) and grades in key courses. The time spent on the previous studies will also be taken into account. All the applicant’s previous university studies, including incomplete degrees and non‐degree studies, will be taken into consideration when evaluating academic performance. Applicants from Finnish universities of applied sciences (AMK) |
Method of demonstrating competence | Transcript(s) of records, degree certificate(s) |
What is evaluated? | Contents and scope of previous studies |
What we look for in an applicant |
Applicants are expected to have a high-quality Bachelor’s degree in computer science, software engineering, communications engineering, or electrical engineering. Excellent candidates with degrees in other fields including but not limited to information systems, engineering, natural sciences, mathematics, or physics will be considered if they have sufficient studies in the required areas. The required university-level studies, as well as subjects that are considered an advantage, are defined below for major Communications Engineering: Required university-level studies:
Studies in at least some of the following subjects are considered an advantage:
The contents of the applicant’s previous degree(s) are evaluated based on the courses on the official transcript of records. Relevant work experience, professional certificates and online courses can also be taken into account in the evaluation, but they do not in general compensate for the absence of university-level studies covering the theoretical foundations of the knowledge areas. |
Method of demonstrating competence | Transcript(s) of records, course descriptions |
What is evaluated? | Recognition and quality of the applicant's previous institution |
What we look for in an applicant | We expect applicants to have completed their previous degree in a high-quality university and programme. The recognition of the applicant’s home university affects also the interpretation of the grades when evaluating the academic performance. |
Method of demonstrating competence | International and national rankings of higher education institutions |
What is evaluated? | Applicant’s suitability to the study option, motivation, commitment to the studies, and written communication skills |
What we look for in an applicant |
The applicant should be motivated to study the chosen subject and committed to full‐time studies with a plan to complete the Master’s degree in two years. We are looking for applicants who are able to express clearly the reasons for applying to the study option and describe why they would be excellent candidates for it. Studies in the Master’s programme should provide genuinely new knowledge for the applicant. If the applicant already has a Master’s or a higher degree or is studying towards one, the motivation letter should clearly indicate why another one is necessary. In most cases, non-degree studies are recommended instead. |
Method of demonstrating competence | Application as a whole including motivation letter |
What is evaluated? | Work experience, other qualifications and achievements |
What we look for in an applicant |
Beyond their academic record, applicants may have other experience, knowledge and qualifications that prepare them for the Master’s studies and distinguish them among their peers. We particularly value demanding work experience in the area of the planned studies, participation in scientific research leading to publications, entrepreneurship, and special achievements such as success in competitions (e.g. Junction Hackathon). |
Method of demonstrating competence | Curriculum vitae, recommendation letters, proofs of employment, publications, other certificates, GRE or GMAT results (if available). |
The evaluation process is described under Applicant evaluation process. In addition to obligatory application documents, this study option asks the applicants to submit also the documents listed under Requested documents.
During the evaluation of eligible applicants, applications are first evaluated based on the following criteria:
Only the applications who fulfil the requirements for these criteria will be evaluated against the full set of evaluation criteria. It is not possible to compensate for these criteria with other criteria.
After the evaluation of the remaining criteria below, the best applicants will be selected based on the joint evaluation of all criteria.
The admission process is very competitive and only the best applicants are selected yearly. Not all applicants fulfilling the requirements can be admitted.
The documents requested from all applicants are listed here (https://www.aalto.fi/en/study-at-aalto/applying-to-masters-programmes). In addition, applicants to this study-option are requested to provide the following study-option-specific documents:
*) The lack of this document will cause rejection.
In addition, these additional documents add value to your application:
All additional application documents described above should preferably be submitted in English. If some other language than English, Finnish or Swedish is used in them, the applicant must provide precise, word-for-word translations of them.
Upload the documents to your online application form in pdf-format. Name the file(s) according to format: Name of the document-Lastname-Firstname (e.g. CV-Lastname-Firstname.pdf). Maximum file size is 1.0 GB.
The study-option-specific documents must be uploaded for each study option separately, even if you use the same document (e.g. CV). Please check carefully the study-option-specific document requirements for each study option you apply to.
The deadline for the study-option-specific application documents to be uploaded to your application form is the same as for the general application documents.
Sähkötekniikan korkeakoulu
Hakuprosessiin ja yleisiin hakudokumentteihin liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä [email protected]. Ohjelman sisältöön ja opintoihin sekä hakukohdekohtaisiin hakudokumentteihin liittyvissä kysymyksissä ota yhteyttä [email protected].