Kampus

Otaniemen kampus kehittyy aktiiviseksi kaupunginosaksi

Aalto-yliopiston kampus sijaitsee Otaniemessä, jonne on muodostunut elävä ja innovaatioita tukeva kaupunginosa.
Dipoli / Photo by Tuomas Uusheimo

Otaniemen kampusalue sai alkunsa vuonna 1949 valtion ostaessa maa-alueet Teknillisen korkeakoulun ja Valtion teknillisen tutkimuskeskuksen tulevaksi sijoituspaikaksi. Alueen asemakaavan on suunnitellut arkkitehti Alvar Aalto. Ensimmäisenä alueelle nousi vuonna 1952 valmistunut Teekkarikylä, jota käytettiin ensin Helsingin olympialaisten majoitustiloina.

Otaniemeen rakennetaan yhdessä Espoon kaupungin kanssa vuorovaikutusta tukeva ympäristö tutkimukselle, innovaatioille, oppimiselle ja taiteelle. Kampuksen kehittämisen tavoitteena on arvokkaan historian ja uudenlaisen suunnittelun sekoittaminen.

Ilmakuva Aerial view Otaniemi Aalto University Campus 2018, Image: SLA
Kampuksen kehittämisen tavoitteena ei ole vain rakentaa lisää rakennuksia, vaan lisätä erilaisia mahdollisuuksia Otaniemen kaupunginosan elävöittämiseksi ja antaa koti innovatiiviselle Aallon yhteisölle. Kuva: SLA / Aalto-yliopisto

Perinteisesti yliopistojen kampukset on jaettu eri rakennuksiin korkeakoulujen mukaan. Aallon kampuksen tilat sen sijaan on jaoteltu tutkimuksen painotuksen mukaan tukeaksemme monialaista yhteistyötä paremmin. 

Tulevaisuuden Otaniemessä työ, asuminen ja palvelut liittyvät ainutlaatuisella tavalla toisiinsa. Asuntojen ja työpaikkojen määrä kasvaa ja joukkoliikenneyhteydet paranevat metron ja pikaraitiotien myötä. Alueella kokeillaan uusia toiminnallisia ratkaisuja sekä tilojen luovaa yhteiskäyttöä eri käyttäjäryhmien tarpeisiin.

Otaniemen KokoKuva -mallinnus 2035 Kuva: A-konsultit / Tietoa Oy
Aalto-yliopiston kampus vuonna 2030. Kuva: Tietoa Oy / A-konsultit

Kampuksen keskus valmistui

Kauppakorkeakoulun ja Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kandidaattitason opetus siirtyi Otaniemen kampukselle vuonna 2015. Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun kaikki laitokset muuttivat Otaniemeen valmistuneeseen Väre-rakennukseen kesällä 2018. Kauppakorkeakoulun toiminta siirtyi kokonaisuudessaan Otaniemeen Kauppakorkeakoulun uuteen päärakennukseen vuoden 2019 alussa.

Yliopiston toiminnot ja alueen kaupalliset palvelut luovat kampuksen keskuksen, joka toimii myös liikenteen solmukohtana. Sen ytimeen nousivat uudisrakennukset Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun ja Kauppakorkeakoulun käyttöön sekä kauppakeskus A Bloc.

Väreen, Kauppakorkeakoulun ja A Blocin muodostama korttelikokonaisuus perustuu vuosina 2012–2013 käydyn kansainvälisen arkkitehtuurikilpailun voittaneeseen Verstas Arkkitehtien Väre-nimiseen ehdotukseen. Kampuksen keskeisin kortteli on raikas ja selkeä kokonaisuus, johon kiteytyy kuitenkin vaihtelevien tilojen mahdollistamat kohtaamiset ja alojen poikkitieteellisyys.

Aalto-yliopisto Works

Monialaisuus konkretisoituu K-korttelin kehittyessä Aalto-yliopiston Works-kortteliksi vuosien 2019-2022 aikana.

Lue lisää hankkeesta
Aalto University Works map of the block

Ainutlaatuinen yhteistyön keskittymä

Kehittyvää kampusta ympäröi Innovation Hub -alue, joka kokoaa kumppaneita yliopiston läheisyyteen. Uusin esimerkki yhteistyöstä löytyy A Gridistä, joka toimii entisessä Sähkötekniikan korkeakoulun peruskorjatussa rakennuksessa.

Tällä hetkellä suunnitteluvaiheessa oleva Aalto-yliopisto Works sisältää uuteen käyttöön kunnostettujen sisätilojen lisäksi uusia rakennuksia sekä viheralueiden parannusprojektin. Valmistuttuaan kortteli tarjoaa kodin muun muassa Insinööritieteiden korkeakoulun laitoksille, Sähkötekniikan korkeakoulun sähkökonesalille, Aalto Design Factorylle, Startup Saunalle, Aalto Ventures Programille sekä Aallon yhteistyökumppaneille.

Aalto-yliopisto Töölö

Tulevaisuuden Töölö on elinvoimainen Aalto-yliopiston ja elinkeinoelämän kohtaamispaikka sekä liikkeenjohdon valmennus- ja kehittämispalveluiden uusi koti. Aalto Töölöstä löytyvät muun muassa yksi Suomen kauneimmista tapahtumatiloista ja ainutlaatuinen työympäristö upealla töölöläisellä maisemalla. Ikoninen merkkirakennus tarjoaa uusia elämyksiä, yhteistyömahdollisuuksia ja elinikäistä oppimista. 

Aalto-yliopisto Töölö

Runeberginkatu 14-16

Aalto Töölö julkisivu Kuva: Terhi Ollikainen

Aalto-yliopiston kampus 2050

Uusia rakennuksia ja palveluita, enemmän asukkaita ja vihreää. Kampuksen seuraavia suuntaviivoja piirretään nyt kartalle.

Osallistu kampuksen vision rakentamiseen
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu