Drupal: Aalto.fi-sivusto

Artikkelien komponentit – osa 1

Uusi aalto.fi-verkkosivusto tarjoaa monia uusia komponentteja, jotka eivät vielä ole tuttuja kaikille. Tämän johdosta aloitamme nyt esittelysarjan näistä komponenteista ja kerromme, mitä niiden kohdalla on hyvä muistaa artikkeleita editoidessa.

Perustiedot

Kun editoit artikkeleita, ensimmäinen lisättävä asia on perustiedot:

  • valitse sivun kieli
  • otsikko
  • lyhyt tiivistelmä sekä
  • pääkuva.

Otsikko (title) on ensimmäinen asia, joka näytetään artikkelisivulla. Tiivistelmä(summary) kuvaa lyhyesti sivun sisältöä, joka ei näy ko. artikkelin julkaistulla sivulla, mutta se näkyy, niissä kaikissa HUBeissa, joihin ko. artikkeli on heijastettu. Pääkuva taas näytetään artikkelisivulla heti lyhyen ingressin jälkeen, jos kuvakomponentin haluaa sivulle lisätä.

Otsikkoa, tiivistelmää ja pääkuvaa käytetään, kun sivu heijastetaan toiselle sivulle ja hubille liftuppina. Siksi on tärkeää, että ne kuvaavat sivun sisältöä hyvin. Lisäksi pääkuvan ei pitäisi sisältää minkäänlaista tekstiä kuvan päällä. Pääkuvan tulisi olla tavallinen kuva mahdollisimman hyvälaatuisena. Kun sivu heijastetaan muualla, kuvaa rajataan, jolloin se ei näytä hyvältä, jos siinä on tekstiä.

Page basic information

Metadata

Jokaiselle artikkelisivulle tarvitsee lisätä metadataa. Tämä osio sisältää tiedon, mihin hubiin artikkeli ensisijaisesti kuuluu. Lisäksi vapaaehtoisina kenttinä voit lisätä ensisijaisia tai toissijaisia tägejä, jotka kuvaavat sivun sisältöä.

Komponentit

Järjestelmä sisältää paljon eri komponentteja. Tässä niistä muutama ensimmäisistä esiteltynä.

Tekstikappale (Text paragraph)

Text paragraph on luultavasti yksi käytetyimmistä komponenteista sivulla. Sitä käytetään tekstisisältöön kaikilla sivuilla. Se voi sisältää perustekstimuotoilua, kuten lihavoitua ja kursivoitua tekstiä, taulukoita ja linkkejä.

Tärkeä asia huomioida tekstien kanssa on käyttää otsikkotyylejä tyylivalikosta, jos sisällössäsi on muita otsikoita pääotsikon lisäksi. Pääotsikon tyyli tulee järjestelmästä automaattisesti.

Huomaathan, että otsikoita ei tyylitellä käyttämällä lihavointia. Otsikkotyylit(Heading 2 ja Heading 3) tekevät sivun lukemisesta helpompaa lukijalle. Heading 2 on tarkoitettu suurien osioiden otsikoksi ja heading 3 alaotsikoille.

Text paragraph example

Lainaukset ja korostukset (Quotes and Highlights)

Näitä komponentteja voidaan käyttää korostamaan lyhyttä tekstipätkää. Lainauksia voi käyttää joko kuvan kanssa tai ilmanKorostukset (highlight) ovat aina ilman kuvaa, mutta niihin voi valita taustaväriteeman kahdesta vaihtoehdosta – sininen tai keltainen.

Lainausten ja korostusten osalta on tärkeää muistaa, että tekstipätkän pitää olla hyvin lyhyt ja tiivis, jolloin se myös näyttää hyvältä. Alla on esimerkit sekä lainauksesta että korostuksesta.

This is a quote component. Here you can write a compact quote to show in an article.

Source of the quote

Tärkeät muistettavat asiat:

  1. Älä käytä lihavointia otsikoinnissa. Käytä tyylivalikosta otsikkotyylejä (Heading 2 ja 3).
  2. Pääkuvassa (main image) ei pidä olla mitään tekstiä kuvan päällä. Myös logoja ja infograafeja tai muuta tekstisisältöistä tulee välttää.
  3. Lainausten ja korostusten tekstien pitää olla erittäin lyhyitä.

Ensi viikolla lisätietoa aiheesta, joten pysy kanavalla! :)

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: