Drupal: Aalto.fi-sivusto

Vinkkejä sivujen linkittämiseen linkeillä, liftupeilla ja liitteillä

Sisällön ristiin linkittäminen, eli sivujen linkittäminen toisiinsa, on erittäin tärkeää. Tässä blogissa esittelemme kolme tapaa johdattaa käyttäjä muille sivuille tai tiedostoihin: linkit, liftupit eli nostot ja liitteet.

Käyttäjän johdattaminen eteenpäin sivustolla muihin sisältöihin on olennaista hyvän verkkokokemuksen kannalta; samaan tapaan kuin kirjan lukijalle voi osoittaa tietyn kohdan, josta lukea lisää tietystä aiheesta. Mikäli verkkosivulta ei pääse etenemään toiselle sivulle linkin tai tiedoston kautta, johtaa se käyttäjän umpikujaan, josta pääsee vain taaksepäin, muttei eteenpäin. Toisaalta sivu, jossa on paljon linkkejä, on käyttäjälle hämmentävä. Kokemus on samankaltainen kuin jos olisit huoneessa, jossa on niin monta ovea, ettet enää tiedä mitä kautta poistua. Pohdi siis tarkkaan miten ja mihin suuntaan haluat lukijasi ohjata.

Photo: Unto Rautio

Linkkiteksti

Linkkiteksti on klikattava sana tai lause, jossa on hyperlinkki. Linkki, eli viralliselta nimeltään hyperlinkki, on tavallisin tapa ohjata käyttäjä toiselle verkkosivulle ja hyvä tapa tarjota lisätietoa.

Älä tee linkkejä ilman tekstiä. URL-osoitteita tulisi käyttää linkkeinä tekstin sisällä. Kirjoita mieluummin: ”Käy ACREn verkkosivuilla.” kuin ”Käy sivulla: www.acre.aalto.fi.” Näin parannat verkkosivusi saavutettavuutta.

Tarkista myös linkkien toimivuus. Muista, että URL-osoitteet muuttuvat ajoittain, joten on hyvä tarkistaa linkit silloin tällöin, jotta sivulle ei jää rikkinäisiä linkkejä. Voit tehdä tämän SiteImprovella.

Lopuksi: käytä ankkurilinkkejä linkittääksesi jonkin aalto.fi-sivun otsikon. Tarkan URL-osoitteen saat tietoosi klikkaamalla otsikkoa ja kopioimalla sen linkin leikepöydälle.

Lue lisää linkeistä

Liftupit eli nostot

Käyttäjän ohjaaminen muuhun sisältöön aalto.fi-sivuston sisällä onnistuu käyttämällä liftupeja, eli nostoja. Käytännössä liftup on kuin kuvallinen linkki, joka johdattaa toiselle sivulle. Kun linkattavaa sisältöä on enemmän, esimerkiksi eri laitosten tai tutkimusryhmien sivuja, toimii liftup paremmin kuin tavallinen linkkilista. Sivua silmäiltäessä liftup erottuu edukseen. Koska se on suunniteltu aalto.fi:n brändin mukaisesti, pysyy sivusi ulkoasu yhdenmukaisena. Lisäksi liftup tauottaa sivulla olevaa tekstiä visuaalisesti. Liftupeja voi luoda myös aalto.fi-sivuston ulkopuoliseen sisältöön: näitä kutsutaan nimellä external liftup. Drupalista löydät useita erilaisia liftupeja, joista kullakin on oma käyttötarkoituksensa ja ilmeensä. Alla manual liftup, jota klikkaamalla löydät lisää tietoa tästä aiheesta.

Liftups-komponentit

Liftup-komponenttien esittely yhdessä paikassa. Ota ne omaksesi ja paranna niiden avulla sisältöjesi näkyvyyttä ja visuaalisuutta.

Palvelut
Unto Rautio

Tiedostojen lataaminen

Jos haluat lisätä sivullesi tiedoston, on hyvä varmistaa, että se on kooltaan mahdollisimman pieni, enintään 10 mb. Suositeltu tiedostomuoto on .pdf, koska se pakkaa tiedoston pienempään kokoon ja sitä voi lukea suoraan selaimessa ilman erillistä lataamista. Muut tiedostomuodot, kuten powerpoint, word ja excel suositellaan jaettavaksi henkilökunnalle jotain sisäistä kanavaa, kuten Teamsiä, käyttäen.

Mikäli et lataa tiedostoa sivullesi, vaan teet siihen linkin, muista varmistaa linkin toimivuus ja seuraa yllä olevia ohjeita. Jos teet linkkejä Aalto.fi-sivuston ulkoiseen materiaaliin, kuten julkaisuihin, on parempi linkata sivulle, josta tiedosto löytyy, sen sijaan, että tekisi linkin suoraan itse tiedostoon. Näin linkin klikkaaminen vie vähemmän latausaikaa.

Tutustu dokumenttien tallennusohjeisiin

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: