Aalto.fi-sivusto

Sukellus automaattisten nostojen maailmaan

Aalto.fi-sivuston sisällöt yhdistetään toisiinsa nostoiksi (liftups) kutsutuilla komponenteilla. Edellisessä postauksessa käsittelimme single liftup- komponenttia ja miten sen avulla voi nostaa yksittäisiä sisältösivuja tyylikkäästi esiin. Tämän postauksen aiheena ovat vuorostaan automaattiset nostot. Niiden avulla voit luoda esimerkiksi uutisivirtoja, listata kätevästi tiettyyn aihepiiriin liittyvät tulevat tapahtumat tai luoda automaattisesti päivittyviä artikkelisarjoja.
Artwork in Dipoli. Photo by Aalto University / Mikko Raskinen
Kuva: Aalto-yliopisto, Mikko Raskinen

Automaattisilla nostoilla voi nostaa tapahtumia (automatic event liftup), uutisia (automatic news liftup) ja artikkeleja (automatic article liftup). Tämä artikkeli esittelee komponentit sekä tarjoaa vinkkejä niiden käyttöön. Yksityiskohtaiset ohjeet komponenttien luomisesta löydät täältä

Yleisiä ohjeita

 1. Automaattiset nostot suodattavat näytettävän sisällön valittujen suodatusten perusteella. Tämän lisäksi automaattisia nostoja voidaan määritellä niin, että vain tiettyyn hubiin liittyvät uutiset tulevat näkyville.

  • Yhden kentän täyttäminen yhdellä avainsanalla (esim. secondary tag: "kestävä kehitys") nostaa kaikki kyseisellä tagilla merkityt sisällöt. 
  • Jos täytät useamman eri kentän (esimerkiksi primary tagin ja kategorian), nostossa näkyvät vain sellaiset sisällöt, jotka sisältävät sekä valitun primary tagin että kategorian. 
  • Yhden kentän täyttäminen useammalla sanalla (esimerkiksi secondary tageilla "kestävä kehitys" ja "koneoppiminen") nostaa esiin sisällöt jotka sisältävät yhden tai molemmat valituista tageista.
  • Kentät "relates to" ja "content home" (vain artikkeleita nostettaessa) rajaavat nostojen sisällön niin, että vain valittuun hubiin kuuluvat tai yhdistetyt sisällöt näkyvät. 
  • Muista aina tarkistaa kahteen kertaan, että sisältö näkyy haluamallasi tavalla.
 2.  Automaattiset nostot näyttävät aina neljä tuoreinta sisältöä. See all/Katso kaikki -napin painaminen ohjaa lukijan sivulle, johon on listattu kaikki noston määritelmät täyttävät sisällöt. See all -napin tekstin voi kuitenkin halutessaan muuttaa, ja sen voi asettaa ohjaamaan lukija myös esimerkiksi toiseen hubiin tai artikkeliin.
 3. Osa aalto.fi sisällöstä on tarkoitettu vain aaltolaisille. Uutta nostoa luodessa on hyvä varmistaa, että noston ja nostettaiven artikkelien julkisuusasetukset vastaavat toisiaan. 

Uutisten ja tapahtumien automaattiset nostot 

Automatic event liftup -komponentti nostaa sisältöjä valittujen filterien perusteella. Näitä ovat primary ja secondary tagit sekä kategoria, joka kuvastaa tapahtuman tyyppiä. Automatic news liftup -komponentti taas esittää tagien ja uutisten tyyppiä kuvaavien kategorioiden perusteella uutisia. Voit halutessasi myös rajata sisältöä niin, että vain tiettyyn hubiin liittyvät tapahtumat tulevat näkyviin. Uutisilla tai tapahtumilla ei ole kotihubia, mutta "relates to" -kentän avulla jokaiselle uutiselle ja tapahtumalle voi määrittää sopivan hubi, jota voi käyttää uutis- tai tapahtumanostoa tehdessä suodattimena.

Osa aalto.fi -sivuston sisällöstä on tarkoitettu vain sisäänkirjautuneille käyttäjille. Jos haluat nostaa esiin sisäisiä uutisia tai tapahtumia, merkitse "role restricion" kohtaan "visible to Aalto community". Jos taas nostettava sisältö saa näkyä kaikille, valitse "Public for everyone": Tällä hetkellä automaattisia nostoja ei voida määrittää näyttämään sekä ulkoisia että sisäisiä sisältöjä samassa komponentissa. 

Näyttelyt ja messut -tapahtumanosto

Tämä on esimerkki automatic event liftup -komponentista. Tässä nostossa näkyvät kaikki Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun tapahtumat kategoriasta "Näyttelyt ja messut". 

Kantava maa Solid Ground
Näyttelyt ja messut

SOLID GROUND – Kantava maa

Lokakuussa 2021 Otaniemessä Vären gallerioissa avautuu laaja Aallon alumnien, henkilökunnan ja opiskelijoiden keramiikkatöitä esittelevä näyttely.
Designer Leevi Ikäheimo's anatomical knitwear (2020)
Näyttelyt ja messut

Intiimin kosketus

Intiimin kosketus sijoittuu muodin uudenlaisen politisoitumisen ja digitalisoitumisen murrokseen. Näyttely päivittää käsityksemme suomalaisesta vaate- ja asustesuunnittelusta 2020-luvulle tarkastellen vaatteen ja kehon intiimiä suhdetta.
Aalto Talent Expo 2021
Näyttelyt ja messut

Aalto Talent Expo 2021

Aalto Talent Expo -rekrytointi- ja kontaktointimessut järjestetään Otahallissa 11.11.2021.

Kestävä kehitys -uutisnosto

Tämä on esimerkki automatic news liftup -komponentista. Nostossa näkyvät kaikki julkiset uutiset, jotka on merkitty primary tagilla "kestävä kehitys": 

Logo of the European Researchers' Night
Yhteistyö, Tutkimus ja taide, Yliopisto Julkaistu:

Tule mukaan Tutkijoiden Yöhön 24.9. kuulemaan kestävästä energiasta

Aalto-yliopisto yhdessä Unite! kumppaniyliopistojensa kanssa kutsuu sinut kuulemaan tutkijoiden puheenvuoroja kestävästä energiasta "Unite! for sustainable energy" -tilaisuuteen.
Kuva Mekong-joelta
Mediatiedotteet Julkaistu:

Ilmastonmuutoksen vaikutukset lisäävät vesidiplomatian tarvetta

Vesikysymykset ovat yhä enemmän myös politiikkaa. Siksi niitä setviessä ei voi loputtomiin väistellä jännitteitä, sanoo tutkija.
Camilla Inkeroinen ja Hanna Vanhanen
Aalto Magazine Julkaistu:

Tutkijat kehittivät metsiä varten täydellisen kierrätyslannoitteen, joka säästää 88 prosenttia energiaa - mutta on vielä lainsuojaton

Suomen metsiä ravitaan lannoitteella, jossa on energiasyöppöä typpeä ja Marokossa louhittua fosforia. Tutkijat kehittivät sille ekohaastajan, jonka ainekset ovat jätteenkäsittelylaitokselta. Kekseliäs lannoite tekisi hyvää metsälle ja ympäristölle – mutta ensin lainsäädännön on muututtava.
Maastomittauksien tekoa
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Valokuvaaja törmäsi kaukokartoittajiin – syntyi kirja metsästä, näkemisestä ja tieteen tarkoituksesta

Yhden kaunis kaarnapinta on toisen raakaa dataa, sanoo Ground Truth (Maastototuus) -kirjan kuvannut Sheung Yiu.

Artikkelien automaattiset nostot

Sisältöartikkelit on yleensä paras nostaa sivuille käyttämällä single liftup (lue edellinen blogipostaus aiheesta) tai manual liftup -komponentteja. Automaattisia nostoja voidaan kuitenkin käyttää silloin, kun nostettavaa sisältöä tulee jatkuvasti lisää. Automatic article liftup -komponentti toimii uutis- ja tapahtumanostojen tapaan esittäen neljä uusinta määrityksiä vastaavaa artikkelia sekä linkin loppuihin sisältöihin.

Manual liftup -komponentti olisi toinen tapa nostaa näitä artikkeleita, mutta silloin uuden artikkelin ilmestyessä pitäisi aina muistaa päivittää myös nostoon uusiin artikkeli. Automatic article liftup -komponentti taas huomaa heti, kun uutta tagilla merkittyä sisältöä ilmestyy, ja nostaa uusimman artikkelin noston alkuun.

Huomioithan, että jos haluat luoda uuden automatic article liftup -komponentin, pyydä siihen uutta secondary tagia ottamalla yhteyttä Aalto.fi -projektitiimin. Jos alat käyttämään artikkeleissasi jo olemassa olevaa tagia, näkyvät artikkelisi myös muiden editorien luomissa, samaa tagia käyttävissä nostoissa.

Aalto stories -artikkelinosto

Hyvä esimerkki automatic article liftup -komponentin käyttömahdollisuuksista on Aalto stories. Kyseisellä tagilla merkityt artikkelit ovat Aallon viestinnän tuottamia tarinoita yhteisöstä.

Wilson
Kemian tekniikan korkeakoulu

Urani Suomessa: Tutkijana saan paljon vastuuta omasta työstä

Ben Wilson, Aalto CHEMin tutkija
Talent
Yhteistyö

Aalto International Talent -ohjelma käynnistyi jälleen

Aalto International Talent Programme kokoaa yhteen Aalto-yliopiston kansainvälisiä opiskelijoita ja yrityksiä.
Katarzyna viewing Helsinki
Kemian tekniikan korkeakoulu

Student Katarzyna Wojdalska got excited about smart materials

What's it really like studying at the School of Chemical Engineering?
Linh standing in front of a flower wall smiling
Kemian tekniikan korkeakoulu

Student Linh Tong: 'Discovering new things about chemistry makes me feel like a detective'

An interesting course curriculum with new knowledge in critical thinking, data analysis, laboratory work and especially teamwork.

Aikaisemmat postaukset

Single liftup -komponentin salat

Aalto.fi-sivustolla sisällöt yhdistetään tavallisia linkkejä älykkäämmillä liftupeilla eli nostoilla. Blogissa esittelyssä helppo ja tyylikäs single liftup.

Otaniemi campus art: light cubes on the ceiling connected by a wire. Photo by Aalto University / Julia Weckman
 • Julkaistu:
 • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu