En ole koskaan opiskellut avoimessa yliopistossa, mutta olen kiinnostunut opiskelusta. Mitä teen?
Aalto-yliopiston avoimessa yliopistossa voi opiskella kuka tahansa iästä ja pohjakoulutuksesta riippumatta. Aluksi kannattaa miettiä omia tavoitteitaan: haluaako suorittaa yksittäisiä kursseja, jonkin opintokokonaisuuden, vai onko tavoitteena esimerkiksi pääsy Aalto-yliopiston tutkinto-opiskelijaksi avoimen yliopiston väylän kautta.
Lukukausia on kolme: syksy (syyskuu-joulukuu), kevät (tammikuu-toukokuu) ja kesä (toukokuu-elokuu). Kullekin kaudelle on oma ilmoittautumisen alkamisaika (syyslukukaudelle elokuussa, kevätlukukaudelle marras-joulukuussa ja kesäkaudelle huhtikuussa). Voit aloittaa opinnot millä lukukaudella tahansa. Kullekin kurssille ilmoittaudutaan erikseen ja ilmoittautua voi kurssikuvauksessa ilmoitettuun viimeiseen ilmoittautumispäivään saakka niin kauan kuin kurssilla on tilaa.
Kun päätät aloittaa opiskelun Aalto-yliopiston avoimessa yliopistossa, seuraavat asiat on tärkeää huomioida:
- Tutustu kurssitarjontaan ja esitietovaatimuksiin.
- Rekisteröidy ilmoittautumisjärjestelmään Aimo-palveluun.
- Tutustu maksusääntöihin ja ilmoittaudu kurssille Aimo-palvelussa.
- Hanki Aalto-käyttäjätunnus.
- Tutustu valitsemasi kurssin opiskelu- ja tenttikäytäntöihin. Seuraa kurssisi verkkosivuja, jotka yleensä ovat Aalto-yliopiston omalla MyCourses-kurssisivustolla.
- Kurssien ja tenttien lopputuloksetlöytyvät 9.8.2021 alkaen opintotietojärjestelmä Sisusta sisu.aalto.fi. Voit tilata tarvittaessa virallisen opintosuoritusotteen avoimen yliopiston toimistosta.
Hain Aalto-yliopistoon keväällä valintakokeen kautta, mutta en tullut valituksi. Miten voin edistää opintojani avoimen yliopiston kautta?
Avoimina yliopisto-opintoina voi suorittaa osia yliopistotutkinnosta. Opintotarjonta koostuu eri oppiaineiden kursseista ja opintokokonaisuuksista.
Avoimessa yliopistossa suoritettuja opintoja voidaan myöhemmin hyväksilukea tutkintoon. Päätös hyväksiluvusta tehdään aina siinä yksikössä, joka myöntää tutkinnon.
Esimerkiksi kauppatieteellisellä koulutusalalla voit ryhtyä suorittamaan Liiketoimintaosaamisen perusteisiin kuuluvia kursseja, jotka Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun tutkinto-opiskelijat suorittavat pääsääntöisesti ensimmäisen opiskeluvuoden aikana. Voit suorittaa ne haluamassasi järjestyksessä. Lisäksi voit suorittaa esimerkiksi kieliopintoja, tai muita sellaisia kursseja, jotka haluaisit sisällyttää tulevaan tutkintoosi. Kaikki Aalto-yliopiston avoimessa yliopistossa suorittamasi kauppatieteelliset kurssit voidaan liittää kauppatieteiden kandidaatin tai maisterin tutkintoosi, mikäli tulet myöhemmin hyväksytyksi Aalto-yliopiston kauppakorkeakoulun tutkinto-opiskelijaksi.
Myös tekniikan koulutusalalla voi avoimessa yliopistossa suoritettujen väylä-opintojen perusteella olla mahdollisuus tulla hyväksytyksi Aalto-yliopiston tekniikan alan tutkinto-ohjelman perustutkinto-opiskelijaksi ilman pääsykoetta ja pohjakoulutuksesta riippumatta, mikäli täyttää kevätväylän vaatimukset.
Ota tarvittaessa yhteyttä opintoneuvojiimme (avoin(at)aalto.fi) ja varaa aika henkilökohtaiseen opintojen suunnitteluun.
Mistä saan tiedon Avoimessa yliopistossa tarjolla olevista kursseista?
Ajantasaisimmat tiedot kunkin lukukauden kursseista löydät kurssivalikostamme.
Onko luennoilla läsnäolopakko?
Esimerkiksi peruskursseilla ei läsnäolopakkoa välttämättä ole. Joillakin kursseilla, esimerkiksi useimmilla kielten kursseilla, vaaditaan läsnäoloa. Joillakin kursseilla voi olla poissa vain hyvin rajallisen määrän. Osa kursseista perustuu luentojen aikana työskentelyyn, ja tällaisissa tapauksissa läsnäolo on välttämätöntä. Myös joihinkin kursseihin kuuluvat harjoitukset saattavat olla pakollisia. Kurssien ensimmäiselle luennolle kannattaa siksi aina osallistua.
Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun alaan kuuluvilla kursseilla vaaditaan yleensä 80% läsnäoloa.
Voiko työn ohessa opiskella?
Kyllä voi. Avoimen yliopiston itse järjestämät kurssit pidetään yleensä illalla (tai viikonloppuisin), joten luennoille ehtii vielä työpäivän jälkeenkin. Keväisin ja syksyisin on tarjolla paikkoja myös Aalto-yliopiston eri koulujen tutkinto-opetuksen kursseille, jotka pidetään arkipäivisin klo 8 ja 20 välillä.
Kauanko luentotunti todellisuudessa kestää?
Yhden luentotunnin pituus on 45 minuuttia.
Alkaako luento tasalta, esim. klo 16.00?
Avoimen yliopiston järjestämien kurssien kohdalla ilmoitetaan luennon todellinen alkamisajankohta.
Ensimmäiselle luennolle kannattaa aina mennä ajoissa kuullakseen mahdollisesti sovittavista poikkeavista aloitusajoista.
Haluaisin opintoneuvontaa, mitä teen?
Meille voi soittaa ja kysyä opiskeluun liittyvistä asioista puhelinaikoinamme tai laittaa sähköpostia avoin(at)aalto.fi.
Saako avoimen yliopiston opiskelija opiskelijaetuja?
Opiskelu avoimessa yliopistossa on sivutoimista. Opintoihin ei voi saada valtion opintotukea (opintorahaa tai -lainaa) eikä opiskelu oikeuta päätoimisille opiskelijoille tarkoitettuihin alennuksiin tai etuisuuksiin.
Voiko avoimessa yliopistossa opiskella menettämättä työttömyyspäivärahaa / työmarkkinatukea?
On mahdollista tietyin edellytyksin opiskella päätoimisia omaehtoisia opintoja menettämättä työttömyysetuutta. Asiasta tulee ensin sopia TE-toimiston kanssa. Lisätietoja saat osoitteesta http://www.te-palvelut.fi/te/fi/
Minulla on opiskelua rajoittava vamma / terveydellinen este. Miten minun tulee toimia?
Jos tarvitset erityistä tukea, olethan yhteydessä mieluiten heti kurssin alussa avoimen yliopiston toimistoon [email protected] Lue myös lisätietoa henkilökohtaisista opintojärjestelyistä.