Aalto-yliopisto

Usein kysyttyä koronaviruksesta

Tällä sivulla on koronavirukseen liittyviä kysymyksiä ja vastauksia.

Katso viimeisin tieto koronaviruksesta sivulta https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopisto/tietoa-koronaviruksesta

Sivun alalaidassa on linkkejä erilaisiin hyödyllisiin ohjeisiin.  

Yleisiä kysymyksiä

Ovatko kampusravintolat auki?

Tietoa aukioloajoista löytyy täältä: https://www.aalto.fi/fi/kampus/kampusravintolat-ja-kahvilat

Minulla ei ole kulkukorttia ja minun on välttämätöntä päästä työtiloihin. Miten toimin?
Yliopiston kannalta välttämättömien ja erikseen määriteltyjen toimintojen (esim. IT-tuki ja turvallisuus) turvaamiseksi vain ennalta nimetyt henkilöt voivat työskennellä kampuksella.

Jos sinulla on erityinen tarve käydä kampuksen tiloissa 23.3.–13.4., lähetä ilmoitus osoitteeseen [email protected] klo 16 mennessä käyntiä edeltävänä arkipäivänä. Ilmoituksessa tulee olla nimesi, käyntiaika, rakennus, käyntisi syy ja tieto, että saavutko Uudenmaan ulkopuolelta (kaupunki/kunta). Saat kello 18 mennessä vahvistuksen käyntiajasta. Huomaathan, että käynti Aallon tiloihin 23.3.– 13.4. tapahtuu rakennusten pääovien ja aulojen kautta. Tarkemmat ohjeet kampuksella käynnistä löytyvät osoitteesta https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopisto/sisaisia-koronavirukseen-liittyvia-ohjeita.

Pitääkö myös sisäisiä työpalavereja perua? 
Järjestä lähtökohtaisesti sisäiset tilaisuudet etäyhteyksillä, siirrä tai peruuta ne.   

Miten toimin, jos joudun karanteeniin Suomessa? 
Ohje henkilöstölle: 
Ilmoita esimiehelle välittömästi tilanteesta ja sen arvioidusta kestosta. Esimiehen kanssa sovitaan etätyöstä, mikäli se on mahdollista.    

Toimita lääkärintodistus 14 vrk:n kuluessa HR:lle ja tee poissaoloilmoitus Workdayssa. Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa ajalta, jonka työntekijä joutuu olemaan poissa ansiotyöstään karanteenin vuoksi. Aalto maksaa palkan karanteeniajalta ja saa sitä vastaavan tartuntatautipäivärahan Kelalta.   

Jos karanteenissa ollessasi sinulle tulee tarvetta saada keskustelutukea työterveyshuollosta, sitä voidaan järjestää etätukena. Ota yhteyttä Terveystalon Mielen chattiin tai varaa puhelinaika työterveyshoitajalta. 

Mitä tapahtuu, jos joudun lomamatkalla ulkomailla karanteeniin? 
Ohje henkilöstölle: 
Ilmoita esimiehelle välittömästi tilanteesta ja sen arvioidusta kestosta. Lomamatkalla karanteeniin joutuvien työntekijöiden osalta kyseessä on palkaton poissaolo, mikäli muusta ei sovita. Mikäli olosuhteet sallivat, voidaan esimiehen kanssa sopia etätyöstä. Myös lomajärjestelyistä voidaan sopia. 

Mitä jos perheenjäseneni joutuu karanteeniin? 
Ohje henkilöstölle: 
Ilmoita esimiehelle välittömästi tilanteesta ja sen arvioidusta kestosta. Sopikaa mahdollisesta työstä poissaolosta, etätyöskentelystä (hae työstä vapautusta Workdayssa) ja lomajärjestelyistä. Kela voi maksaa tartuntatautipäivärahaa alle 16-vuotiaan lapsen huoltajalle, jos lapsi on määrätty olemaan kotona tartuntataudin leviämisen estämiseksi ja huoltajalle aiheutuu siitä ansionmenetystä. Aalto maksaa palkan karanteeniajalta ja saa sitä vastaavan tartuntatautipäivärahan Kelalta. 

Mitä teen, jos sairastun ja tarvitsen sairaslomaa?
Jos sinulla on lieviä oireita, sairasta kotona. Jos sinulla on vakavia oireita, ota yhteyttä työterveyshuoltoon. Voit tehdä myös oiretestin Omaolo-verkkopalvelun kautta.

Terveystalon verkkosivuilla (https://www.terveystalo.com/fi/) on kotihoito- ja toimintaohjeita, jos epäilet koronavirustartuntaa. Terveystaloon yhteys otetaan ensijaisesti Lääkäri chat 24/7 -palvelun kautta. Palveluun kirjautumista varten tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.

Jos työntekijän sairaus kestää enintään 7 vuorokautta (5 työpäivää), työntekijä voi olla tämän ajan sairauslomalla ilmoittamalla sairaudestaan esimiehelleen. Lääkärintodistusta ei tarvita. Jos kesto on yli 7 vuorokautta, ole yhteydessä työterveyshuoltoon ja tarvitset lääkärintodistuksen poissaolosta. Muistathan merkitä poissaolojakson myös Workdayhin. Mikäli Workday pyytää lisäämään lääkärintodistuksen, voit ohittaa vaiheen kirjoittamalla kommenttikenttään esim. ”Poissaolo esimiehen luvalla poikkeustilanteen vuoksi.”  

Tämä ohjeistus koskee kaikkia sairauspoissaoloja. Ohjeistus on voimassa aluksi ajalla 13.3.- 19.4.2020.

Mitä teen jos lapseni sairastuu, ja minun pitää hoitaa häntä kotona?
Työntekijä, jonka alle 10-vuotias lapsi sairastuu, ilmoittaa normaaliin tapaan esimiehelleen lapsensa sairaudesta ja omasta poissaolostaan lapsen hoitamiseksi. Lapsen sairaudesta ei tarvita lääkärintodistusta. Ensimmäiset neljä päivää on palkallista vapaata edellyttäen että työsuhde on kestänyt vähintään yhden kuukauden. Jos sairaus jatkuu, voi vanhempi harkintansa mukaan tehdä etätöitä tai jos etätyön tekeminen ei ole mahdollista, jatkaa poissaoloa. Tällöin poissaolo on kuitenkin palkatonta. Sovi järjestelyistä esimiehesi kanssa ja ilmoita poissaolojaksot normaaliin tapaan Workdayssä.

Odotan postia työpaikalleni. Miten toimin?
Aalto-yliopistoon saapuva posti vastaanotetaan keskitetysti Otakaari 1:n postihuoneeseen, jossa se lajitellaan ja säilytetään. Vain saapuvasta viranomaispostista ilmoitetaan vastaanottajalle sähköpostitse. Jos odotat kiireellistä ja toiminnan kannalta kriittistä postia, ilmoita postin lähettäjä, vastaanottaja ja vastaanottajan toimipiste kampuksella osoitteeseen [email protected] Kun saat kirjaamosta lähetysilmoituksen, lähetä viesti osoitteeseen [email protected] käyntiohjeistuksen mukaisesti.

Kysymyksiä liittyen vierailijoihin

Minulla on tilaisuus kampuksella, pitääkö se peruuttaa? 
Älä ota vastaan vieraita tai järjestä tapahtumia ennen 31.5.2020. Peruuta sovitut vierailut ja tapahtumat, joissa on Aallon ulkopuolisia henkilöitä. Aalto yliopisto keskeyttää kaiken lähiopetuksen 17.3.-13.4. 

Yksikköömme on sovittu laitteiden huolto. Miten toimimme?
Ensisijaisesti haetaan aina ratkaisua, jossa vältetään vieraan käynti yliopiston tiloissa ja fyysinen kanssakäyminen. Tapaamiset toteutetaan etäyhteyksien avulla niin paljon kuin mahdollista ja  harkittava tapaamisen perumista/siirtämistä.

Jos huoltotoimenpide yliopiston tiloissa on toiminnan jatkuvuuden kannalta välttämätön, se arvioidaan erikseen ja varmistetaan riskien minimointi. Näistä tapaamista/vierailuista pyydetään laittamaan riskinarviointia varten hyvissä ajoin tieto osoitteeseen [email protected].

Jos huoltotoimenpide yliopiston tiloissa on toiminnan jatkuvuuden kannalta välttämätön, se arvioidaan erikseen ja varmistetaan riskien minimointi. Käynnistä pyydetään lähettämään tiedot (nimi, käyntiaika, rakennus, käynnin syy, saavutko Uudenmaan ulkopuolelta) käyntiä edeltävänä arkipäivänä klo 16 mennessä osoitteeseen [email protected] 

Tutkimusryhmäämme on tulossa tärkeä tutkimuskumppani kiireisessä asiassa. Voiko hän tulla?
Ensisijaisesti haetaan aina ratkaisua, jossa vältetään vieraan käynti yliopiston tiloissa ja fyysinen kanssakäyminen. Tapaamiset toteutetaan etäyhteyksien avulla niin paljon kuin mahdollista ja harkittava tapaamisen perumista/siirtämistä.

Voinko käydä tapaamassa kollegaa Helsingin yliopistolla?
Kaikki vierailut pyritään toteuttamaan etäyhteyksillä tai ne perutaan/siirretään.

Jos tapaaminen on yliopiston toiminnan jatkuvuuden kannalta välttämätön, on varmistuttava, että tapaamisen riskit on mahdollista minimoida.

Minulle on tulossa tutkimuslaitteita pakettitoimituksina. Miten toimin?
Rakennuksessa toimii edelleen aulapalvelujen henkilöstöä. Ulko-ovet ovat lukossa mutta ovissa on puhelinnumero, josta saa yhteyden aulapalveluihin.

Yhteystiedot aulapalveluihin löytyvät myös verkosta https://www.aalto.fi/fi/palvelut/aulapalvelut

Tulevia lähetyksiä vastaanotettaessa käytetään hansikkaita, kuittaus tehdään omalla kynällä ja lähetyksen tuojaan pidetään riittävä välimatka.

Kysymyksiä liittyen opiskelijavalintoihin

Aalto-yliopiston hakijapalveluiden kokoamat useimmiten kysytyt kysymykset ja vastaukset opiskelijavalintoihin liittyen:
Koronaviruksen vaikutus opiskelijavalintoihin Aalto-yliopistossa

Järjestetäänkö valintakokeet normaalisti?
Valintakokeet on tarkoitus järjestää suunnitellusti. Koronavirustilanteen kehittymistä ja viranomaisten ohjeistuksia seurataan kansallisesti opiskelijavalinnoissa ja tietoja päivitetään tarvittaessa. 

Korkeakoulujen kevään yhteishaun hakuaika on 18.3.-1.4., ja hakijalle keskeistä on nyt hakea yhteishaussa toiveensa mukaisiin hakukohteisiin. Hakijoita pyydetään ensisijaisesti olemaan yhteydessä yliopistojen hakijapalveluihin kaikissa opiskelijavalintaan ja yliopistoon hakemiseen liittyvissä kysymyksissä.

Tietoa on koottu tänne: https://www.aalto.fi/fi/opiskelu-aallossa

Miten Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun ennakkotehtävät palautetaan?
Aiemmin ilmoitetusta poiketen, kaikkien Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun hakukohteiden ennakkotehtävät palautetaan sähköisesti Opintopolkuun.

Tälle sivulle on lisätty päivitetty tieto muutoksesta ennakkotehtävien palautuksesta https://www.aalto.fi/fi/opiskelu-aallossa/taiteiden-alan-ennakkotehtavat-2020

Etätöihin liittyviä kysymyksiä

Katso yleisohjeet etätyön tekemiseen täältä: 

Etätyöohjeet: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/etatyoohjeet-koronavirustilanteisiinIT:n yleisohjeita: https://www.aalto.fi/en/it-help

Henkilötietojen käsittely ja tietoturva: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/henkilotietojen-kasittelyn-tietosuoja-ja-tietoturva-yleisohje

Voinko lainata työvälineitä kotona työskentelyä varten?
Ohje työvälineiden lainaamiseen löytyy tältä sivulta: https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopisto/sisaisia-koronavirukseen-liittyvia-ohjeita.

Onko meillä riittävästi IT-tukea saatavilla etätyön ja -opiskelun tukemiseksi?
IT-palveluissa on varauduttu kasvavaan tuen tarpeeseen. IT-tuki keskittyy online-tukeen (ohjesivustot, sähköpostipyynnöt, puhelin, chat). Kampuksen IT-palvelupisteiden aukioloajat ovat rajalliset. Palvelukanavissa voi olla ruuhkaa, joten pyydämme kärsivällisyyttä. Suosittelemme myös, että tarkistat online-ohjeet ennen kuin olet yhteydessä palvelukanavien kautta. Varsinkin puhelintukea tulisi käyttää ensisijaisesti opetuksen ja muiden kriittisten toimintojen tukemiseen. Päivitetyt tiedot tuen aukioloajoista löytyy osoitteesta: https://www.aalto.fi/en/it-help

Jos tarvitset kampuksella IT-lähitukea ajalla 25.3.–13.4. (esim. korvaavan laitteen nouto, tietyt päivitykset, AV-tuki), lähetä ilmoitus osoitteeseen [email protected] kampuksen käyntiohjeistuksen mukaisesti käyntiajasta sopiaksesi. Jos tarvitset muuta IT-tukea, ota yhteys IT Service Deskiin [email protected]

Onko järjestelmien puolesta (kuten videopalvelut) riittävästi kapasiteettia etätyöhön ja -opiskeluun?
IT-palveluissa on varauduttu kasvavaan tuen tarpeeseen. Verkkoa ja osaa palveluista ylläpidetään Aallossa ja osa palveluista ostetaan ulkopuolisilta kumppaneilta. Tarkkailemme järjestelmien suorituskykyä jatkuvasti ja olemme tarvittaessa yhteydessä palveluntuottajiin. On todennäköistä, että laajamittainen etätyöskentely aiheuttaa joitain ongelmia, kuten palvelujen hitautta, varsinkin jos kyseessä on kansallinen tai globaali palvelu. Pyydämme kärsivällisyyttä ja joustavuutta. Mikäli vakavia ongelmia palvelujen saatavuudessa ilmenee, ohjeistamme käyttäjille vaihtoehtoisia palveluja tällä sivustolla: https://www.aalto.fi/en/it-help

Onko etätyöhön jotain teknisiä ohjeita?
VPN-yhteyttä käyttäessäsi vältä turhaa sosiaalisen median (esim. YouTube, Facebook) käyttöä. Nämä palvelut kuluttavat paljon kapasiteettia ja toisten aaltolaisten työnteko hidastuu. Lue lisää: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/etayhdistaminen-aallon-verkkoon-vpn

Onko minun pakko tehdä etätyötä?  
Teemme pääsääntöisesti etätyötä.

Minulla on perussairauksia eikä ole mahdollista tehdä etätyötä. Voinko jäädä kotiin? 
Ole yhteydessä esimieheesi.  

Voinko tässä tilanteessa pitää lomiani?
Periaatteessa tämä on mahdollista, mikäli työtehtäviesi puolesta loman pitäminen on mahdollista. Keskustele asiasta esimiehesi kanssa. 

Opintoihin liittyviä kysymyksiä

Miten tentit järjestetään?
Katso tietoa kootusti Inton sivulta

Voinko käyttää Adoben ohjelmistoja kotoa, kun en pääse kampukselle?
Aalto IT hoitaa asiaa ja siitä tulee lisätietoa ja ohjeet saataville arviolta 19.3. Tarkista nämä osoitteet: Into ja IT Help Desk

Onko saatavilla jotain tukea hyvinvointiin etänä?
Kyllä on, tutustu aiheeseen täällä.

Onko mahdollisuuksia ryhmätyöskentelyyn kampuksella?
Ei valitettavasti, kampuksen kaikki tilat on suljettu opiskelijoilta ja tässä tilanteessa suositellaan ensisijaisesti etäryhmätyötä. 

Näkeekö ZOOM-luennot jälkikäteen? 
Kyllä, jos luennoitsija on tallentanut luennon. 

Toimivatko opiskelijoiden palvelupisteet normaalisti?
Yliopiston tilat eivät ole opiskelijoiden käytössä 17.3. klo 20 jälkeen jatkuen 13.4. saakka. Yhteenveto opiskelun tukipalveluista ja opiskelijoiden opintotuesta löytyy Intossa.

Opiskelijoiden palvelupisteet (Starting Point!, hakijapalvelut, Avoin yliopisto, korkeakoulut, Harald Herlin -oppimiskeskus ja Starting Point of Wellbeing) siirtyvät toistaiseksi toimintamalliin, jossa kasvokkaista asiakaspalvelua ei järjestetä, vaan asiointi tapahtuu puhelimitse tai palveluosoitteiden kautta. Aallon ulkopuolisten palveluntarjoajien osalta menetellään palvelun tarjoavan organisaation periaatteiden mukaisesti. Lisäksi ohjeistetaan erikseen erikoistilanteet, esimerkiksi valintoihin liittyvien ennakkotehtävien palauttaminen.

Minulle on maksettu vaihto-apurahan ensimmäinen osa, enkä ole päässyt lähtemään. Pitääkö apuraha palauttaa? 
Vaihto-opiskelun jo maksettua apurahaa ei tarvitse palauttaa. Sillä voi kattaa jo syntyneitä kustannuksia. Apurahan toista osaa ei kuitenkaan makseta. 

Aloittelin vaihtojaksoa, jonka jouduin keskeyttämään. Vaihto-yliopistoni ei lähtökohtaisesti järjestä etäopiskelua. Mitä teen? 
Voit ilmoittautua Aallon eli kotiyliopiston kursseille. Oppimispalvelujen henkilökunta auttaa tarvittaessa ilmoittautumisessa. Vaikka opiskelet kursseja Aallossa, vaihto-opiskeluun myönnettyä apurahaa ei peritä takaisin. 

Entä jos vaihdossa aloitetut kurssit jäävät vaihtokohteessa kesken? 
Jos et voi viimeistellä vaihtokohteessa aloitettua kurssia etäopiskeluna, lähtökohtaisesti haemme ratkaisuja, jolla hankittu osaaminen voidaan todentaa ja lukea hyväksi täällä Aallossa. 

Olen Aallossa vaihdossa, mutta nyt kotiyliopistoni vaatii minua palaamaan. Järjestääkö Aalto etäsuoritusmahdollisuuden kursseille, jotka minulla jäävät kesken? 
Aalto-yliopisto keskeyttää kaiken lähiopetuksen 17.3.-13.4. Seuraa MyCourses- ja Into-palveluja.

Lähdin vaihtokohteesta muualle odottelemaan tilanteen asettumista. Korvataanko myös tämä matka? 
Matkatukea maksetaan Suomeen (tai kansainvälisen tutkinto-opiskelijan tapauksessa kotimaahan). Olemme halunneet tulla vastaan kustannuksissa, joita syntyy, kun paluuta joudutaan aikaistamaan huomioiden viranomaisohjeistus matkustuksesta. 

Onko ohjeistusta maisterivalinnan haastattelujen käymiselle Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun tiloissa? 
Tenttien järjestelyistä ja valintakokeista tulee lisätietoa lähiaikoina.   

Olen juuri nyt vaihdossa ulkomailla. Mitä minun pitäisi tehdä? 
Yleisohje on lähteä Suomeen tai kotimaahasi heti kun mahdollista. Aalto-yliopisto tukee tarpeen mukaan taloudellisesti matkaasi yliopistostasi Helsinkiin tai vaihtoehtoisesti kotimaahasi. Kun palaat ulkomailta, opiskele etänä 14 vuorokauden ajan. Ole näissä tapauksissa yhteydessä kurssin vastuuopettajaan tai korkeakoulusi oppimispalveluun sopiaksesi tämän ajan erityisjärjestelyistä.  

Olen Aallon opiskelija ja asun ulkomailla. Olen ostanut lentolipun Suomeen ensi viikolla osallistuakseni luennolle Otaniemessä. Pitääkö minun peruuttaa matkani? 
Aalto-yliopisto keskeyttää kaiken lähiopetuksen 17.3.-13.4. Seuraa MyCourses- ja Into-palveluja.   

Matkoihin liittyviä kysymyksiä 

Olen Aallon työntekijä ja palaan matkalta ulkomailta. Työtehtäväni on sellainen, että en voi tehdä etätöitä. Miten toimin?
Keskustele esimiehesi kanssa ja sovitte asiasta tapauskohtaisesti. 

Mitä tapahtuu palkalle jos minut määrätään karanteeniin ollessani toisessa maassa työmatkalla? 
Aalto maksaa palkan karanteeniajalta ja saa sitä vastaavan tartuntatautipäivärahan Kelalta. Aalto maksaa myös päivärahat. Karanteeniaika on työaikaa ja oireettoman työntekijän edellytetään tekevän etätöitä sikäli, kun se on mahdollista. 

Kuinka pitkään matkustuskielto on voimassa? 
Toistaiseksi. Tilannetta arvioidaan jatkuvasti. Seuraamme viranomaisten päivittämiä ohjeita. 

Voinko peruuttaa lomani, jos matkani joudutaan koronan takia peruuttamaan? Voinko siirtää tämän takia lomapäivät säästöön, jotteivät ne vanhenisi? 
Lähtökohtaisesti sovitut lomajaksot pidetään. Tarvittaessa keskustele asiasta esimiehesi kanssa. Mikäli kuitenkin yhdessä päädytte perumaan lomajakson, huomioittehan, että vastaava loma tulee pitää normaalien vanhenemisaikojen puitteissa. Lomaa ei siis siirretä säästöön vapaa-ajan matkan peruuntumisen johdosta.

Pitääkö ulkomailla olevan komennusmatkalaisen palata Suomeen? 
Yleisohje on palata Suomeen. Ole yhteydessä koulusi HR-päällikköön käydäksesi läpi oman tilanteesi. Kun palaat ulkomailta, työskentele etänä 14 vuorokauden ajan. Ole näissä tapauksissa yhteydessä esimieheesi tai korkeakoulusi opintopalveluun sopiaksesi tämän ajan erityisjärjestelyistä. Viikolla 12 siirrymme lähtökohtaisesti etätyöhön.

Miten Aalto työnantajana toimii, jos matkustajalle lankeaa esim. kahden viikon ylimääräiset hotelli- ja lentokulut mahdollisen karanteenitilanteen vuoksi? 
Aalto korvaa muuttuneiden matkajärjestelyiden aiheuttamat kustannukset. 

Minulla olisi konferenssimatka maaliskuussa, mutta koronaviruksen vuoksi lähtö arveluttaa minua.
Ulkomaille ei toistaiseksi matkusteta työ- tai opiskeluasioissa. Vältä kaikkea matkustamista myös kotimaassa. 

Korvaako Aallon matkavakuutus työmatkani peruuntumisen?
Tietyin ehdoin, kyllä. If Vakuutusyhtiö tarkentaa matkaperuutuksien korvauksiin liittyviä ohjeitaan säännöllisesti.

Tarkista aina viimeisin tieto If:n sivuilta:
https://www.if.fi/yritysasiakkaat/ota-yhteytta/ajankohtaista/koronavirus
 
20.3.2020 If Vakuutusyhtiön ohjeistus oli tämä:
”Korvaamme yritysasiakkaiden matkojen peruuntumiset Suomesta ulkomaille ..., kun matkan alkaminen ajoittuu välille 13.3.-13.4.2020. Matka on pitänyt varata viimeistään 12.3.2020 ja se pitää perua 13.3. -26.3.2020 välisenä aikana. Matkavakuutus kattaa vain sen, mitä matkanjärjestäjä, lentoyhtiö, matkatoimisto, hotelli tai palveluntuottaja ei korvaa. Tarkista näiden tahojen muutos- ja peruutusehdot ja hae näiltä tahoilta korvaus ennen Ifin korvaushakemuksen tekemistä.”

Konferenssi, johon olin osallistumassa on peruttu koronavirustilanteen vuoksi. Varasin lennot matkatoimisto HRG:n kautta. Miten menettelen peruutuksen ja M2 matkalaskuni kanssa

 1. Peruuta lentovarauksesi ottamalla yhteyttä HRG:en +358 9 4245 2228 (ma-pe 8-17) ja muut matkavaraukset palvelun tarjoajalta.
 2. Mikäli lentolipulla ei ole peruutusoikeutta, peru lento vasta lähempänä lähtöä. Jos lentoyhtiö peruu lennon ennen lähtöpäivää, se myös hyvittää lipun hinnan.
 3. HRG hakee korvauksia suoraan palveluntuottajalta. Myös peruutuskelvottomista lennoista hyvitetään yleensä verojen osuus.
 4. Odota, että hyvitys tulee näkyviin M2 ostoihisi.
 5. Jos matkalipuistasi hyvitetään vain osa, tarkista korvaako Aallon matkavakuutus jäljelle jääneen osan. Kulloinkin voimassa oleva korvausohje löytyy If Vakuutusyhtiön sivuilta https://www.if.fi/yritysasiakkaat/ota-yhteytta/ajankohtaista/koronavirus 
 6. Lähetä vahinkohakemus jäljelle jääneistä kuluista If:n portaalissa. Ohjeet ja linkki portaaliin: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/matkavakuutus  
 7. Tee kululasku M2:ssa. Ilmoita kululaskun kuvauksessa, että matka on peruuntunut ja että vahinkoilmoitus on lähetetty If:lle, jos sille on ollut tarvetta. Kohdista laskulle alkuperäiset ostot ja niihin tulleet hyvitykset, ja liitä matkan ohjelma ja kuitit (HRG Credit Card Note). Ohje laskun tekemiseen:  https://www.aalto.fi/fi/palvelut/m2-blue-matkalaskut-kululaskut-m2-mobiili-ja-matkasuunnitelmat
 8. Ota yhteyttä matkatiimiin [email protected], jos tarvitset neuvoja tai apua.

Työmatkani peruuntui koronavirustilanteen vuoksi. Olin varannut lennot suoraan lentoyhtiöltä ja maksanut ne itse. Miten menettelen peruutuksen kanssa ja mistä saan korvauksen maksamastani lennosta?

 1. Peru lento suoraan lentoyhtiöltä. Mikäli lentolipulla ei ole peruutusoikeutta, peru lento vasta lähempänä lähtöä. Jos lentoyhtiö peruu lennon ennen lähtöpäivää, se myös hyvittää lipun hinnan.
 2. Hae korvausta ensin lentoyhtiöltä.
 3. Jos lennostasi hyvitetään vain osa, tarkista korvaako Aallon matkavakuutus jäljelle jääneen osan. Kulloinkin voimassa oleva korvausohje löytyy If Vakuutusyhtiön sivuilta https://www.if.fi/yritysasiakkaat/ota-yhteytta/ajankohtaista/koronavirus 
 4. Lähetä vahinkohakemus jäljelle jääneistä kuluista If:n portaalissa. Ohjeet ja linkki If:n portaaliin: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/matkavakuutus
 5. Vahinkokorvausmaksu itsemaksamistasi kuluista tulee omalle pankkitilillesi.
 6. Tee kululasku M2:ssa sen jälkeen, kun olet saanut vakuutusyhtiön korvauspäätöksen. Ilmoita kululaskun kuvauksessa, että matka on peruuntunut ja olet hakenut hyvitystä lentoyhtiöltä sekä korvausta If:ltä. Liitä kululaskuusi:
  -ostotapahtumien kuitit
  -matkan ohjelma
  -vakuutusyhtiön korvauspäätös
 7. Ohje M2 kululaskun tekemiseen: https://www.aalto.fi/fi/palvelut/m2-blue-matkalaskut-kululaskut-m2-mobiili-ja-matkasuunnitelmat
 8. Ota yhteyttä matkatiimiin [email protected]  jos tarvitset neuvoja tai apua.

Kirjalainat oppimiskeskuksesta

Minulla on kirjalainoja Aalto-yliopiston oppimiskeskuksesta enkä pysty uusimaan niitä. Tuleeko myöhästymismaksuja?
Poikkeustilanteen 17.3.-13.4. aikana syntyneitä myöhästymismaksuja ei peritä sinulta. Niiden syntymistä ei kuitenkaan voida estää. Ota näiden maksujen osalta yhteyttä oppimiskeskuksen asiakaspalveluun [email protected] 
 
Olen varannut kirjan ja sain ilmoituksen, että se on noudettavissa. Milloin voin tulla hakemaan sen?
Kun varaus on valmiina noudettavaksi, asiakaspalvelu soittaa sinulle noutoajan sopimiseksi. Kirjojen ja aineiston noutopiste on Oppimiskeskuksen pääoven vieressä, osoitteessa Otaniementie 9.

Kirjalainani eräpäivä on poikkeustilanteen aikana. Mitä voin tehdä? 
Kun uusit lainasi Aalto-Finnassa, sen eräpäivä siirtyy poikkeustilanteen jälkeiseen aikaan. Mikäli uusinta ei onnistu, ota yhteyttä Oppimiskeskuksen asiakaspalveluun: [email protected] Mahdollisia poikkeustilanteen aikana syntyviä myöhästymismaksuja ei peritä. Kirjalainan voi myös palauttaa Oppimiskeskukseen palautusluukusta, joka sijaitsee Otaniementien puoleisella ovella (kahvilan vieressä). 

Tietoa koronaviruksesta

Tietoja koronaviruksen vaikutuksista yliopiston toimintaan on tarkennettu (päivitys 27.3.).

Lue lisää
Laboratoriossa käytössä oleva koeputkiteline.

Koronavirukseen liittyviä uutisia Aalto-yliopiston verkkosivuilla

Kuvassa näkyy rahoituksen professori Vesa Puttonen ja kuvan otti Evelin Kask.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Pikavauhtia tehty raportti paljastaa, miten ravintola– ja majoitusalan kassat kestävät koronakriisissä

Professori Vesa Puttosen työryhmän raportti auttaa päätöksentekijöitä arvioimaan ravintoloiden sulkemisen vaikutuksia.
Ei tehdä korona-ajasta suorittamisen olympialaisia, kuvituskuvassa kolme ihmistä kävelee syksyisessä kaislikossa
Yliopisto Julkaistu:

Ei tehdä korona-ajasta suorittamisen olympialaisia

Poikkeustilanteessa tulisi suhtautua lempeästi itseemme ja toisiimme, muistuttaa apulaisprofessori Jukka Luoma.
Miten koronavirus leviää
Tiedotteet Julkaistu:

Suomalaistutkijat yhdistivät voimansa selvittääkseen, miten koronavirus voi levitä ilmassa

Hankkeessa on mukana muun muassa virtausfyysikkoja, virologeja ja lääketieteellisen tekniikan asiantuntijoita. Tutkijat käyttävät 3D-mallintamiseen supertietokonetta ja uskovat, että ensimmäisiä tuloksia voidaan saada jo lähiviikkoina.
Image of an empty lecture hall
Opinnot, Yliopisto Julkaistu:

Aalto Thesis ja koronavirus

Lue täältä, miten koronavirus vaikuttaa Aalto Thesis -ohjelmaan.
 • Julkaistu:
 • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu