Aalto-yliopisto

Tietoa koronaviruksesta

Ajankohtaista tietoa koronaviruksen vaikutuksista yliopiston toimintaan.

Tällä sivulla on koronapandemiaan liittyvät tärkeimmät ja ajantasaiset ohjeet. Täydentäviä ohjeita on muun muassa sivulla Sisäisiä koronavirukseen liittyviä ohjeita (kirjaudu Aalto-tunnuksilla). Muita ohjeita ja tarpeellisia linkkejä on koottu tämän sivun loppuun.

 • 27.11. Suosittelemme erittäin vahvasti maskien käyttöä kaikissa sisätiloissa. Teemme etätöitä. Lähiopetustilanteisiin voi osallistua korkeintaan 10 henkeä. Kampuksen yleisissä sisätiloissa oleskelua vältetään. Lue 27.11. tiedote kokonaisuudessaan sivun alalaidasta.

 

Vetoamme, että kaikki aaltolaiset noudattavat linjauksia ja kantavat yhdessä vastuuta omasta ja yhteisömme turvallisuudesta.

Tilat ja turvallisuus

 • Seuraavan kolmen viikon aikana tehdään etätöitä, ja kampuksella työskennellään vain välttämättömistä syistä.
 • Kampuksella työskenneltäessä ja opiskeltaessa on jokaisen huolehdittava riittävistä turvaetäisyyksistä ja hyvästä käsihygieniasta.
 • Jos sinulla on flunssan, influenssan tai muun tarttuvan taudin oireita, pysy kotona. Jos sinulla on koronavirukseen viittaavia oireita, hakeudu testiin.
 • Turvavälien varmistamiseksi työtiloissa ja neuvotteluhuoneissa on paikkoja noin puolet normaalista määrästä.
 • Kampuksen yleisissä sisätiloissa oleskelua vältetään. 
 • Suosittelemme Koronavilkku-sovelluksen lataamista puhelimeen.

Suositus maskien käytöstä

 • Suosittelemme erittäin vahvasti maskien käyttöä kaikissa sisätiloissa, esimerkiksi opiskelutilanteissa, kampuksen aula- ja käytävätiloissa, kampusravintoloissa ruokailemaan ja pois siirryttäessä ja työtiloissa, joissa on useampi henkilö, ellei ole erityistä terveydellistä syytä olla käyttämättä maskia.
 • Aalto-yliopisto tarjoaa asianmukaiset hengityssuojaimet sellaisiin työ- ja opetustilanteisiin, joissa turvavälejä ei ole mahdollista säilyttää (esimerkiksi laboratoriot, pajat tai opetustilanne, joka edellyttää lähityöskentelyä). Ulkomaille suuntautuvia työmatkoja varten yliopisto antaa lentoyhtiön ja/tai kohdemaan edellyttämät hengityssuojaimet.

Työskentely

 • Tehdään etätöitä. Kampuksella työskennellään ja kokoustetaan vain välttämättömistä syistä.
 • Välttämättömistä syistä kampuksella järjestettävien kokousten osallistujamäärä voi olla enintään 10 henkilöä.
 • Esimerkiksi henkilöstön pikkujoulut ja kiltojen esittelytilaisuudet järjestetään virtuaalitilaisuuksina tai ulkotiloissa enintään 10 hengen ryhmissä turvallisuusohjeistukset huomioiden.
 • Jos työskentelet kampuksella, tee tilavaraus yksikkösi ohjeiden mukaisesti.
 • Katso tarkempia ohjeita sivulta Sisäisiä koronavirukseen liittyviä ohjeita.

Opiskelu ja opetus

 • Opetus ja opiskelu jatkuvat pääosin etämuodossa. 
 • Korkeakouluissa viikon 48 aikana välttämättömäksi tunnistettua lähiopetusta jatketaan II periodin loppuun.  Kuhunkin lähiopetustilanteeseen voi osallistua korkeintaan 10 henkeä. Samassa tilassa voi tenttiä suorittaa enintään 10 henkeä. Lähiopetukseen osallistuvien turvallisuuden takaamiseksi kiinnitetään erityistä huomiota maskien käyttöön.
 • Esimerkiksi kiltojen esittelytilaisuudet järjestetään virtuaalitilaisuuksina tai ulkotiloissa enintään 10 hengen ryhmissä turvallisuusohjeistukset huomioiden.  Kampuksen itseopiskelutilat ovat toistaiseksi poissa käytöstä.
 • Kampuksen yleisissä sisätiloissa oleskelua vältetään 
 • Lähiopetustilaisuuksiin osallistuvien on mahdollista varata kampukselta opiskelu- ja työskentelypisteitä samana päivänä tapahtuvien opetustilaisuuksien väliseksi ajaksi.
 • Ruuhkien syntymistä on vältettävä, ja kampukselle voi tulla vain opiskeluun liittyvästä syystä.
 • Rakennukset, joissa on opetusta tai opiskelijaravintola, ovat avoinna. Kulku tapahtuu erikseen merkittyjen ovien kautta.
 • Katso tarkemmat opiskelijan ohjeet Intosta.

Tilaisuudet ja vierailijat

 • Suosittelemme järjestämään kaikki tilaisuudet, kokoukset, tapaamiset, tapahtumat ja näyttelyt toistaiseksi etätilaisuuksina.

 • Välttämättömistä syistä kampuksella järjestettävien kokousten osallistujamäärä voi olla enintään 10 henkeä. Jos vierailijan vastaanottaminen on ehdottoman välttämätöntä, on huolehdittava turvatoimista ja varmistettava, että vieras on oireeton.

 • Emme ota vastaan vierailijoita, jotka ovat saapuneet Suomeen korkean ilmaantuvuuden maasta (thl.fi) alle 10 vuorokautta sitten. Alhaisen ilmaantuvuuden maasta Suomeen alle 10 vuorokautta sitten tulleet voivat tulla kampukselle, jos vierailu katsotaan ehdottoman välttämättömäksi.

Matkustus

 • Työmatkoja tulee välttää ja matkustaminen on mahdollista vain riskiarviokäytännön mukaisesti. Katso matkustusohje.
 • Kaikkien ulkomaanmatkojen jälkeen suositellaan 10 vuorokauden etätyöskentelyä. Korkean ilmaantuvuuden maahan suuntautuneelta matkalta palaavalta edellytetään 10 vuorokauden omaehtoista karanteenia.

* * * * *

27.11. Tarkennettuja linjauksia yliopiston toimintaan

Viranomaiset ovat tänään 27.11. asettaneet uusia rajoituksia ja suosituksia koronaepidemian pysäyttämiseksi pääkaupunkiseudulla. Haluamme varmistaa Aalto-yhteisön terveyden ja turvallisuuden ja ehkäistä tartuntoja ja altistumisia tarkentamalla linjauksia Otaniemen kampuksella tapahtuvasta toiminnasta. 
Näillä toimenpiteillä pyrimme edelleen turvaamaan mm. välttämättömän lähiopetuksen ja kokeellisen tutkimustyön jatkumisen kampuksella. Haluamme myös osaltamme varmistaa, ettei epidemia leviä entisestään juuri ennen joulutaukoa. Uudet linjaukset ovat voimassa 30.11.2020-20.12.2020.  

Maskien käyttö:  

Suosittelemme erittäin vahvasti maskien käyttöä kaikissa sisätiloissa, esimerkiksi opiskelutilanteissa, kampuksen aula- ja käytävätiloissa, kampusravintoloissa ruokailemaan ja pois siirryttäessä ja työtiloissa, joissa on useampi henkilö, ellei ole erityistä terveydellistä syytä olla käyttämättä maskia.   

Työskentely, opetus, tentit:  

Aikavälillä 30.11.2020-20.12.2020:  

 • Tehdään etätöitä. Kampuksella työskennellään ja kokoustetaan vain välttämättömistä syistä.
 • Välttämättömistä syistä kampuksella järjestettävien kokousten osallistujamäärä voi olla enintään 10 henkeä. 
 • Esimerkiksi henkilöstön pikkujoulut ja kiltojen esittelytilaisuudet järjestetään virtuaalitilaisuuksina tai ulkotiloissa enintään 10 hengen ryhmissä turvallisuusohjeistukset huomioiden.   
 • Tenttijärjestelyt muuttuvat siten, että samassa tilassa voi tenttiä suorittaa enintään 10 henkeä.   
 • Korkeakouluissa kuluneen viikon (vko. 48) aikana välttämättömäksi tunnistettua lähiopetusta jatketaan II periodin loppuun.  Kuhunkin lähiopetustilanteeseen voi osallistua korkeintaan 10 henkeä.
 • Lähiopetukseen osallistuvien turvallisuuden takaamiseksi kiinnitetään erityistä huomiota maskien käyttöön.  
 • Kampuksen yleisissä sisätiloissa oleskelua vältetään 

Koronavirusepidemian ollessa nyt juuri vakavassa vaiheessa, vetoamme, että kaikki aaltolaiset noudattavat linjauksia ja kantavat yhdessä vastuuta omasta ja yhteisömme turvallisuudesta.  

Voimassa olevat koronavirusohjeet ja linjaukset löytyvät aalto.fi -koronavirussivustolta.   

https://www.aalto.fi/fi/aalto-yliopisto/tietoa-koronaviruksesta  

Pidetään huolta toisistamme! 

* * * * *

Kriisinhallintaryhmä (CMT)
Aalto-yliopisto

Aalto-yliopiston ohjeista vastaa kriisinhallintaryhmä, jota johtaa rehtori ja jonka jäseniä ovat turvallisuuspäällikkö ja viestintäjohtaja ja tarvittaessa muita yliopiston avainhenkilöitä. Ryhmä seuraa koronavirustilannetta, pitää tiivistä yhteyttä viranomaisiin ja linjaa yliopiston toimenpiteet. Kriisinhallintaryhmä hyödyntää Suomen viranomaisten ja asiantuntijoiden tilannearviota.   

 

Jos et löydä vastauksia kysymyksiisi tällä sivustolla julkaistusta aineistosta, voit lähettää kysymyksesi sähköpostitse osoitteeseen [email protected]

Neuvontapalveluita

 • Terveystalon verkkosivuilla on kotihoito- ja toimintaohjeita, jos epäilet koronavirustartuntaa. Terveystaloon yhteys otetaan ensijaisesti Lääkäri chat 24/7 -palvelun kautta. Palveluun kirjautumista varten tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen. Voit tehdä myös oiretestin Omaolo-verkkopalvelun kautta.

 • Valtakunnallinen koronaviruksen neuvonta 0295 535 535. Puhelinneuvonnasta ei saa terveysneuvontaa eikä ohjausta päivystyksellisissä akuuteissa oireissa. Puhelinneuvonta on auki arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.
 • HUSin päivystysnumero on 116 117 (24/7).

Hyödyllisiä linkkejä

Hyödyllisiä ohjesivuja

A person using VR headset

Verkko-opetuksen tukipalveluista on koottu tietoa osoitteessa opit.aalto.fi

Verkko-opetuksen tukipalveluista on koottu tietoa osoitteessa opit.aalto.fi

Laboratoriossa käytössä oleva koeputkiteline.

Koronavirus -tietoa opiskelijalle

Koronavirus -tietoa opiskelijalle

Laboratorioväline

Koronavirukseen liittyviä ohjeita tilaisuuksien järjestäjille

Tilaisuuksien, tapahtumien ja näyttelyiden järjestäminen Aalto-yliopiston sisä- ja ulkotiloissa. Sivulla on myös linkkejä ja vinkkejä työkaluista virtuaalisen tapahtuman järjestämiseksi.

Aalto-yliopisto
itpalvelut

IT Help

Täältä löydät IT-palveluihin liittyvät ohjeet.

Koronavirukseen liittyviä uutisia Aalto-yliopiston verkkosivuilla

Kuva: NordicMathCovid-hanke.
Poikkeustilanteet Julkaistu:

Uusi epidemiamallinnus helpottaa koronastrategioiden arviointia

Suomalaisten, ruotsalaisten ja norjalaisten tutkijoiden yhteishanke huomioi mallissa myös verkostorakenteet ja ihmisten liikkuvuuden.
Mallinnus aerosolien leviämisestä bussissa.
Mediatiedotteet, Tutkimus ja taide Julkaistu:

Uusi ohjelma mallintaa nopeasti, miten virusta kantavat aerosolit liikkuvat sisäilmassa

Apulaisprofessori Ville Vuorinen kehittää Suomen Akatemian rahoittamassa hankkeessa avoimen koodin ohjelmaa, joka vauhdittaa aerosolien leviämisen tutkimista. Ohjelma tekee jopa tunnissa sen, mihin aiemmin kului supertietokoneella useita päiviä.
Kuvassa kädet ja post-it-lappuja. Kuva: Adolfo Vera
Tutkimus ja taide Julkaistu:

Miten koronavirus on vaikuttanut yritysten strategioihin? – Kyselytutkimuksella tuotetaan tietoa päätöksenteon tueksi

Aalto-yliopiston hankkeessa tuotettu tieto auttaa yrityksiä, kun ne tekevät strategia- ja investointipäätöksiä.
Kuva: Adolfo Vera.
Tutkimus ja taide Julkaistu:

HUSissa ja Aallossa alkaa tutkimus EEG-aivosähkökäyrästä tehtävästä koronavirusinfektion hengitysvaikeuden ennusteesta

Koronaviruspotilaiden vakavien hengitysvaikeuksien taustatekijöitä etsitään koneoppimisen avulla EEG-aivosähkökäyristä. Tutkimuksen tuloksia on tarkoitus hyödyntää muidenkin potilaiden tehohoidon arvioinnissa.
 • Julkaistu:
 • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu