Aalto ARTS Books

Tietoa kustantamosta

Aalto ARTS Books on Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun (ARTS) kustantamo. Julkaisemme taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin vertaisarvioituja tutkimusteoksia, alan koulutukseen liittyviä oppi- ja käsikirjoja sekä taidekirjoja.

Julkaisuillamme haluamme tukea ja edistää tutkimusta ja taidetta, joka on riippumatonta, kriittistä, monialaista ja ihmiskeskeistä. Taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin yhteiskunnallisessa vaikuttavuudessa julkaisuilla on tärkeä rooli.

Aalto-yliopistossa tiede ja taide kulkevat rinta rinnan, mikä näkyy myös julkaisujemme visuaalisuudessa. Aalto ARTS Books julkaisee sekä sisällöllisesti että visuaalisesti laadukkaita teoksia, jotka kuuluvat parhaaseen kansainväliseen tasoon. Kohdeyleisönä ovat etenkin alan ammattilaiset, tutkijat ja opiskelijat.

Kansainvälisyys on olennainen osa kustannustoimintaamme. Teemme yhteistyötä alan yliopistojen ja kustantajien kanssa. Digitaalisten formaattien myötä myös kirjojemme saatavuus on nopeutunut.

Kuvat: Julia Weckman
Arts Books pääkuva / Julia Weckman

Historiaa – mistä kaikki alkoi

Kaikki alkoi pienestä harmaasta, käsin konekirjoitetusta ja monistetusta kirjasesta vuonna 1984. Kaksikielinen teos enteili tulevaa kansainvälisyyttä: Designforschung – Design Research. Muotoilun alan tutkimussarja oli saanut alkunsa.

Taideteollisen korkeakoulun (nyk. Aalto-yliopiston taiteen ja suunnittelun korkeakoulu) rehtori Yrjö Sotamaan tuella julkaisutoimintaa kehitettiin yhä kunnianhimoisempaan suuntaan 1990-luvulla. Ensimmäinen väitöskirja julkaistiin 1990, kyseessä oli Päivi Hovin väitöskirja Mainoskuva Suomessa. Syksyllä 2018 taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin alan väitöskirjoja on julkaistu yli 200.

Väitöskirjojen kiinnostavat ulkoasut ovat saaneet monet kysymään: onko tämä todella väitöskirja? Kirjojemme ulkoasujen visuaalisuus liittyy korkeakoulumme toiminnan ytimeen, laadukkaaseen ja uusia uria luovaan suunnitteluun.

Tutkimuskirjallisuuden lisäksi eri vuosikymmeninä on syntynyt paljon oppi- ja käsikirjoja, joista moni on alansa perusteos. Näitä sisältöjä käytetään laajalti alan koulutuksessa.

Muotoilun, taiteen ja arkkitehtuurin merkitys näkyy ihmisten jokapäiväisessä elämässä. Kirjoissamme on kyse tämän merkityksen tunnetuksi tekemisestä. Näin oli vuonna 1984 – ja näin on edelleen.

Kansainvälinen toiminta

Suurin osa julkaisuistamme on englanninkielisiä, joten ne suuntautuvat suoraan maailmalle verkkokauppamme välityksellä.

Näkyvyys ja PR-työ

Autamme kirjailijoitamme kontaktien saamisessa sekä käännösversioiden toteuttamisessa. Aalto ARTS Books on mukana Aalto-yliopiston kansainvälisissä konferensseissa, kirjatapahtumissa ja julkistamistilaisuuksissa.

Lähetämme uutuuskirjat oman alansa huippumedioille arvosteltaviksi, ja kirjamme ovat saaneet näkyvyyttä taide- ja arkkitehtuurialojen julkaisuissa. Kirjailijoidemme teoksia on käännetty useille eri kielille, esimerkiksi kiinaksi, espanjaksi ja romaniaksi.

Aalto ARTS Books osallistuu vuosittain kansainvälisiin kirjatapahtumiin, kuten Frankfurtin kirjamessuille. Tämä kirja-alan suurin tapahtuma on näyteikkuna maailmalle, missä sadat tuhannet vierailijat voivat tutustua kirjoihimme. Messujen myötä on syntynyt kansainvälisiä yhteistyöprojekteja, kuten Pekka Korvanmaan Finnish Design – A Concise History, joka julkaistiin Victoria & Albert -museon kanssa 2014, kun Suomi oli Frankfurtin kirjamessujen teemamaa.

Yliopistojen välinen yhteistyöjulkaiseminen

Aalto ARTS Books tekee tiivistä julkaisuyhteistyötä alan korkeakoulujen kanssa. Yhteistyökumppaneitamme ovat olleet esimerkiksi University of Applied Art Vienna, Universidad Nacional Autónoma de México & Tecnológico de Monterrey, Milanon Politecnico ja Nantes Atlantique.

Curating as Anti-racist Practice (2018) oli ensimmäinen kuratoinnin alan julkaisumme, ja yhteistyökumppanina oli University of Applied Art Vienna.

Ensimmäinen espanjankielinen kirjamme El diseño como libertad en práctica syntyi yhteistyössä kahden meksikolaisen yliopiston kanssa: Universidad Nacional Autónoma de México & Tecnológico de Monterrey. Kestävän kehityksen muotoiluhankkeita avaava teos julkaistiin Meksiko Cityn muotoilupääkaupunkivuoden 2018 kunniaksi. Kirja on julkaistu myös englanniksi nimellä Design as Freedom in Practice.

Kansainvälisistä yhteistyöhankkeista Aalto ARTS Booksissa vastaa Sanna Tyyri-Pohjonen.

Kansainvälinen kirjavälittäjämme on Idea Books Hollannista.

Aalto ARTS Booksin verkkokauppa

Tilaa kirjoja

Siirry verkkokauppaan
Aalto ARTS Books logo
  • Julkaistu:
  • Päivitetty:
Jaa
URL kopioitu