Aalto ARTS Books

Tietoa Aalto ARTS Booksista

Aalto ARTS Books on Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun (ARTS) kustantamo, joka julkaisee taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin alan kirjallisuutta. Julkaisemme niin vertaisarvioituja tutkimusteoksia, tieto- ja käsikirjoja kuin taidekirjojakin.
Aalto ARTS Booksin kirjoja esillä puupöydillä näyttelytilassa.
Keväällä 2022 juhlistettiin Aalto ARTS Booksin 500 toimitetun kirjan taivalta näyttelyllä Väreessä. Kuva: Annu Ahonen.

Toiminnallamme haluamme tukea ja edistää tutkimusta ja taidetta, joka on riippumatonta, kriittistä, monialaista ja ihmiskeskeistä. Julkaisuillamme on tärkeä rooli taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin yhteiskunnallisessa vaikuttavuudessa.

Aalto-yliopistossa tiede ja taide kulkevat rinta rinnan, mikä näkyy myös julkaisujemme ulkoasuissa. Meille on tärkeää, että teoksemme ovat sekä sisällöllisesti että visuaalisesti laadukkaita ja yltävät parhaaseen kansainväliseen tasoon. Kohdeyleisönä ovat etenkin alan ammattilaiset, tutkijat ja opiskelijat.

Kansainvälisyys on olennainen osa kustannustoimintaamme, ja teemme yhteistyötä alan yliopistojen ja kustantajien kanssa. Noin puolet julkaisuistamme on englanninkielisiä, joten ne suuntautuvat suoraan maailmalle verkkokauppamme välityksellä. Panostamme myös digitaalisiin kirjoihin, jotta teosten saatavuus olisi helppoa ja nopeaa. 

Yhteystiedot

Toimistomme sijaitsee Otaniemessä, Espoossa.

Henkilökunnan yhteystiedot ja tiedot medialle
Eriväristen kirjojen selkiä hyllyllä kuvattuna yläviistosta.

Muut kirjahankkeet

Aalto ARTS Books ottaa uusia kirjahanke-ehdotuksia vastaan vain ARTSin väitöskirjoista.

Onko sinulla kirjaidea?
Käsikirjoituksesta kirjaksi

Tarinamme – mistä kaikki alkoi

Kaikki alkoi pienestä harmaasta, käsin konekirjoitetusta ja monistetusta kirjasesta vuonna 1984. Kaksikielinen teos enteili tulevaa kansainvälisyyttä: Designforschung – Design Research. Muotoilun alan tutkimussarja oli saanut alkunsa.

Taideteollisen korkeakoulun (nyk. Aalto-yliopiston taiteen ja suunnittelun korkeakoulu) rehtori Yrjö Sotamaan tuella julkaisutoimintaa kehitettiin yhä kunnianhimoisempaan suuntaan 1990-luvulla.  Vuonna 1990 julkaistiin myös ensimmäinen väitöskirja, joka oli Päivi Hovin tutkimus Mainoskuva Suomessa. Kolmenkymmenen vuoden aikana olemme julkaisseet yli 200 taiteen, muotoilun ja arkkitehtuurin alan väitöskirjaa.

Väitöskirjojen kiinnostavat ulkoasut ovat saaneet monet kysymään: onko tämä todella väitöskirja? Kirjojemme ulkoasujen visuaalisuus liittyy korkeakoulumme toiminnan ytimeen, laadukkaaseen ja uusia uria luovaan suunnitteluun.

Tutkimuskirjallisuuden lisäksi eri vuosikymmeninä on syntynyt paljon oppi- ja käsikirjoja, joista moni on alansa perusteos. Näitä sisältöjä käytetään laajalti alan koulutuksessa.

Muotoilun, taiteen ja arkkitehtuurin merkitys näkyy ihmisten jokapäiväisessä elämässä. Kirjoissamme on kyse tämän merkityksen tunnetuksi tekemisestä. Näin oli vuonna 1984 – ja näin on edelleen.

Kansainvälinen toiminta

Näkyvyyttä messuilla ja maailmalla

Haluamme edistää kirjojemme kansainvälistä saavutettavuutta ja kirjailijoidemme näkyvyyttä. Autamme kirjailijoitamme kontaktien saamisessa sekä käännösversioiden toteuttamisessa. Kirjailijoidemme teoksia on käännetty useille eri kielille, esimerkiksi kiinaksi, espanjaksi ja romaniaksi.

Olemme mukana Aalto-yliopiston kansainvälisissä konferensseissa, kirjatapahtumissa ja julkistamistilaisuuksissa. Lähetämme uutuuskirjat oman alansa huippumedioille arvosteltaviksi, ja kirjamme ovat saaneet näkyvyyttä taide- ja arkkitehtuurialojen julkaisuissa.

Kansainvälisiin kirjatapahtumiin osallistumme vuosittain, tärkeimpänä Frankfurtin kirjamessut. Tämä kirja-alan suurin tapahtuma on näyteikkuna maailmalle, missä sadat tuhannet vierailijat voivat tutustua kirjoihimme. Messujen myötä on syntynyt kansainvälisiä yhteistyöprojekteja, kuten Pekka Korvenmaan Finnish Design – A Concise History. Teos julkaistiin Victoria & Albert -museon kanssa 2014, kun Suomi oli Frankfurtin kirjamessujen teemamaa.

Yhteistyöjulkaisuja yliopistojen kanssa

Aalto ARTS Books tekee julkaisuyhteistyötä alan korkeakoulujen kanssa. Yhteistyökumppaneitamme ovat olleet esimerkiksi University of Applied Art Vienna, Universidad Nacional Autónoma de México & Tecnológico de Monterrey, Milanon Politecnico ja Nantes Atlantique.

Ensimmäisessä kuratoinnin alan julkaisussamme Curating as Anti-racist Practice -teoksessa (2018) oli yhteistyökumppanina oli University of Applied Art Vienna. Ensimmäinen espanjankielinen kirjamme El diseño como libertad en práctica syntyi yhteistyössä kahden meksikolaisen yliopiston kanssa: Universidad Nacional Autónoma de México & Tecnológico de Monterrey. Kestävän kehityksen muotoiluhankkeita avaava teos julkaistiin Meksiko Cityn muotoilupääkaupunkivuoden 2018 kunniaksi. Kirja julkaistiin myös englanniksi nimellä Design as Freedom in Practice.

Kansainvälisistä yhteistyöhankkeista vastaa Sanna Tyyri.

Kuvat: Julia Weckman

  • Julkaistu:
  • Päivitetty: