Inriktningsalternativ
Beroende på intressen och mål kan studerande välja ett av följande inriktningsalternativ:
1. Networked Systems
De studerande lär sig att utforma datanät, molnsystem, system för sakernas internet och tjänster för stora företag och operatörer (fasta och mobila) samtidigt som effektivitet, skalbarhet, säkerhet och tillförlitlighet beaktas. De lär sig att virtualisera nätverk och hantera dem i molnsystem, minska driftkostnader och underlätta fjärrförvaltning. En annan central fråga är miljömässigt hållbar IKT: hur vi kan bygga upp mer hållbara digitala tjänster, nätverk och molnplattformar.
Kurser vid Aalto ger en utmärkt grund för förståelse och utveckling av avancerad och hållbar nätverks- och molnteknik för 5G-nät och andra områden, datacentraler och e-handel som påverkar både den privata och den offentliga sektorn. Huvudsyftet är att ge våra studerande möjlighet att stärka samhället med innovativa mobila tjänster och hjälpa Finland att behålla sin konkurrensfördel på området mobila kommunikationssystem.
2. Ubiquitous Computing
Inriktningsalternativet kombinerar människocentrerad kommunikation, mobil databehandling och intelligent miljö. De studerande lär sig att utveckla nya användarvänliga tjänster och tillämpningar. Temana på detta område varierar från teknik för mänskliga faktorer (HFE) och AI-baserade metoder för interaktion till kroppsburna datorsystem och användarforskning och användargränssnitt.
Dessutom lär de studerande sig om viktig informationsteknik och operativa strategier som behövs för att människor ska kunna få tillgång till data överallt medan de är rörliga. De kommer också att fokusera på användningen av olika sensortekniker och AI-tekniker för att göra vardagsmiljön lyhörd för användarnas behov.
3. Wireless Communications
Inom detta inriktningsalternativ undersöks moderna trådlösa kommunikationssystemarkitekturer, grundläggande principer för kommunikationsteori, signalbehandling, resurskontroll samt relaterade spektrumförvaltningsfrågor. De studerande lär sig att förstå och utveckla ny teknik för radioaccessnät efter 5G.