Vastaamme mielellämme
kysymyksiin sähköpostiosoitteessa
meliora@aalto.fi
Rekrytointi-ilmoitus

Videopelien vaikutus masennuksen oireisiin ja aivotoiminnan dynamiikkaan: aivokuvantamistutkimus

Etsimme 18–65-vuotiaita terveitä tutkittavia kontrolliryhmään Aalto-yliopiston ja Helsingin yliopiston tutkimukseen, jossa selvitetään aivokuvantamismenetelmiä hyödyntäen videopelien vaikutusta masennuksen aivotoimintaan.

Aikaisemmissa tutkimuksissa on havaittu, että videopelien pelaamisella voi olla myönteisiä vaikutuksia mielenterveyteen ja masennuksen oireisiin. Aiempi tutkimus myös viittaa siihen, että masennuksessa aivotoiminta eroaa terveistä verrokeista. Tämä tutkimus selvittää, kuinka Aalto-yliopistossa ja Helsingin yliopistossa kehitetty Meliora-peli vaikuttaa aivotoimintaan masennuksessa ja miten vaikutus eroaa masentuneiden ja terveiden tutkittavien aivoissa. Tutkimus tähtää masennusta ja siitä toipumista selittävän aivotoiminnan dynamiikan ymmärtämiseen sekä uusien masennuksen biomarkkereiden ja digitaalisten hoitomuotojen kehittämiseen.

Etsimme nyt ei-masentuneita henkilöitä tutkimukseen. Kehitetyn pelin vaikutus perustuu tiedonkäsittelytoimintojen harjoittamiseen pitkäjänteisen pelaamisen kautta. Tutkimuksen kokonaiskesto on 24 viikkoa, joka koostuu 12 viikon pelijaksosta, 12 viikon seurantajaksosta sekä aivokuvantamisosiosta.

Suosittelemme pelaamaan Meliora-peliä 12 viikon pelijakson aikana yhteensä 48 tunnin ajan. Tämä tarkoittaa esimerkiksi noin 45 minuutin pelisessiota 5 kertaa viikossa. Peliä on tärkeää pelata toistuvasti, jotta sen mahdolliset myönteiset vaikutukset tulevat esille toistuvan harjoittelun kautta. Tutkittava voi pelata peliä suositusta enemmän tai vähemmän. Toivomme kuitenkin Melioraa pelattavan vähintään 24 tuntia pelijakson aikana, jotta tutkimuksessa kertyy riittävästi tietoa. Enintään peliä voi pelata 90 minuuttia päivässä.

Tutkimuksen pelijakson aikana täytetään sähköisiä kyselyitä yhteensä 5 kertaa. Kaikki pelijakson osuudet suoritetaan omalla tietokoneella. Aivokuvantamisosio suoritetaan Helsingin yliopiston ja Aalto-yliopiston tiloissa Meilahdessa ja Otaniemessä.

Aivokuvantamisosiossa osallistut aivomittauksiin ennen pelijaksoa sekä pelijakson jälkeen. Aivojen toimintaa ja rakennetta mitatataan magnetoenkefalografialla (MEG), magneettikuvauksealla (MK) sekä transkraniaalista magneettistimulaatiota (TMS) ja elektroenkefalografiaa (EEG) käyttäen. Mittausten aikana joko teet yksinkertaisia kognitiivisia tehtäviä tai olet rennosti paikallaan. Kaikki tutkimuksessa käytettävät aivokuvantamistekniikat ovat täysin turvallisia, ei-invasiivisia menetelmiä, eikä niistä ole tutkittavalle haittaa.

Tutkimukseen osallistumalla olet osana tärkeää tutkimusta masennuksen syistä sekä videopelien vaikutuksesta masennukseen ja sen aivotoimintaan. Koska kyse on perustutkimuksesta, siitä ei ole sinulle välitöntä hyötyä. Tutkimus on osallistujille ilmainen, eikä siitä koidu haittaa lukuun ottamatta tutkimukseen kuluvaa aikaa. Tutkimuksessa kerättävät tiedot säilytetään tietoturvallisesti ja ovat vain tutkimuksessa toimivien tutkijoiden nähtävissä. Yksittäisiä tutkittavia ei voi tunnistaa tutkimuksen julkaisuista.

Voit osallistua tutkimukseen, jos kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

  • Olet 18−65-vuotias.
  • Sinulla ei ole masennusta tai muita psykiatrisia sairauksia.
  • Sinulla ei ole neurologisia sairauksia, kuten epilepsiaa tai aivovammaa (migreeni ei este osallistumiselle)
  • Et käytä keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä tai päihteitä (muu kuin alkoholi, tupakkatuotteet).
  • Et kärsi addiktiosta digitaalisiin peleihin.
  • Et ole raskaana tai imetä.
  • Sinulla on hyvä näkökyky tai näkökykysi voidaan korjata vahvuuksilla (esim. silmälasit tai piilolinssit).
  • Kehossasi, kuten silmissä, ihossa tai kehon sisällä, ei ole metallisia vierasesineitä (lukuun ottamatta hammaspaikkoja, kierukkaa, sterilisaatioklipsejä).
  • Sinulla ei ole kestomeikkiä tai lävistyksiä, joita ei saa pois.
  • Käytettävissäsi on 2010-luvulla tai sen jälkeen hankittu PC-tietokone internet-yhteydellä ja hiirellä.
  • Sinulla on käytettävissäsi sähköpostiosoite ja puhelinnumero tutkimuksen aikaiseen yhteydenpitoon.

Tutkimuksesta teille maksetaan haittakorvauksena kulttuuri- ja liikuntaseteleitä.

Tutkimuksen yleisten kysymysten osalta ota yhteyttä:

Antti Salonen
Kliininen tutkimuskoordinaattori
Neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitos, Aalto-yliopisto
+358 50 411 2578
meliora@aalto.fi

Maria Vesterinen
Kliininen tutkimuskoordinaattori
Neurotieteen keskus, Helsingin yliopisto
+358 29 415 7624
meliora@aalto.fi

Tutkimuksen kokonaisuuteen liittyvissä kysymyksissä:

Professori Matias Palva
Koordinoiva tutkija
Neurotieteen ja lääketieteellisen tekniikan laitos, Aalto-yliopisto
+358 40 154 7779

Professori Hanna Renvall
Vastuullinen tutkija
BioMag-laboratorion johtaja, Helsingin yliopistollinen keskussairaala
+358 50 427 9051



Haluan osallistua tutkimukseen