Dipoli uuteen kukoistukseen

18.04.2017
Eeva Lehtinen

Perinteikäs Dipoli on kuoriutumassa perusteellisesta korjauksesta.

Kuva: Kalle Kataila.

Rakennus on ollut hupun alla pian kahden vuoden ajan, ja niin julkisivut, sisäpinnat kuin talotekniikka ja tilaratkaisutkin on kunnostettu. Keväällä ovat vuorossa sisustus- ja kalustustyöt, ja syyskuussa Dipolissa juhlitaan lukuvuoden avajaisia.

Syksystä 2017 alkaen Dipoli toimii Aalto-yliopiston päärakennuksena. Se on uudenlainen monikäyttötalo, jossa yliopiston osaaminen, toiminta ja ihmiset näyttäytyvät. Tiloista tulee yhteiskäyttöisiä ja avoimia, ja ne toimivat myös testialustana uudenlaisille työnteon ja oppimisen tavoille.  

Dipoli tarjoaa koko Aalto-yhteisölle ja sidosryhmille kohtaamispaikkoja, työtiloja, tapahtuma- ja näyttelytiloja. Taloon tulee useita kaikille avoimia kahviloita ja ravintoloita.

Dipolin konseptia luotiin palvelumuotoilun keinoin aaltolaisten ja kumppaneiden yhteisissä työpajoissa. Opiskelijat ovat osallistuneet suunnitteluun omilla ideoillaan ja näkemyksillään.

Aikataulussaan edennyt peruskorjaus kunnioittaa arkkitehtien Reima ja Raili Pietilän alkuperäisiä suunnitelmia. Vuonna 1966 valmistunut omaleimainen ja radikaali Dipoli oli Pietilöiden ensimmäinen yhteinen suunnittelutyö. Tilaratkaisut olivat dynaamisia ja muotokieli jäljitteli luonnonmuotoja. Rakennus sijoittui osaksi uutta Otaniemen kampusta, johon oli pari vuotta aiemmin valmistunut Alvar Aallon suunnittelema merkkirakennus, nykyinen Aalto-yliopiston Kandidaattikeskus.

Dipoli oli pitkään teekkarien kulttuuritoiminnan keidas esimerkiksi kuoroille, elokuvakerholle ja taidenäyttelyille. Vuosilta 1981–2015 rakennus muistetaan monien kongressien, koulutusten ja juhlien pitopaikkana.

Arkkitehtisuunnittelu: ALA Architects
Sisustussuunnittelu: Tuuli Sotamaa
Urakoitsija: NCC

Artikkeli on julkaistu Aalto University Magazinen numerossa 19 (issuu.com) huhtikuussa 2017.