Kauppakeskus Jumbon keskusaulaan tilataidetta

29.01.2014

Aalto-yliopiston tilasuunnittelun opiskelijat ovat suunnitelleet uusia ideoita Kauppakeskus Jumbon merkittävimmän sisätilan ilmeeseen.

Helsinki-Vantaa lentokentän läheisyydessä sijaitseva kauppakeskus pyysi muotoilun laitoksen opiskelijoita luomaan uutta ilmettä sen suureen keskusaukioon. Suunniteltava kohde on tyypillinen esimerkki viimevuosikymmeninä rakennetuista liikekeskusten sisätiloista, jotka suhteessa käyttöasteeseensa ovat vailla omaa vahvaa identiteettiä. Usein ne on myös suunniteltu puhtaasti kaupalliseen tarkoitukseen.

Opiskelijaprojekti toteutettiin opiskelijakilpailuna, jonka tulokset ratkeavat nyt viikonloppuna Jumboon järjestettävän näyttelyn yhteydessä. Kauppakeskuksen tavoitteena on myös toteuttaa parhaat ideat lähitulevaisuudessa.

Tehtävänannon vapaus ja tilan huimat mittasuhteet innostivat lähes kolmeakymmentä muotoilun laitoksen opiskelijaa riemukkaisiin irtiottoihin ja toisaalta myös ammattimaisiin puheenvuoroihin uuden kiinnostavan ilmeen suunnittelemiseksi Jumbon sydämeen. Projektit toteutettiin pääosin ryhmätöinä. Kaikki tehdyt 16 teosta vaihtelivat hienovaraisista ja toiminnallisuutta parantavista suunnitelmista puhtaasti tilataideteoksiin.

15_Tihku.jpg

Kauppakeskukset ovat nykypäivän kohtauspaikkoja. Erityisesti Suomen kaltaisessa ilmastossa ne tarjoavat suojan oleskeluun ja kohtaamiseen myös talvisaikana ja mahdollistavat urbaanin elämän. Kauppakeskuksista on tullut kaupunkeja kaupungissa ja niiden tilarakenne muistuttaa yhä enemmän urbaaneja esimerkkejä katuineen ja toreineen.

Näyttely on auki Jumbossa 31.1–3.2.2014. Kuvien ja näyttelyn pohjalta järjestetään on-line-yleisöäänestys paikan päällä. Varsinainen tuomarointi tapahtuu myöhemmin yhdessä Jumbon edustajien ja kurssin vetäjien kanssa.

Lisätietoja:

Professori Pentti Kareoja
pentti.kareoja [at] aalto [dot] fi (pentti.kareoja@aalto.fi
)
p. 040 768 0659

Lehtori Marco Rodriguez
marco.rodriguez [at] aalto [dot] fi

Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu

Takaisin