Kuva- ja esineaineistot

Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun ARTS- arkisto säilyttää kuva- ja esineaineistoa, joka liittyy korkeakoulun ja sen edeltäjien toimintaan. Visuaaliset aineistot dokumentoivat korkeakoulun tieteellisiä ja taiteellisia saavutuksia sekä muotoilun, audiovisuaalisen viestinnän ja taidekasvatuksen opetuksen historiaa ja alan kehitystä Suomessa.

Kuva-aineistot aiheittain

Näyttelyt ja kilpailut
Korkeakoulussa järjestettyjen opiskelijatyönäyttelyiden ja kilpailujen dokumentointi ja kilpailutyöt

Henkilökuvat
Opettajien, henkilökunnan ja opiskelijoiden henkilövalokuvia.

Tapahtumat
Korkeakoulun toimintaan liittyvien tapahtumien dokumentointi, kuten promootiot, avajaiset ja konferenssit.

Opetusmateriaalit
Korkeakoulun opetuksessa käytetty visuaalinen aineisto ja esineistö.

Opinnäytteet ja harjoitustyöt
Opinnäytteisiin sisältyvät valokuvat, harjoitustyönä valmistetut visuaaliset aineistot ja esineet.

Keskeiset kuva- ja esineaineistot

Taideteollisen korkeakoulun valokuvakokoelma (1880-2009)
Taideteollisen korkeakoulun ja sen edeltäjien toimintaa, tiloja ja henkilöitä dokumentoiva karttuva valokuvakokoelma sisältää vedoksia, negatiiveja ja dioja, joiden aiheena opetustilanteita, näyttelyitä, harjoitustöitä, opintomatkoja, lukukauden erilaiset tapahtumat ja opiskelijaelämä.

Piirustuskokoelma (1906-1969)
Taideteollisuuskeskuskoulun ja Taideteollisen oppilaitoksen yleisen sommittelupiirustuksen oppiaineessa tehtyjä harjoitustöitä. Piirustusten aiheina on mm. asetelmia, kasvitutkielmia, ornamentti- ja koristemaalausharjoitelmia, keramiikan koristeaiheita, muotoharjoitelmia, muotipiirustuksia, interiööri-, huonekalu- ja esinesuunnitelmia, graafisia ja typografisia harjoitustöitä. Osa piirustuksista on kopioita museoesineistä.  Kokoelma on käytettävissä Raami-kuvatietokannassa arkiston asiakaspalvelussa.

Vaatetussuunnittelun ja pukutaiteen laitoksen kilpailutyösarja (1980-1996)
Oppilaiden valmistamia pukuja kansainvälisiin kilpailuihin (Concours International des Jeunes Createurs de Mode 1989-1991, IWS-kilpailu 1985, Igedo 1992, St. Gallen 1981-82), projekteihin, kurssi- tai lopputöihin.

Valokuvataiteen oppilastyösarja (1970-1990)
Opiskelijoiden harjoitus- ja lopputyökokoelma sisältää laajan kokoelman valokuvauksen oppiaineeseen liittyviä oppilastöitä, mm. vedostusharjoituksia, kuvasarjoja ja kollaaseja.

Keramiikan – ja lasitaiteen oppilastyösarja (1902-1963)
Oppilastyönä tehtyjä harjoitus- ja lopputöitä, mukaan lukien professori Kyllikki Salmenhaaran valmistamia esineitä.

Kuva- ja esineaineistojen käyttö

Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun arkiston kulttuurihistoriallisesti arvokkaita aineistoja käyttävät tiedotusvälineet, tutkijat sekä opiskelijat. Visuaaliset aineistot ovat keskeisiä tiedonlähteitä taiteen ja muotoilun opiskelijoille, opettajille ja tutkijoille. Kuvapalvelu on avoin kaikille kokoelmista kiinnostuneille ja kuva-aineistoa käytetään erilaisissa tutkimus- ja opiskelutarkoituksissa, julkaisuissa sekä näyttelyissä.

Arkiston aineistoon voi tutustua helposti arkiston tutkijatiloissa etukäteen sovittuna ajankohtana. Henkilökunta auttaa asiakkaan aiheeseen liittyvän aineiston etsimisessä ja käytössä.

Asiakas voi saada käyttöönsä kopioita tai digitaalisia versioita arkiston kuva-aineistosta tekijänoikeuden ja arkiston kanssa solmittavan sopimuksen puitteissa. Aalto-yliopiston arkisto ei suurimmassa osassa aineistoa ole tekijänoikeuden haltija, eikä siten voi myöntää käyttöoikeuksia aineistoon, vaan asiakkaan on huolehdittava tarvittavien oikeuksien hakemisesta tekijänoikeuden haltijalta.

Tyypillisesti asiakas voi kuitenkin valmistaa aineistosta yksityiseen käyttöön yksittäisiä kappaleita, ja julkaista aineistoa osana tieteellistä tai arvostelevaa esitystä viitaten sekä tekijänoikeuden haltijaan sekä Aalto-yliopiston arkistoon hyvän tavan mukaisesti. Aineistoa luovutettaessa asiakas sitoutuu noudattamaan tekijänoikeuksia ja kunnioittamaan yksityisyyden suojaa.

Tutustu käyttöoikeussopimukseen (pdf-lomake)

Lisätietoja: Taideyliopistojen tekijänoikeuspalvelu

Sivusta vastaa: arkisto [at] aalto [dot] fi (Arkisto- ja kirjaamopalvelut) | Viimeksi päivitetty: 20.02.2014.