Historia

Aalto-yliopisto syntyi suomalaisen yliopistouudistuksen kärkihankkeena. Ideana oli luoda teknisten tieteiden, kauppatieteiden ja taiteiden alan monialainen tiede- ja taideyhteisö.

Ensimmäisenä idean uudesta taiteen, tekniikan ja talouden yhdistävästä innovaatioyliopistosta esitti silloinen Taideteollisen korkeakoulun rehtori Yrjö Sotamaa lukuvuoden avajaispuheessaan syksyllä 2005. Helmikuussa 2007 valtiosihteeri Raimo Sailaksen johtaman työryhmän muistiossa esitettiin konkreettisempi suunnitelma uuden yliopiston synnyttämisestä. Yliopiston valmistelu alkoi myöhemmin samana keväänä, kun yliopiston synty kirjattiin pääministeri Matti Vanhasen hallituksen ohjelmaan.

Valmisteluun osallistui yhteensä 500 jäsentä Aalto-yliopiston muodostaneista korkeakouluista. Keväällä 2008 järjestettyyn nimikilpailuun tuli yhteensä 1 600 ehdotusta. Nimeksi vahvistettiin Aalto-yliopisto (ruotsiksi Aalto-universitetet ja englanniksi Aalto University) 9.5.2008. Nimi on kunnianosoitus arkkitehti Alvar Aallon elämäntyölle ja  hänen työnsä kansalliselle ja kansainväliselle merkitykselle.

Aalto-yliopiston säädekirja allekirjoitettiin 25.6.2008, ja Aalto-korkeakoulusäätiön hallitus aloitti työnsä 15.8.2008. Se nimitti yliopiston ensimmäiseksi rehtoriksi FT Tuula Teerin 19.12.2008.

Aalto-yliopisto aloitti toimintansa 1.1.2010, jolloin Helsingin kauppakorkeakoulu, Taideteollinen korkeakoulu ja Teknillinen korkeakoulu yhdistyivät.

Taustalla kolmen arvostetun korkeakoulun historia

Kauppakorkeakoulu perustettiin vuonna 1911. Kauppakorkeakoululla on kaikki merkittävimmät kauppatieteellisen alan laatuakkreditoinnit, ja se on Suomen suurin kauppatieteellistä tutkimusta ja opetusta harjoittava yksikkö.

Lue lisää Kauppakorkeakoulun historiasta

Taideteollinen korkeakoulu perustettiin vuonna 1871. Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulu on alansa suurin korkeakoulu Pohjoismaissa ja yksi arvostetuimpia koko maailmassa.

Lue lisää Taideteollisen korkeakoulun historiasta

Teknillinen korkeakoulu perustettiin vuonna 1849. Aalto-yliopiston neljä tekniikan korkeakoulua ovat merkittäviä kansainvälisiä tieteen ja teknologian edistäjä.

Lue lisää Teknillisen korkeakoulun historiasta

Otaniemessä Alvar Aallon asemakaava ja rakennuksia

Aalto-yliopiston pääkampus on Otaniemessä, jossa Teknillinen korkeakoulu toimi 1950-luvulta lähtien. Kampuksen ydin on yli 50-vuotias puistokampus, jossa on Alvar Aallon suunnittelema asemakaava ja yksittäisiä hänen ja muiden suomalaisten arkkitehtien, kuten Reima ja Raili Pietilän sekä Heikki ja Kaija Sirénin suunnittelemia rakennuksia.

Lue lisää Alvar Aallosta
Lue lisää Otaniemen alueen rakennuksista (.pdf)

Sivusta vastaa: | Viimeksi päivitetty: 11.10.2017.